غفلتی به بهای 94میلیون یورو در پتروشیمی بوعلی
گروه انرژی|
16تیرماه سال گذشته در حالی که مردم در تعطیلات عید فطر به سر میبردند، شعله آتش پتروشیمی بوعلی به سرعت از خبرگزاریها به فضای مجازی زبانه کشید. تصاویر نگرانکننده از آتشی مهیب در این واحد پتروشیمی واقع در ماهشهر خبر میداد. اما برای اینکه مشخص شود دقیقا چه عاملی موجب این رخداد شده و آسمان ماهشهر را برای چند روز آلوده کرد، بیش از یکسال زمان نیاز بود. دیروز بالاخره رضا نوروززاده مدیرعامل جدید شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به جلسه عصر سهشنبه کمیسیون اصل 90 درباره علل آتشسوزی بوعلی «فرسوده بودن» یکی از قطعات را عامل یکی از زیانبارترین حوادث در پتروشیمی ایران عنوان کرد. طبق گزارشها خسارت این حادثه 94میلیون یورو بوده است.
شدت دود و آتش حادثه بوعلی به حدی بود که شایعه تخلیه شهر توسط مردم همه جا پخش شده بود. این موضوع البته حقیقت نداشت اما نشان میداد حادثه از دور چگونه به نظر میرسد. در نخستین واکنشها، نشت مواد از واحد «پارازایلین» عامل آتشسوزی تیرماه پتروشیمی بوعلی عنوان شد. اما کسی درست نمیدانست چه اتفاقی افتاده است. خبرنگار تعادل که برای پوشش خبری به ماهشهر اعزام شده بود از قرار گرفتن در محل حادثه منع شد و بیش از هر چیز شایعاتی در مورد دلیل این حادثه توسط بومیان محله مطرح میشد. یکی از شایعات «عمدی» بودن این حادثه بود. مساله احتمال «حملات سایبری» توسط گروهکهای تروریستی نیز طرفدار زیادی بین مردم پیدا کرده بود اما در نهایت رییس سازمان پدافند غیر عامل کشور 24 مردادماه اعلام کرد: «حوادث پتروشیمیها را بررسی کردهایم و به این جمعبندی که حملات سایبری باعث این آتشسوزیها شده باشند، نرسیدهایم. »
آتشسوزی بوعلی هر چند تلفات انسانی به دنبال نداشت اما به این واسطه که تامینکننده محصولات مورد نیاز پتروشیمی بندرامام، تندگویان، امیرکبیر، فارابی، تبریز و چند شرکت پاییندستی داخلی دیگر بود، بر زنجیره تولید محصولات پتروشیمی ایران آثار مخرب زیادی گذاشت، هر چند هیچوقت رقم دقیق عدمالنفع این واحدها از تعطیلی بوعلی اعلام نشد.
در نهایت نیمهشب شنبه 19 تیرماه اعلام شد که تیم آتشنشانی توانستهاند، شعلهها را مهار کنند. شعلههایی که البته تا سوختن تمام محتوی مخزن زبانه کشیدند و تنها آن زمان از آسمان ماهشهر رخت بر بستند. میثم سلطانپور یکی از آتشنشانانی که در جریان اطفای این حریق حضور داشتند واقعه را به خبرنگار تعادل اینگونه توضیح داد: «از صبح روز جمعه در ساعت 7 الی 8 صبح یک نوبت حمله به آتش صورت گرفت. ظهر نیز حمله دیگری انجام دادیم که تاثیر خود را بر مواد گذاشت، از سوی دیگر حجم مواد سوخته و پایین آمده بود، اما با وجود پایین آمدن سطح از ارتفاع شعله چیزی کم نشده بود. در نهایت روز شنبه و پس از شکاف مخزن و آمدن مایع و آتش داخل محوطه، ساعت 7 حمله آخر آغاز شد و تا ساعت 3 بامداد با استفاده از فوم و آب؛ آتش را مهار کردیم. دوستان ما در آبادان و دیگر پتروشیمیها به ما کمک کرده و در ساعت 3 صبح 90درصد آتش اطفا شد.»
هزینهها برای فرسودگی یک قطعه
اکنون مشخص شده است، تمام زحمات آتشنشانها، خسارت گزاف پتروشیمی بوعلی، مجروحانی که یکی پس از دیگری به اورژانس منطقه ویژه در ماهشهر منتقل میشدند و آسیبی که تولید پتروشیمی ایران در 3 روز حریق بوعلی دید، مربوط به فرسودگی یکی از شیرآلات بوده است.
دیروز رضا نوروززاده مدیرعامل جدید شرکت ملی صنایع پتروشیمی در تشریح روند شکلگیری این حادثه به خانهملت گفته است: «سه پمپ در مدار پتروشیمی بوده است. یکی از این پمپها باز شده و مسیر ورود و خروج بسته میشود و باز و بسته کردن شیرها تا یک مقطع توسط کارگر و تکنیسین و پس از آن توسط گیربکس و موتور انجام میشود. در این آتشسوزی زمانی که نیروی انسانی در حال باز کردن گیربکس بوده است، شیر بسته شده به دلیل فرسودگی یک لحظه باز میشود. »
هر چند اظهارات نوروززاده دقیقا مشخص نمیکند که در حالی که قرار بوده است باز و بسته کردن شیرها توسط «گیربکس» انجام شود، چرا کارگر در حال باز کردن «گیربکس» بوده است اما در نهایت نکته مهم عاملیت فرسودگی «شیر بسته شده» واقعهیی است که چند روز به طول انجامیده و 94 میلیون یورو خسارت به دنبال داشته است.
اسفندماه سال گذشته کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گزارشی با معرفی 13 عامل سوختن بوعلی در توضیح عامل شماره 2 عدم عملکرد صحیح شیرهای قطع جریان ورودی و خروجی پمپهای مذکور و تجهیزات جانبی و عدم قطع کامل جریان سیال است که نمایندگان آن را ناشی از سهلانگاری مدیریتی در رفع اصولی عیوب آنها عنوان کردند.
به این ترتیب در حالی که رضا نوروززاده مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی دیروز «خطای انسانی و ماشینآلات» را عامل حادثه بوعلی معرفی کرده است با تایید فرسوده بودن شیر، طبق گزارش کمیسیون انرژی «سهلانگاری مدیریتی» عامل اصلی حادثه زیانبار آتشسوزی بوعلی در 17 تیرماه سال گذشته به حساب میآید.
در هر صورت هنوز مشخص نیست که آیا برخورد یا مجازاتی در انتظار عاملان این حادثه خواهد بود یا خیر. دیروز داوود محمدی رییس کمیسیون اصل 90 در تشریح نشست سهشنبه این کمیسیون و برخی اعضای کمیسیون انرژی با سازمان بازرسی کل کشور و نمایندگان مرکز پژوهشهای مجلس درباره آتشسوزی سال گذشته در پتروشیمی بوعلی سینا گفت: «با توجه به تکلیفی که آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی بر عهده کمیسیون اصل ۹۰ قرار داده، پس از اینکه گزارش کمیسیون انرژی در صحن علنی قرائت شد، کمیسیون اصل ۹۰ باید اظهارات دولت و شرکت ملی پتروشیمی را در خصوص آتشسوزی پتروشیمی بوعلی سینا دریافت میکرد، از این رو جلسهیی با حضور نماینده سازمان بازرسی، مدیرعامل شرکت ملی پتروشیمی و نمایندگان مرکز پژوهشهای مجلس برگزار شد. »
او در ادامه عنوان کرده است: « مرکز پژوهشهای مجلس توضیح خود را در این جلسه ارائه داد که برای پیشگیری از تکرار چنین وقایعی نخست ملاحظات و پاسخهای شرکت ملی پتروشیمی درباره گزارش کمیسیون انرژی و سازمان بازرسی و سوالهای نمایندگان کمیسیون اصل ۹۰ پاسخ داده میشود که بر این اساس ظرف مدت ۱۰روز آینده وزارت نفت باید این توضیحها را تهیه و به کمیسیون اصل ۹۰ ارسال کند. »
در واقع نکته مهم و تازهیی که از مقایسه صحبتهای روز گذشته مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با گزارش اسفند ماه سال گذشته کمیسیون انرژی به دست میآید، در این است که در شروع حادثه بوعلی چیزی جز فرسودگی یک شیر که بهطور قطع قابل پیشگیری بوده، نقشی نداشته است. هر چند گزارش طولانی کمیسیون انرژی و 13 عامل معرفی شده از سوی آنها نیز نشان میدهد، عوامل مختلفی در ادامه یافتن این سانحه نقش داشتهاند. عدم آمادگی کامل سیستم اطفای حریق مجتمع برای مقابله سریع و کافی با حریق و اطفای فوری و کامل آن و کمبود فوم اطفای حریق و خودکار نبودن سیستم توزیع آن در سقف مخازن، سهلانگاری در آموزش و بازآموزی دورهیی منابع انسانی شاغل و غفلت از جایگاه HSE و بها ندادن به پرسنل واحدهای HSE و آمادگی آنها از مواردی بود که کمیسیون انرژی در گزارش خود به آن اشاره کرده بود.
مجلسیها در گزارشی که اسفندماه سال گذشته ارائه شد، عدم حضور به موقع مدیران و تصمیمگیران ارشد در محل حادثه بهخصوص و عدم حضور کارشناسان و نیروهای ماهر کارگری به خصوص در ایام تعطیل در محل حادثه را نیز از عوامل تشدید موضوع عنوان کردند.