استیضاح موگابه کلید خورد
گروه جهان|
در پی اتمام ضربالاجل داده شده به رابرت موگابه برای اعلام استعفایش از ریاستجمهوری زیمبابوه، حزب حاکم این کشور فرآیند استیضاح وی را به جریان انداخت. لاومور ماتوکه، یک مقام ارشد حزب حاکم «زانو پیاف» زیمبابوه گفته، قرار است نمایندگان این حزب در پارلمان نحوه استیضاح موگابه را بررسی کنند.
رویترز نوشته، روی کاغذ این فرآیند نسبتا طولانی است و شامل نشست مشترک دو مجلس سنا و مجمع ملی و سپس نشست یک کمیته ۹ نفره از سناتورها و در آخر نشست مشترک دو مجلس برای تایید برکناری موگابه با اکثریت دوسومی میشود. برخی اعضای حزب حاکم زیمبابوه نیز گفتهاند که استیضاح رابرت موگابه الزاما منجر به استعفای فوری او نمیشود و احتمالا چند روزی طول خواهد کشید. یکی از نمایندگان حزب زانوپیاف پس از خودداری موگابه از اعلام استعفایش در زمان مقرر به بیبیسی گفته که حزب حاکم هفته آینده «این مرد کلهشق» را برکنار خواهد کرد. طرح استیضاح موگابه در شرایطی کلید خورده که شبکه سیانان پیشتر گزارش داده بود موگابه با استعفا موافقت کرده، نامه استعفای وی نوشته شده و حتی شرایطی نظیر مصونیت قضایی او و همسرش در آن تعیین شده است با این حال با اتمام ضربالاجل خبری از استعفای رسمی موگابه اعلام نشد که درنهایت فرآیند استیضاح وی به جریان افتاد. نظامیان زیمبابوه که از هفته گذشته قدرت را در دست گرفتهاند، گفتهاند قصد کودتا نداشتهاند بلکه برکناری رابرت موگابه مطابق قانون اساسی است و با هدف مبارزه با مجرمانی صورت گرفته که در اطراف او هستند.
مقاومت در برابر کنارهگیری
به گزارش دویچهوله، رابرت موگابه رییسجمهور ۹۳ساله زیمبابوه، شامگاه یکشنبه در پیامی تلویزیونی برخلاف انتظارها نه تنها کنارهگیری خود را از قدرت اعلام نکرد بلکه در حضور ژنرالهای ارتش بر اقتدارش بهعنوان رییس دولت یا فرماندهی نیروهای مسلح تاکید کرد. رابرت موگابه گفت که ریاست کنگره حزب زانو پیاف در هفتههای آتی را نیز برعهده خواهد گرفت.
این در حالی است که حزب حاکم زانو پیاف یکشنبه برای موگابه مهلتی یک روزه تعیین کرده بود تا از قدرت کنار برود. سخنگوی حزب گفته بود اگر تا دوشنبه چنین نشود، تعیین تکلیف موگابه و استیضاح او به پارلمان واگذار خواهد شد. کمیته مرکزی این حزب، عضویت همسر موگابه را نیز لغو و امرسون منانگاگوا را دبیرکل آتی حزب معرفی کرد. ناظران بر این باورند موگابه حداقل قصد دارد تا کنفرانس حزب زانوپیاف که ماه آینده میلادی برگزار میشود در قدرت بماند. در این کنفرانس است که موضع رسمی حزب مشخص میشود و منانگاگوا بهطور رسمی رهبری حزب را به دست میگیرد.
پس از سخنرانی تلویزیونی موگابه، یکی از مبارزان شاخص جنگ استقلال زیمبابوه از مردم خواست به خیابانها بریزند و از عزل او حمایت کنند. پیشتر نیز در روز شنبه (۱۸ نوامبر) با فراخوان اتحادیه قهرمانان جنگی، دهها هزار نفر از مردم این کشور در اعتراض به ادامه حاکمیت موگابه به خیابانها ریخته بودند.
این اتحادیه تاکید کرده برای اعمال فشار بیشتر بر مسنترین رهبر دنیا تظاهرات بیشتری راهاندازی خواهند کرد. موتسوانگوآ رییس این مجمع، خطاب به موگابه گفته: «زمان تو به پایان رسیده است.» موتسوانگوآ تهدید کرده که مجمع کهنهسربازان مبارزات آزادیبخش زیمبابوه بهدلیل اهمال در وظایف اجرایی از موگابه به دادگاه شکایت خواهد کرد.
رابرت موگابه از ۳۷ سال پیش حاکم بلامنازع زیمبابوه بوده و با وجود سن زیاد، گزارشهای پیشین حاکی از تمایل او و حزب تحت رهبریاش برای نامزدی در انتخابات سال ۲۰۱۸ میلادی بود. او که با نیت انتصاب همسرش به معاونت خود، معاونش را برکنار کرد، با به دست گرفتن قدرت توسط ارتش برکنار و بازداشت خانگی شد. آسوشیتدپرس گزارش داده که موگابه از زمان بازداشت خانگی تلاش کرده از طریق مذاکرات با ارتش، برای یافتن راهی محترمانه برای خروج از قدرت زمان بخرد، اما به فاصله کوتاهی خود را تنها و منزوی یافت. گرفتن مصونیت قضایی برای خود و خانوادهاش نیز از جمله موضوعات مورد مذاکره بوده است.
تلاش موگابه برای گرفتن مصونیت قضایی به این دلیل است که گفته شده گریس، همسر ۵۲ ساله او و سه فرزندش به فساد مالی، جاهطلبی اقتصادی و معاملات قاچاق متهم خواهند شد. سال گذشته، مخارج جشن تولد ۹۲ سالگی موگابه که رهبر مبارزه مردم زیمبابوه برای رهایی از استعمار بود، ۷۰۰هزار یورو شد. این در حالی است که سه میلیون نفر در این کشور از گرسنگی و سوءتغذیه رنج میبرند.
دویچهوله در گزارشی درباره گریس موگابه نوشته: «موگابه نهتنها در عالم سیاست که در زندگی شخصی هم سرنوشتی اسفبار پیدا کرد. زمانی که مبارزی سرسخت بود، نخستین همسر او به نام سالی مثل خودش مبارز بود. زنی با تعهد و مسوولیت بالا که تا امروز در زیمبابوه محبوبیت زیادی دارد. موگابه با همسر اولش سالی در غنا آشنا شد. در آن روزگار میهن آنها رودزیای جنوبی خوانده میشد و آنها در کنار هم برای آزادی کشور از زیر یوغ استعمار انگلستان مبارزه میکردند. در سال ۱۹۸۰ زیمبابوه به استقلال دست یافت. موگابه به ریاستجمهوری رسید و سالی همسر اول او به خاطر خدماتش به نظام آموزشی و پزشکی تا امروز محبوبیت دارد. پس از مرگ سالی آشکار شد که موگابه از سالها پیش با منشی خود گریس روابط غیراخلاقی داشته است. آن دو در سال ۱۹۹۶ ازدواج کردند و گریس که سخت مالدوست و جاهطلب است، جشن ازدواج پرخرجی به راه انداخت. گریس برای آینده نقشهها کشیده بود و تصمیم داشت پس از مرگ موگابه بر کرسی ریاستجمهوری کشور بنشیند، اما نقشههای دور و دراز او هم نقش بر آب شد.»