توسعه صادرات محصولات کشاورزی یک راه نجات اقتصاد
موقعیت ویژه ایران در تولید محصولات کشاورزی به همراه فضای امن اقتصادی، انگیزه خوبی برای کشورهای عضو اتحادیه اروپا فراهم کرده است.
بر این اساس، بعد از پسابرجام، بیش از 200 هیات تجاری و اقتصادی عمدتا از اروپا برای سرمایهگذاری به ایران آمدند تا بتوانند با سرمایهگذاری مشترک، روابط تجاری خود را گسترش دهند.
البته ناگفته نماند که تا پیش از تحریمها، اتحادیه اروپا شریک نخست تجاری ایران بود که با اعمال تحریمها و کاهش مبادلات تجاری اقتصادی ایران و اروپا، بازهم کشور توانست مسیر رشد را ادامه دهد.
با وجود آنکه توسعه صادرات غیرنفتی و کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی، یکی از اهداف موردتوجه دولتمردان در ادوار مختلف بوده است چراکه نه تنها از دیدگاه ارزآوری بلکه از حیث ایجاد اشتغال و پایداری اقتصاد اهمیت فراوانی دارد.
حال جای سوال است که در جهت افزایش همکاری میان اتحادیه اروپا و ایران، تسهیل شرایط بانکی به عنوان مهمترین اصل تحقق مییابد؟
رضا نورانی رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی با اشاره به اهمیت ویژه بخش کشاورزی در اقتصاد اظهار کرد: براساس اعلام سازمان فائو، ایران به سبب پتانسیل بالا در بخش کشاورزی قادر به تامین محصولات غذایی خود و سایر کشورهای حاشیه خلیجفارس است.
وی با اشاره به تمایل اتحادیه اروپا به سرمایهگذاری مشترک با ایران افزود: باتوجه به شرایط اقلیمی و تنوع آب و هوایی و پتانسیل بالای تولید در کشور، مقامات اتحادیه اروپا در سفر اخیر خود به ایران به این نتیجه رسیدند که میتوانند سرمایهگذاری مشترکی در زمینه واردات و صادرات با ایران داشته باشند.
نورانی با اشاره به چالشهای پیش رو جذب سرمایه در ایران گفت: با وجود مشکلات متعدد در زیرساختهای صادراتی، مسوولان امر باید تمهیداتی برای رفع آن به کار گیرند چراکه هدف از توسعه صادرات محصولات کشاورزی، خروج وابستگی اقتصاد از ارز نفتی است.
رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی با اشاره به دستاورد مهم سفر اخیر هیات بلندپایه مقامات اتحادیه اروپا به ایران تصریح کرد: تاسیس دفتر اتحادیه اروپا در ایران در توسعه روابط میان دو کشور تاثیر بسزایی دارد از این رو، این امر در دستور کار وزارت امور خارجه ایران قرار گرفته است.
کاوه زرگران رییس کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع غذایی اتاق تهران نیز در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران گفت: باتوجه به عزم اتحادیه اروپا برای افزایش تجارت میان دوکشور، تسهیل تعاملات بانکی و مالی امری ضروری است.
وی افزود: مقامات اتحادیه اروپا معتقدند که اظهارات اخیر رییسجمهور امریکا تاثیری در ارتباط با ایران ندارد چرا که آنها با پایبندی به تعهدات برجام درصدد افزایش روابط تجاری خود هستند.
زرگران، با اشاره به ضرورت اخذ مجوز و گواهی لازم محصولات کشاورزی برای صادرات به اتحادیه اروپا تصریح کرد: در برخی کالاها نظیر زعفران و پسته مزیت نسبی و خدادادی وجود دارد و به سهولت امکان صادرات آن به بازارهای هدف، میسر است اما درخصوص مابقی محصولات، افزایش کیفیت امری ضروری تلقی میشود.
این مقام مسوول در پایان، با اشاره به دلایل انگیزه مقامات اتحادیه اروپا برای سرمایهگذاری در ایران یادآور شد: ثبات اقتصادی و تورم سالهای اخیر در کشور، انگیزه خوبی برای بسیاری از کشورها به سبب فضای امن کسب و کار در ایران فراهم کرده است.