حل مشکلات منطقهای در ید پارکهای علم و فناوری
وزارت علوم میخواهد، فعالیت پارکهای علم و فناوری را در قالب برنامههای ملی ساماندهی کرده و اولویت آنها را حل مشکلات منطقهیی قرار دهد. این را وزیر علوم، تحقیقات و فناوری پس از آنکه بارقههای امید از پس فعالیت شرکتهای دانش بنیان حوزه تحقیقات و فناوری به وجود آمده، گفته است. منصور غلامی که در هجدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سخنرانی میکرد از سرعت رشد توسعه علمی ایران طی سالهای اخیر سخن گفت که به گفته او با رشد نیم درصدی ایران را به رتبه دوم جهان بالا برده است. غلامی با تاکید بر ارتقای سطح علمی دانشگاهها گفت: باید تلاشمان را در ارتقای کیفی فعالیتهای مراکز علمی ازجمله دانشگاهها، پارکها و مراکز پژوهشی با قدرت بیشتری پیش ببریم و از سویی دانشگاهها و مراکز پژوهشی به حوزه رقابت و حضور در فضای بینالمللی بیش از پیش همت بگمارند.
به اعتقاد وزیر علوم در شرایطی که تکالیف اسناد ملی، تاکیدات رهبری، برنامههای راهبردی مراکز علمی و پژوهشی و قانون برنامه ششم توسعه و سایر مصوبات قانونی در حوزه علم و فناوری مسیری را پیش روی مراکز علمی قرار دادهاند، نتایج آن توسعه همه جانبه با شتاب روزافزون ارتقای جایگاه علمی کشور و توسعه همه جانبه مبتنی بر علم و فناوری خواهد بود. او حرکت به سوی پژوهش محور شدن دانشگاهها طی سالهای طولانی را مورد اشاره قرار داد و گفت که «به سمت نسل سوم دانشگاهها که بر مبنای آموزش و پژوهش است، حرکت کنیم.» غلامی با بیان اینکه حاصل دستاوردهای پژوهشی فناوران و دانشجویان قابل تبدیل به فناوری و ثروت شده است، تاکید کرد: این حرکت جزو اهداف و برنامههای سالهای گذشته بوده و براساس اسناد قانونی و وظایفی که برای وزارت علوم ترسیم شده، دستیابی به دانشگاه نسل چهارم نیز قابل دست یافتن است.
او رونمایی از نزدیک به ۷۰طرح پژوهشی و فناورانه در هجدهمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی، فناوری و فن بازار امسال را اقدامی ارزشمند دانست و گفت: افزایش ارقام قراردادهایی که در هفته پژوهش و فناوری امسال برای ارتباط بین تجاریسازی و نوآوری صورت گرفته، افقهای امیدوارکنندهیی را پیشروی پژوهشگران، فناوران و صاحبان ایده و فکر به ویژه نسل جوان کشور میگشاید.
غلامی افزود: براساس روالی که در این نمایشگاه وجود داشت، قرارداد به کارگیری فناوریها و تجاریسازی توسط شرکتهای سرمایهگذار تدوین و تنظیم میشد که نسبت به سال گذشته مبلغ قراردادها 3برابر و نزدیک به 209میلیارد تومان بوده و این حرکت پر شتاب نشان میدهد که ما هر گاه توجهمان را به بخش علم و فناوری بیشتر کنیم، بازخوردهای چند برابری را در این حوزه خواهیم داشت و این چیزی است که در اسناد و قوانین مربوط به توسعه فناوری به آن تاکید شده است. او با تاکید بر اینکه باید نقاط قوت اینگونه نمایشگاهها و دستاوردها را در عرصه نگاه امیدوارانه مردم به خصوص مسوولان در بخشهای مختلف قرار دهیم، اضافه کرد: نگاه امیدوارانه به مراکز و مجموعههای علمی، آموزشی و پژوهشی کشور باید خیلی جدی گرفته شود و مسوولان نیز به نهادهای علمی اعتماد کنند و حمایت بیشتری از دستاوردهای آنها صورت گیرد.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درباره فعالیتهای علمی در عرصه بینالمللی گفت: دانشگاهها و مراکز پژوهشی باید به حوزه رقابت و حضور در فضای بینالمللی بیش از پیش همت بگمارند و ما تاکنون در بخشی از این حضورها توفیقات خوبی داشتهایم که ازجمله آنها میتوان به ارائه دستاوردهای علمی و پژوهشی به خصوص در قالب انتشار دستاوردها به صورت مقالات علمی و کتابهای دانشگاهی اشاره کرد. غلامی افزود: طبق آمارهای منتشر شده در شرایط فعلی، کشور از نظر رتبهبندی سیستمهای معتبر در رتبه 16 از لحاظ توسعه علمی به خاطر انتشار مقالات و دستاوردهای علمی قرار دارد همچنین از نظر سرعت رشد توسعه علمی و دستاوردهای علمی با افزایش نیم درصدی در رتبه دوم جهان قرار گرفتیم.
او یادآور شد: ما زمینههای خوبی برای پذیرش دانشجو، محقق و همکاریهای بینالمللی از طریق انجام تحقیقات مشترک در اختیار داریم و مراکز علمی ما باید در برنامههای خود بیشتر به این مساله توجه کنند. وزیر علوم افزود: ما نیاز داریم سهم بیشتری از تولید ناخالص ملی را در تحقیقاتمان هزینه کنیم که این مساله تقاضای همه فعالان حوزه علم و فناوری است. از طرف دیگر میتوانیم با گسترش تبدیل دانش به فناوری و تجاریسازی فناوری به دست آمده در تولید ناخالص ملی مشارکت داشته باشیم که این مشارکت یک پاسخ به کمکها و حمایتهای ملی است و در توسعه ملی نقش خواهد داشت.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در پایان با اشاره و اهمیت ماموریتگرا کردن دانشگاهها گفت: ماموریتگرا کردن دانشگاهها و مراکز علمی و پژوهشی میتواند در بهرهوری بیشتر و تقویت جایگاه این مراکز اثرگذار باشد لذا ما قصد داریم که پارکهای علم و فناوری در قالب برنامههای ملی، فعالیتهایشان را ساماندهی کنند و اولویت فعالیت آنها حل مشکلات منطقهیی خواهد بود.