سرآغاز همکاریهای جدید با «اتحادیه اروپا»
تعادل|
هیات 70نفره از مقامات کشاورزی و غذایی کمیسیون اتحادیه اروپا که روز جمعه وارد تهران شدند، پس از دیدار با نمایندگان بخش خصوصی از واحدهای صنعتی و غذایی تهران نیز بازدید کردند. این گروه که مقامات کشاورزی و غذایی کمیسیون اتحادیه اروپا، شرکتها و فعالان اقتصادی بزرگ این اتحادیه را تشکیل میدهند برای بررسی همکاریهای مشترک در زمینههای سرمایهگذاری مشترک، صادرات و واردات، انتقال تکنولوژی و برگزاری دورههای آموزشی به ایران سفر کردند. حال باید گفت در دوران پس از برجام کشورهای عضو این اتحادیه برای گسترش روابط در زمینههای کشاورزی و صنایع غذایی با ایران تمایل خود را اعلام کرده و حالا هیات اروپایی مشتاقانه در نظر دارند تا در حوزه صنایع تبدیلی ایران مشارکت و ورود پیدا کنند. از اینرو در جریان سفر اروپاییها به تهران روز گذشته کمیسیونر کشاورزی و توسعه روستایی اتحادیه اروپا با رییس اتاق ایران نیز دیدار کرد. در این نشست دوجانبه «فیل هوگان» کمیسیونر کشاورزی اتحادیه اروپا گفت که ظرفیت زیادی برای همکاریهای مشترک در تولید غذا و محصولات کشاورزی با ایران وجود دارد که ما علاقهمند به توسعه همکاریهای برد- برد سیاسی و اقتصادی با ایران هستیم.
ضرورت تدوین برنامه جامع
به گزارش پایگاه خبری اتاق ایران؛ رییس پارلمان بخش خصوصی در این نشست دوجانبه از ورود تکنولوژیهای اروپاییها در حوزه کشاورزی سخن گفت. به گفته غلامحسین شافعی؛ ایران نیازمند حمایت و کمک اتحادیه اروپا برای رسیدن به بازارهای جهانی کشاورزی است؛ همچنین روشهای کشاورزی و آبیاری در ایران به تکنولوژیهای روز دنیا نیاز دارد و اتحادیه اروپا میتواند در این زمینه به ایران کمک کند. او اظهار کرد: حضور هیات اروپایی به تهران نشاندهنده عزم جدی برای توسعه همکاریها بین اتحادیه اروپا و ایران به ویژه در بخش کشاورزی است. شافعی افزود: بعد از برجام همکاریهای خوب و مثبتی بین ایران و اتحادیه اروپا در بخش کشاورزی آغاز شده و آینده روشنی برای توسعه روابط دو طرف در این زمینه پیشبینی میکنیم. رییس اتاق ایران تصریح کرد: زمینههای همکاری بین ایران و اتحادیه اروپا متنوع است و آبوخاک، شیلات، ایمنی غذا، بهداشت و موضوعات دامی و نباتی میتواند محور همکاریهای دو طرف قرار بگیرد.
او افزود: در دو سال گذشته هم همکاریهای خوب و مثبتی به ویژه در زمینه سموم و دفع آفات نباتی، مسائل دامی و محیطی بین ایران و اتحادیه اروپا ایجاد شده و ادامه این همکاریها میتواند نتایج ملموسی را در آینده نزدیک داشته باشد.
رییس پارلمان بخش خصوصی با تاکید بر موضوع بازاریابی برای محصولات ایرانی در بازارهای اروپایی گفت: ما نیازمند حمایت و کمک اتحادیه اروپا برای رسیدن به بازارهای جهانی کشاورزی هستیم؛ همچنین روشهای کشاورزی و آبیاری ما هم شدیدا به تکنولوژیهای روز دنیا نیاز دارد و امیدواریم از کمک این اتحادیه در این زمینهها بتوانیم استفاده کنیم.
شافعی در ادامه بر اهمیت همکاریهای آموزشی میان ایران و اتحادیه اروپا تاکید کرد و گفت: آشنایی تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات کشاورزی ما با استانداردهای اروپایی نیز میتواند زمینهساز همکاریهای خوب دو طرفه باشد. رییس اتاق ایران، سرمایهگذاری مشترک بین اتحادیه اروپا و ایران را نیز مورد توجه قرار داد و گفت: در حوزههای بسیاری امکان سرمایهگذاری مشترک وجود دارد به ویژه در زمینه خوراک دام و تولید مشترک دو طرف میتوانند کل بازار منطقه اطراف ایران را تحت پوشش قرار دهند. شافعی همچنین گفت: ایران خاستگاه محصولاتی مانند خرما، زرشک، انار و زعفران است و میتواند با اتحادیه اروپا در زمینه تولید این محصولات و صنایع تبدیلی همکاری کند. سفر هیات کشاورزی اتحادیه اروپا به تهران سرآغاز دور جدیدی بر همکاریهای بخش خصوصی ایران و اتحادیه اروپا در بخش کشاورزی خواهد بود و ما آمادگی داریم همکاری جدیدی در زمینه کشاورزی با اتحادیه اروپا داشته باشیم.
شافعی بر لزوم انعقاد تفاهمنامهیی مشترک بین دو طرف تاکید کرد و گفت: با توجه به زمینههای متنوع و چشماندازهای آینده همکاریهای ایران و اتحادیه اروپا، بخش خصوصی ایران آمادگی دارد تا همکاری با اتحادیه اروپا را در قالب یک برنامه جامع مشخص ادامه دهد.
همکاریهای برد - برد
از سوی دیگر کمیسیونر کشاورزی و توسعه روستایی اتحادیه اروپا نیز در این دیدار از حمایت اروپا از برجام سخن گفت. به گفته فیل هوگان؛ بعد از برجام و توافق هستهیی، اتحادیه اروپا پشت برجام و اجرای کامل آن ایستاده است و ما از طرف خانم «فدریکا موگرینی» این قول را میدهم که ما از برجام که برای به ثمر رسیدن آن تلاش کردهایم، حمایت میکنیم. او گفت: ما علاقهمند به توسعه همکاریهای برد- برد سیاسی و اقتصادی با ایران هستیم. ظرفیت زیادی برای همکاریهای مشترک در تولید غذا و محصولات کشاورزی با ایران وجود دارد. «هوگان» با اشاره به دیدارهای خود با وزیر جهاد کشاورزی گفت: در حال برنامهریزی هستیم تا اقلامی مانند پسته و زعفران و ماهی قزلآلا و شترمرغ آزادانه از ایران به اتحادیه اروپا صادر شوند. همچنین مقرر شده از سال 2018 واردات محصولات گوشتی اتحادیه اروپا به ایران آزاد شود. او با استقبال از سخنان شافعی در مورد تولید مشترک ایران و اتحادیه اروپا و ارسال تولیدات به بازارهای کشورهای همسایه ایران گفت که ایران میتواند برای اتحادیه اروپا هاب منطقه و مرکز توزیع باشد؛ ما از این موضوع استقبال میکنیم. کمیسیونر کشاورزی و توسعه روستایی اتحادیه اروپا همچنین از سفر هیاتی در زمینه آب و محیط زیست در هفتههای آینده به ایران خبر داد و گفت: این هیات به طور ویژه روی موضوع آب و همکاری در این زمنیه تمرکز دارند. هوگان با استقبال از توسعه همکاریها میان بخش خصوصی ایران و اتحادیه و اروپا گفت: باید از فرصتهای به وجود آمده استفاده کرده و نتایج مذاکرات را خیلی زود عملیاتی کرد؛ مردم باید اثرات این مذاکرات را ببینند.
در عین حال در نشست تخصصی کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق ایران به رعایت اصول در کشاورزی تاکید شد. در ابتدای این نشست غلامعلی فارغی رییس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران درباره اخبار روز حوزه کشاورزی و صنایع غذایی سخن گفت. حضور هیات تجاری بلندپایه اروپایی و فعالان اقتصادی ایرانی در حوزه کشاورزی، صنایع غذایی و توسعه روستایی مهمترین خبری بود که درباره اهمیت آن صحبت کردند. پس از آن دانشیار معاونت موسسه تحقیقات کشاورزی دیم درباره «اهمیت کشاورزی حفاظتی در زراعت دیم» سخن به میان آورد. رضا حقپرست با اشاره به بحران کمآبی و بحران خاک در ایران گفت: سپس گزارشی از اجرای پروژههای ملی کشاورزی حفاظتی با مشارکت موسسههای بینالمللی سیمیت و ایکاردا در استان کرمانشاه ارائه داد. حقپرست گفت: کشاورزی حفاظتی برای حفظ خاک و افزایش حاصلخیزی بسیار موثر است؛ حفظ ماده آلی خاک و کاهش هزینه تولید از نکات برجسته طرح کشاورزی حفاظتی است. به گفته او در این طرح حداقل تخریب مکانیکی خاک به منظور برداشت بذر وجود دارد؛ همچنین پوشش دایمی سطح خاک حفظ میشود. البته باید تناوب زراعی مختلف شامل گیاهان پوششی را در این طرح در نظر گرفت و از تکمحصولی کردن زمینهای کشاورزی پرهیز شود.
حقپرست تاکید کرد: اهمیت طرح کشاورزی حفاظتی بهقدری است که حدود 35.6میلیون هکتار در امریکا زیرکشت کشاورزی حفاظتی است. برزیل رتبه دوم را در این زمینه دارد و آرژانتین، کانادا و استرالیا و چین و روسیه رتبه سوم تا هفتم را به ترتیب در اختیاردارند. 1570میلیون هکتار زمین در دنیا زیر کشت کشاورزی حفاظتی است. او تصریح کرد: برای حفظ ذخیره رطوبت خاک و جلوگیری از فرسایش و افزایش ماده آلی خاک تاثیرگذار است. از طرفی سوزاندن بقایای گیاهی باعث افزایش گاز گلخانهیی و تحمیل جریمههای سنگین به کشور میشود. حقپرست میگوید: بخار بیشتر روی مزرعه شخم شده در مقایسه با مزرعه بدون شخم دلیلی برای زودتر خشک شدن خاک مزارع شخم شده است. با سوزاندن گیاهان، علف و کلش روی زمین، رطوبت از خاک گرفته میشود.
حقپرست در ادامه گزارش خود عنوان کرد: کشاورزی به روش حفاظتی باعث حفظ ماده آلی خاک میشود. همچنین کنترل بهتر علفهای هرز در کشاورزی حفاظتی، بقایا در سطح مزرعه مانع از رسیدن نور به علفهای هرز فتوبلاستیک میشود. او ادامه داد: بذر علفهای هرز و بذور محصول قبل در سطح خاک باقی میمانند و در اثر سرما و خشکی، پرندگان حشرات و فعالیتهای میکروبیولوژیکی بیشتر از روشهای متداول کشت از بین میروند. همچنین رعایت تناوب در کشاورزی حفاظتی موجب کاهش علفهای هرز در سطح مزرعه میشود. او اظهار کرد: با رعایت اصول کشاورزی حفاظتی دوباره خاک را زنده و حاصلخیز کنیم؛ این تنها روشی است از کشاورزی دیم و کشاورزان وابسته به زمینهای دیمی حفاظت میکند.