شورای نگهبان سیاسی نیست که رایزنی سیاسی کند

۱۳۹۶/۰۹/۱۲ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۲۰۹۷

موضوع واگذاری اختیارات سازمان غذا و دارو به سازمان استاندارد که بعد از تصویب در مجلس با مخالفت شورای نگهبان روبه‌رو شده بود، بعد از رای مجمع تشخیص مصلحت نظام به نفع مصوبه مجلس دهم یکبار دیگر شورای نگهبان را بر آن داشت تا از نمایندگان بخواهد که در بررسی طرح‌ها و لوایح دیدگاه‌های کارشناسی را در اولویت قرار دهد. اتفاقی که در جریان رای مردم یزد به سپنتا نیکنام هم به شکل دیگری رخ داد تا سرنوشت این طرح هم نه در مجلس یا شورای نگهبان که در جلسات مجمع مشخص شود.

در برابر این دیدگاه شورای نگهبان، نمایندگان مجلس نیز از منظر دیگری به آن ورود و اعلام می‌کنند که این شورای نگهبان است که باید در فرآیند بررسی مصوبات مجلس انعطاف بیشتری را از خود نشان دهد تا سرنوشت طرح‌ها و لوایح نه در مجمع تشخیص که در مجلس تعیین تکلیف شوند. درخواستی که از منظر سخنگوی شورای نگهبان نه مذاکره بلکه رایزنی‌های سیاسی تفسیر و اعلام می‌شود که چون شورای نگهبان سیاسی نیست از رایزنی‌های سیاسی هم پرهیز می‌کند. ‌

سخنگوی شورای نگهبان با بیان اینکه هرچند شورای نگهبان از هرگونه گفت‌وگو و صحبت در بخش‌های مختلف استقبال می‌کند، اما باید بگویم شورای نگهبان سیاسی نیست که رایزنی سیاسی کند، اما در حوزه قانون اگر انتقاد و پیشنهادی باشد، استقبال می‌کند.

عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در نشست خبری دیروز در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه اخیرا برخی چهره‌های اصلاح‌طلب خواستار گفت‌وگو با شورای نگهبان بوده‌اند و عقیده داشتند در مورد عضو زرتشتی شورای شهر یزد اگر تعامل با شورای نگهبان وجود داشت موضوع این‌قدر حساس نمی‌شد، چقدر با این نظر موافق هستید، گفت: شورای نگهبان از هرگونه گفت‌وگو و صحبت با عزیزان در بخش‌های مختلف استقبال می‌کند و همچنین از پیشنهاد مردم، اصحاب رسانه، سیاسیون و... استقبال می‌کنیم و حتی خواهش می‌کنیم مردم همچنان نظرات خود را برای ما ارسال کنند. پیشنهادات و انتقادات مردم موجب خشنودی ما می‌شود.

کدخدایی افزود: اما نکته‌یی که در خصوص خواسته این افراد مطرح شده بود در قالب رایزنی سیاسی بود که باید عرض کنم، شورای نگهبان سیاسی نیست که رایزنی سیاسی کند، اما در حوزه قانون اگر انتقاد و پیشنهادی باشد از آن استقبال می‌کند. پژوهشکده شورای نگهبان در حوزه قوانین و مصوبات فعال است. همچنین در حوزه انتخابات هم شورای نگهبان آمادگی گفت‌وگو دارد، اما این امر حمل بر لابی سیاسی و رایزنی سیاسی نباشد زیرا از شأن شورای نگهبان دور است. سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه نظر شورای نگهبان در خصوص مصوبه حل مشکل عضویت اقلیت‌ها در شوراها و همچنین آخرین وضعیت سپنتا نیکنام و نظر نهایی شورای نگهبان چیست؟ گفت: نظر شورای نگهبان همان نظری است که قبلا اعلام شده است. فکر می‌کنم نظام ایران به اندازه‌یی با ثبات و با قدرت است که بتواند پاسخ سوالات کوچک این‌چنینی را بدهد. قبلا هم عرض کردیم هر راهکار قانونی که مراجع قانونی پیش‌بینی کنند، مورد استقبال شورای نگهبان قرار می‌گیرد. کدخدایی افزود: ما درصدد ایجاد مشکل نیستیم. شورای نگهبان در انجام وظایف قانونی و شرعی خود اقداماتی انجام می‌دهد و مراحل خود را داشته و دارد. مصوبه‌یی که گفتید، تصویب شده است و کلیات مصوبه مورد بررسی قرار گرفته و در صورت ارسال مصوبه نهایی اظهارنظر می‌کنیم.

او در پاسخ به سوال خبرنگاری در مورد اینکه یکی از ملاک‌های تایید صلاحیت کاندیداهای نمایندگان مجلس، فقدان سابقه سوء مانند عدم شهرت به نشر اکاذیب است، با توجه به ادعای اخیر یکی از نمایندگان تهران نسبت به خویشاوندی یک متهم مالی با یکی از مراجع عظام تقلید، آیا رد صلاحیت وی از جانب شورای نگهبان نیازمند شکایت رسمی است یا صرف این ادعا کفایت می‌کند؟ گفت: از ما نخواهید نظرات را در مورد انتخابات زودتر اعلام کنیم. زمان انتخابات نظر خود را مطرح خواهیم کرد اما اگر فکر می‌کنند جرمی اتفاق افتاده است، قوه قضاییه مسوول رسیدگی به آن است.

کدخدایی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه تعریف رجل سیاسی نسبت به گذشته تغییر کرده است، آیا می‌توان گفت تعریف جدید ثابت باقی می‌ماند یا در گذر زمان ممکن است معیارها تغییر کند، خاطرنشان کرد: همه در بحث قانونگذاری معتقدیم قوانینی که توسط انسان وضع می‌شود بر اساس شرایط فرق می‌کند. تلاش ما این است که بتوانیم مصوبه جامعی داشته باشیم، ‌این تلاش انسان و محدود به اختیارات و ذهن انسان است همان‌طور که قوانین گذشته اصلاح می‌شود، این مورد هم امکان اصلاح دارد اما تلاش ما این است که در کوتاه‌مدت دچار تغییر خاص نشود.