استحکام واحدهای مسکن مهر تهران بررسی میشود
گروه راه و شهرسازی|
در پی ناایمن بودن مسکن مهر سرپل ذهاب به دستور وزیر راه و شهرسازی، ایمنی واحدهای مسکن مهر در اطراف شهر تهران بررسی میشود.
شهربانو امانی که همراه محسن هاشمیرفسنجانی، ناهید خداکرمی، محمد علیخانی و مجید فراهانی از مناطق زلزلهزده و نحوه خدماترسانی شهرداری تهران از مناطق زلزلهزده کرمانشاه بازدید میکرد، با تاکید بر اینکه ساخت و سازهای غیر استاندارد و بدون نظارت صحنههای بسیار دلخراش ساخته بود، اظهار کرد: به همراه اعضای شورای شهر تهران از بافتهای شهری آسیبدیده خصوصا از مسکن مهر بازدید کردیم و در پی گزارشهای مسکن مهر، دلخراشترین موضوع این بود که بنیاد مسکن مبلغی را تحت عنوان وام به روستاییان داده، افراد خانه تهیه کرده بودند و این منازل نیز تحت نظارت مهندس ناظر ساخته شده بود، اما تمام خانهها در زلزله از بین رفته است.
به گزارش مهر، عضو شورای شهر تهران در خصوص بازدید از مسکنهای مهر محله شیرودی سرپلذهاب گفت: در سرپل ذهاب برخی خانههایی که مردم ساخته بودند، سالم بود اما از مسکنهای مهر که به تازگی تحویل مردم داده بودند و در دولت نهم ساخته شده فقط اسکلت باقی مانده که در برخی خانهها اسکلتهای فلزی نیز خم شده است.
امانی با تاکید بر اینکه بیش از۷۰ نفر در مسکنهای مهر کشته شدهاند، اظهار کرد: این مسکنها مهندس ناظر داشتند، اما ایمن نبودند، از مصالح غیر استاندارد و سنگین استفاده شده و فلزها سبک بود.
وی افزود: متاسفانه در کشور ما مهندسان ناظر و متعهد غایب هستند و به نظر من حتما نظارتی بر عملکرد آنها وجود ندارد، تولید مسکن را باید به بخش خصوصی واگذار کرد.
عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه در دولت نهم و دهم بخش ساخت و سازها بیش از گذشته دولتی شد، گفت: امروزه آسیب این دولتی شدن را دیدیم و حال وزارت مسکن باید به جد در تمام نقاط کشور وضعیت ایمنی مسکنهای مهر را بررسی کند و بعد به مردم تحویل دهد. امانی در پاسخ به اینکه برای مسکنهای مهر اطراف تهران چه اقداماتی صورت گرفته است، اظهار کرد: برای بررسی وضعیت مسکن تهران طبیعتا کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران باید نظارت را انجام دهد و البته در این زمینه وزیر مسکن، راه و شهرسازی بخشنامهیی صادر و کارگروهی را تعیین کرده است که ایمنی مسکنهای مهر را بررسی کنند. وی با تاکید بر اینکه آموزشهای مواجهه با بحران نیز در کشور ما مغفول مانده است، گفت: با مردم زلزلهزده که صحبت کردیم، دریافتیم پیش از این زلزله عظیم، زمین لرزه کوچکی آمده و مردم به خیابان آمدهاند، اما پس از ۱۰دقیقه به خانه بازگشتند و زلزله 7.3ریشتری رخ داده و تلفات زیادی را برجای گذاشته است.
عضو شورای شهر تهران، ری و تجریش افزود: پسلرزهها باعث شد تا برخی افراد خود را از پنجرهها به پایین پرتاب کنند و از این رو تعدادی هم قطع نخاع شدهاند که اگر برای مواجهه با بحرانهای اینچنینی آموزشهای زیادی صورت میگرفت، این تلفات به حداقل میرسید.
امانی با اشاره به اینکه مسوولان اعلام کردهاند که عملیات آواربرداری انجام شده و هیچ فردی زیرآوار نیست، گفت: پزشکی قانونی گزارش تعداد جانباختگان را تایید کرد و بر اساس گزارش ارسالی، تعداد این افراد به ۴۵۰ نفر میرسد.
امانی معضل اصلی را مدیریت بحران دانست و عنوان کرد: طی چند دهه، زلزلههای مهیب را تجربه کردهایم و کشور ما گسلهای فعال زیادی دارد، اما مدیریت یکپارچه سریع و اعتمادسازی بین مردم و سمنها بسیار کم است.
تهران در برابر زلزله بیدفاع است
مجید فراهانی رییس کمیته بودجه شورای اسلامی شهر تهران اعتقاد دارد، زلزله کرمانشاه و اقداماتی که در لحظات پس از بحران صورت گرفت، حاوی درسها و نکاتی است که میتواند برای شهر تهران که در معرض تهدید زلزله قرار دارد، مفید باشد.
به گزارش مهر، فراهانی نوسازی بافتهای فرسوده را یکی از مهمترین اقداماتی دانست که در راستای آمادگی تهران در برابر زلزله باید مورد توجه قرار گیرد.
وی با اشاره به بازدیدی که از مناطق زلزلهزده داشت، گفت: این حضور فرصتی برای تجربهاندوزی بود که باید از آن بهره کافی را ببریم. همه میدانیم شهر تهران یک دوره زمانی ۱۷۰ساله در رخداد زلزلههای بزرگ دارد و از آخرین زلزله مهیب تهران ۱۸۵ سال میگذرد یعنی زلزله بزرگ ۱۵سال عقب افتاده و این بدان معناست که حادثه بزرگ قریبالوقوع است. به همین دلیل باید برای آن برنامهریزی کرد. ما به عنوان شورای شهر و کسانی که موظف هستند، امنیت مردم را تامین کنند هم برای پیشگیری از بحران و هم برای واکنش بعد از بحران باید آماده شویم. وی افزود: پیشگیری یعنی اینکه باید ضوابط ساخت و ساز بر اساس استانداردهای ایمنی و مقررات ملی ساختمان ساخته شود. باید در هنگام ساخت بر رعایت آییننامه ۲۸۰۰ و آییننامه ساخت مسکن مقاوم در برابر زلزله تاکید شود. باید به سمت نوسازی بافت فرسوده حرکت کنیم. در حال حاضر ۱۵درصد مردم تهران در بافت فرسوده زندگی میکنند و این در حالی است که این سازهها در مقابل زلزله ۶ ریشتری هم جان بیش از یک میلیون نفر را در معرض خطر قرار میدهد. به همین دلیل نوسازی بافت فرسوده از اولویتهای ضروری است که باید دنبال کنیم، مساله بعدی بحث آمادگی پس از بحران است.
فراهانی ادامه داد: باید زمین وسیعی در حاشیه تهران در نظر گرفته شود که همه نوع امکانات مرتبط با زیست شهری از قبیل آب، برق، گاز و مخابرات و زیرساختهای آنها اندیشیده شود. در این فضا باید سولههای بحران در راستای اسکان ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار پناهجو کاملا آماده شده باشد. در زمینهای مهیا شده باید حتی نقاط برپایی چادر نیز مشخص باشد تا در هنگام بحران در کمترین زمان چادرها برپا شوند و امکان اسکان اضطراری صورت گیرد. باید به سمت تقویت آتشنشانی برویم و برای هر منطقه تهران یک استان معین انتخاب کنیم تا بیایند بازدید کنند و تمام جزئیات منطقه را بدانند.
وی گفت: مشارکت شهرداری تهران در زلزله کرمانشاه در حقیقت مانور بسیار مناسبی بود که در عین اینکه به هموطنان کمک میکنیم، زمینه بروز چنین بحرانهایی را در تهران و اقدامات مورد نیاز پس از بحران را پیشبینی کنیم.
فراهانی افزود: تهران را میتوانیم به عنوان شهر بیدفاع نامگذاری کنیم که از کمترین میزان آمادگی برای دفاع شهری در برابر بحرانهایی مثل سیل و زلزله برخوردار است که جای تاسف دارد. از ۱۵۰ سوله بحران ۱۰۲ سوله ساخته شده و تنها نیمی از این تعداد تحویل ستاد بحران شهرداری است و مابقی اختصاص به فعالیتهای مربوط به کودکان و فعالیتهای ورزشی و تفریحی دارد. پس باید هر چه سریعتر این سولهها تحویل داده شود.
وی ادامه داد: ما بین ۳ تا ۱۰سال فرصت داریم که برای زلزله بزرگ خود را آماده کنیم. در بدترین حالت باید ظرف سه سال خود را به بالاترین سطح آمادگی در برابر زلزله برسانیم. باید آماده اسکان نزدیک به یک میلیون آواره باشیم و ظرف سه سال با اقدامات زیربنایی و کمک گرفتن از دولت، بخش خصوصی و سرمایهگذاری خارجی اقدام به از بین بردن بافت فرسوده و جایگزینی آن با بافت مستحکم کنیم، این راهی است که ما داریم.
فراهانی گفت: متاسفانه تنها ۳درصد از وامهایی که برای نوسازی بافت فرسوده در نظر گرفته شده تا امروز پرداخت شده و این یکی از علل نارسایی اقدام به شمار میرود. شما ببینید، امروز ساختمانهای ژاپنی در برابر زلزلههای ۸ریشتری تابآوری دارند، برای اینکه پیشبینی و برنامهریزی کردهاند. ما هم باید از این رویه پیروی کنیم و این اتفاق نمیافتد جز با برنامهریزی دقیق و عزم ملی و کشوری. بحران از آنچه فکر میکنیم به ما نزدیکتر است، پس باید بودجه مناسب در نظر گرفت و بافتهای فرسوده یکجا نوسازی شود. باید این وام بانکی در اختیار مردم قرار گیرد و اجازه دهیم مردم نوسازی کنند. وی تاکید کرد: تجربه مسکن مهر ساخته شده در کرمانشاه به ما نشان داد که مردم بهتر از دولت میتوانند برای خود خانه بسازند. گواه این مدعا نیز منازل شخصی سالمی هستند که در جوار این مسکن مهرها ساخته شده بودند.