مجلس درباره «حذف یارانهها» تصمیمی نگرفته
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه مجلس هنوز در مورد حذف یارانهها به تصمیمی جامع نرسیده است، اظهار کرد: برنامه دولت در سال جاری این است که به سمت محدود کردن فقر مطلق حرکت کند و این امر با برنامههای توانمندسازی و اشتغال روستایی همراه خواهد بود. به این شکل که افراد تحت پوشش با معرفی خود به بنگاهها میتوانند وامهایی دریافت کنند یا در اجتماعات مشغول به کار شوند.
علی ربیعی از سیاستگذاری دولت برای جلوگیری از افتادن بازنشستگان در تله فقر و افزایش حقوق آنها متناسب با شیب تورم طی هفت سال خبر داد.
او علی ربیعی با اشاره به اینکه در حال حاضر نزدیک به پنج میلیون از دهکهای بالای جامعه از پرداخت یارانه حذف شدهاند، گفت: در حال حاضر افرادی نیز همچنان تحت پوششهای حمایتی مثل کمیته امداد و بهزیستی قرار ندارند که این وزارتخانه آنان را شناسایی کرده و قصد دارد تا آنها را تحت پوشش قرار دهد.
ربیعی با اشاره به اینکه دولت امسال در لایحه بودجه ۹۷ با پیشنهاد انحلال هدفمندی یارانهها قصد دارد تا این وظیفه را برعهده «صندوق رفاه و امید» منتقل کند، اظهار کرد: به این ترتیب وظیفه استفاده هدفمند از یارانهها برعهده معاونت رفاه وزارت کار و تعاون قرار خواهد گرفت. همچنین قرار است درگاهی تشکیل شود تا افراد بعد از انجام یک تحقیق اولیه بتوانند تحت پوشش خدمات حمایتی قرار گیرند. وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی با تاکید بر اینکه هدفمندی یارانهها باید از دهکهای پایین جامعه آغاز شود، افزود: افرادی که تحت پوشش نهادهای حمایتی هستند میتوانند تحت پوشش برنامه سه سطحی که مرحله آخر آن توانمندسازی است، قرار گیرند.
ربیعی با اشاره به اینکه وزارت رفاه امروز در این زمینه صاحب سبک شده است، تاکید کرد: در حال حاضر دولت معتقد است که یارانه افراد نیازمند نباید قطع شود بلکه این افراد باید بیشتر مورد حمایت قرار گیرند. یارانه در اینجا به معنای خدمات آموزشی، غذای سالم، نظام تامین اجتماعی و... است.
وزیر رفاه با بیان اینکه تبصره ۱۴ لایحه بودجه امسال به هر میزانی که تامین منابع انجام شود به سمت اشتغالزایی حرکت خواهد کرد، افزود: ۲۰۰هزار میلیارد تومان بودجه دولت در حوزه رفاهی و ۱۰۰هزار میلیارد در حوزه صندوقها مصرف خواهد شد. ربیعی در ادامه اظهار کرد: منابع مورد استفاده در وزارت رفاه از محل هدفمندی و بودجه عمومی تامین خواهد شد.
او در ادامه رابطه خطی بین فقر و حاشیهنشینی را نادرست دانست و اظهار کرد: این رابطه تکعلتی نیست و باید بین آسیبها و مسائل اجتماعی تفکیک قائل شویم. بسیاری از مسائل اجتماعی آسیب نیستند. برای مثال نمیتوان حاشیهنشینی را یک آسیب اجتماعی دانست اما مسائل اجتماعی بستر مناسبی برای ظهور آسیبها هستند. برای مثال در تهران بیشترین نرخ طلاق مربوط به مناطق یک و دو هستند. همچنین گاهی اعتیاد در برخی از طبقات اجتماعی به دلیل سطح درآمد بالا هیچگاه نمود ظاهری در خیابان پیدا نمیکند.
او با تاکید بر اینکه پنهان کردن آمار کمکی به حل مشکلات اجتماعی نمیکند، اظهار کرد: واقعیت این است که در حال حاضر تعداد زنانی که در گذشته مبتلا به ایدز نبودهاند و امروز به این بیماری مبتلا شدهاند افزایش یافته است. کتمان آسیبهای اجتماعی باعث پیچیدگی و حل نشدن آنها میشود. باید پیرامون این مسائل در جامعه گفتوگو صورت گیرد و با ارائه آموزشهای بهموقع افراد در معرض انتقال برخی بیماریها قرار نگیرند. این آموزشها میتواند با روشهای سنتی و دینی انجام شود.
ربیعی در ادامه با اشاره به اینکه در سال جاری ۴۰پروژه با نشستهای علمی دنبال شدهاند، اظهار کرد: در سال ۹۵ بیش از ۲۲ میلیون و ۵۸۸ هزار نفر شاغل در کشور وجود داشت که در سال ۹۶ این میزان به بیش از ۲۳ میلیون نفر افزایش یافته است. همچنین در سال ۹۵ سه میلیون و ۲۰۳ هزار نفر بیکار در کشور وجود داشتهاند که این رقم در تابستان ۹۶ به سه میلیون و ۱۱۰ هزار نفر کاهش یافت. این نشان میدهد که ما توانستهایم شغل بیشتری در کشور تولید کنیم.
او با بیان اینکه رشد کلاسیک نمیتواند مانند گذشته شغل تولید کند، اظهار کرد: نباید تولید شغل را منحصر به صنایع سنگین، فولاد، پتروشیمی یا نفت و گاز بدانیم. بلکه باید به دنبال اشتغال فراگیر و تغییرات جوامع نهایی و رشد اقتصادی در سطح خود باشیم.
وزیر کار با بیان اینکه در حال حاضر بخش خدمات بیشترین تولیدکننده شغل در کشور است، ادامه داد: در حال حاضر در بخش خدمات آیسیتی بیش از ۱۰۰هزار شغل در کشور تولید شده است. ربیعی با اشاره به اینکه بیش از ۶۰ درصد معادل ۵۰۷هزار شغل در بخش خدمات در کشور وجود دارد، ادامه داد: در حال حاضر شاهد حضور افراد تحصیلکرده بیشتری در این حوزه هستیم. با تمرکز تبصره ۱۴ روی حملونقل، بازسازی بافت فرسوده و اشتغال خود میتوان نسبت به تولید مشاغل بیشتر گامهای موثری برداشت. همچنین سیاستهای اشتغالی مثل «یارانه مزد»، «حق بیمه کارفرمایی» و «طرحهای کارورزی» نیز میتوانند در این زمینه موثر باشند. او با بیان اینکه بیش از ۸۰ درصد افراد بامهارت در ادارات کاریابی جذب میشوند، گفت: در کمیسیون شورای عالی اشتغال به دنبال مزیت اشتغال استانها هستیم. امسال ۲۰ هزار میلیارد تومان بودجه برای بخش اشتغال فراگیر به همراه یارانه 2 درصد درنظر گرفته شده است. در این بخش قرار است بهدنبال مشاغل پرکشش باشیم.
وزیر کار در ادامه با بیان اینکه در حال حاضر ۹۵هزار تعاونی در کشور وجود دارد، ادامه داد: در حال حاضر بیش از ۱۵۰ تعاونی دانشبنیان در کشور شکل گرفته است. اگر بتوانیم در سیاستگذاریها مشارکت مردم را درنظر بگیریم در حوزه اشتغالزایی و فقرزدایی موفقتر عمل خواهیم کرد.