اتوماسیون؛ دزد مشاغل

گروه گوناگون|
این روزها، استفاده از روبات در کارخانهها به طور چشمگیری درحال گسترش است. به تعبیری دیگر با پیشرفت تکنولوژی، خودکارسازی(اتوماسیون) به بخش اجتنابناپذیری از زندگی بشر تبدیل شده است. این موضوع نگرانیهای بسیاری به همراه داشته و بسیاری بر این باورند که روباتها آمدهاند تا مشاغل را از بین ببرند. در بسیاری از گزارشها گفته شده که با افزایش هوش مصنوعی به احتمال زیاد از بین رفتن شغلها گسترش مییابد و تنها نقشهای مراقبتی، خلاق یا نظارتی باقی میمانند. این درحالی است که بعضی از کارشناسان نیز اعلام کردهاند با ظهور گسترده روباتها نه تنها با دنیایی بدون کار مواجه نخواهیم شد بلکه شواهد نشان میدهد که انبوه کار و کمبود نیروی انسانی را در پیش رو خواهیم داشت. تازهترین گزارشهای به دست آمده از موسسه مک کینزی نشان میدهد که تحول سریع هوش مصنوعی و روباتها، میتوانند حدود 400میلیون شغل را تا سال 2030 در سراسر جهان از بین ببرند.
طبق این گزارش با گسترش استفاده از اتوماسیون، چین بیشترین آسیب را متحمل خواهد شد. براساس آمارهای منتشر شده، در این کشور با ظهور روباتها و هوش مصنوعی تا سال 2030 حدود 236میلیون شغل از بین خواهد رفت. طبق سایر گزارشهای منتشر شده، تعداد خیلی زیادی از کارخانههای چینی درحال آماده شدن برای استفاده از روباتها و ماشینها به جای کارگرهای ارزانقیمت هستند. این درحالی است که گزارشهای دیگری نشان میدهد که حدود 16درصد از مشاغل چینی تحتتاثیر اتوماسیون هستند. به گفته کارشناسان در سالهای آینده، چین و هند پیشتازان هوش مصنوعی در جهان خواهند بود. طبق گزارشهای به دست آمده درحال حاضر فعالیتهایی که در هند مورد تهدید روباتها و هوش مصنوعی قرار دارند حدود 9درصد از مشاغل این کشور را تشکیل میدهد اما همین میزان حدود 120میلیون شغل را با خطر جدی روبهرو کرده است. این آمار درحالی اعلام شده که طبق بسیاری از گزارشها، هوش مصنوعی در هند عمدتا از سوی شرکتهایی مورد استقبال قرار دارد که بیش از 100میلیارد دلار در این زمینه سرمایهگذاری داشتهاند. آن طور که پیشبینی شده در آیندهیی نه چندان دور، امریکا در کنار چین و هند، رهبری جهان را در حوزه هوش مصنوعی به دست خواهند گرفت.
طبق تحقیقات صورت گرفته درحال حاضر بسیاری از شرکتهای بزرگ فناوری در امریکا به طور جدی در زمینه هوش مصنوعی سرمایهگذاری کردهاند. همچنین سرمایهگذاری در استارتآپهای هوش مصنوعی به سرعت درحال گسترش است. این کشور در بخشهایی مانند کشاورزی و پزشکی نیز روباتها را جایگزین نیروی انسانی کرده است. آن طور که نتایج تحقیقات موسسه مک کینزی نشان میدهد تا سال 2030 حدود 73میلیون شغل در این کشور از بین خواهد رفت. ژاپن، مکزیک و آلمان از دیگر کشورهایی هستند که به ترتیب بیشترین میزان از بین رفتن مشاغل را پس از گسترش اتوماسیون دارند.
این درحالی است که طبق گزارشهای اعلام شده حدود 25درصد از مشاغل در آلمان و ژاپن مورد تهدید رشد اتوماسیون قرار دارند. طبق گزارش مک کینزی پیشبینی شده که ژاپن تا سال 2030 حدود 30میلیون شغل خود را از دست میدهد که این رقم در مکزیک 18میلیون و در آلمان 17میلیون شغل
خواهد بود.
این تحقیق نشان میدهد که زیانهای ناشی از ظهور روباتها به جای نیروی کار انسانی تنها با افزایش بهرهوری و رشد اقتصادی جبران خواهد شد. این گزارش نیز بر این باور است که مشاغل با وجود هوش مصنوعی و روباتها با چالشی جدی روبهرو خواهند شد؛ چراکه در این صورت، اقتصاد و بازار کار به بازسازی گستردهیی
نیازمند میشود.
