باور جهانی به رشد قیمت نفت در 2018
روز گذشته قیمت هر بشکه نفت برنت تا مرز 64 دلار صعود کرد
گروه انرژی
روز گذشته و با آغاز به کار مجدد بازارهای بینالمللی، قیمتها باز هم با صعود همراه شدند. برای این افزایش 3 عامل اصلی یافت میشود. دلیل نخست و شاید اصلیترین دلیل، ادامه اختلال در روند عرضه نفت برنت از دریای شمال است. از هفته گذشته شرکت بریتانیایی اینیوس، اعلام شرایط فورسماژور در انتقال نفت و گاز از طریق خطوط لوله فورتیز کرده است.
از سوی دیگر در نیجریه کارگران نفتی این کشور اقدام به اعتصاب کردهاند و این مساله صادرات نفت این کشور معاف از کاهش تولید در توافق اوپک را با خطر مواجه کرده است. به گزارش «تعادل» و به نقل از رویترز، انجمن کارکنان نفت و گاز طبیعی نیجریه که اعضای آن عمدتا در بخش بالادستی صنعت نفت این کشور مشغول به کارند، پس از به بنبست رسیدن مذاکرات خود با دولت، از روز دوشنبه اقدام به اعتصاب کردهاند.
عامل سوم در بالا رفتن قیمت نفت، انتشار آمار مربوط به ریگهای حفاری امریکاست که اندکی کاهش را نشان میدهد. هرچند سطح کلی فعالیت نفت این کشور کماکان نسبت به مدت مشابه سال گذشته بالاتر است و اکنون تولید نفت ایالاتمتحده به 9میلیون و 800هزار بشکه رسیده است.
پس از نشست اوپک و تمدید توافق کاهش تولید، نفت خام در حال تجربه کردن دومین جهش قیمتی است. همین مساله سبب شده است که در آخرین روزهای سال 2017 برخی بانکها پیشبینیهای جدید خود در رابطه با قیمت نفت خام در سال 2018 را بالا ببرند.
تازهترین نظرسنجی که توسط بلومبرگ منتشر شده است، نشان میدهد که از 6بانک بزرگ بینالمللی یعنی گلدمنساکس، یوبیاس، کردیت سوییس، جیپیمورگان، سیتیگروپ و بارکلیز غیر از دو مورد آخر، 4بانک دیگر پیشبینی خود از قیمت نفت 2018 را نسبت به آخرین نظرسنجی افزایش دادهاند.
براساس این نظرسنجی، خوشبینترین بانک در این بین گلدمنساکس است که چشمانداز خود از قیمت نفت برنت را به میزان 7درصد بهبود بخشیده و قیمت 62دلاری را برای این نفت مرجع در سال 2018 پیشبینی کرده است. استناد این بانک به تعهد فراتر از انتظار اوپک و شرکایش به توافق کاهش تولید است. گلدمنساکس در حالی قیمت 62دلاری را پیشبینی کرده که میانگین قیمت نفت خام در سال جاری حدود 54دلار بوده است.
دیگر بانک خوشبین، جیپیمورگان است. این بانک امریکایی در توجیه بهبود پیشبینی خود به عوامل بنیادین مستحکم بازار و کاهش فاصله عرضه و تقاضا در کنار تمایل اوپک برای ایجاد تعادل در بازار اشاره میکند.
اما در آن سر طیف، بانکهایی مثل سیتیگروپ و بارکلیز قرار دارند که اساسا نگاه خوشبینانهیی به وضعیت بازار و اقدامات اوپک ندارند. عامل اصلی که مانع از مجاب شدن این بانکها به بهبود پیشبینی خود شده است، پیشبینی افزایش تولید نفت ایالاتمتحده است. کارشناسان بانک سیتیگروپ معتقدند که این ریسک وجود دارد که روند صعودی فعلی در دینامیک عرضه و تقاضا با افزایش تولید نفت شیل امریکا از بین برود. بانک بارکلیز نیز روند صعودی قیمت نفت را مشوقی برای امریکاییها و دیگر تولیدکنندگان غیراوپکی میداند که تولید خود را در سال آینده افزایش دهند و مجددا به افزایش ذخایر جهانی نفت خام کمک کنند.