طبیعت پرخسارت
گروه گوناگون
حوادث و بلایای طبیعی، همچنین فجایعی که انسانها در وقوع آنها نقش دارند، باعث شد تا بیش از 300 میلیارد دلار در سال 2017 به اقتصاد جهان خسارت وارد شود. طبق گزارشهای اعلام شده این خسارت در مقایسه با سال 2016، افزایش 63درصدی داشته که این افزایش در مقایسه با دهه گذشته رقم بسیار بالاتری است.
طبق سایر گزارشهایی که پیش از این منتشر شده، بیشترین خسارت به اقتصاد جهانی مربوط به حوادث و رویدادهای طبیعی در امریکا بوده است. یکی از دلایل افزایش خسارت اقتصادی به امریکا، مربوط به بحرانهای آبوهوایی در این کشور بود. 3 توفان هاروی، ایرما و ماریا، به امریکا و منطقه کاراییب خسارتهای بسیاری وارد کرد. همچنین آتشسوزیهای ویرانکننده کالیفرنیا و زمینلرزههای مکزیک نیز تلفات بسیاری برجای گذاشت. برآورد خسارتهای بیمهیی ناشی از این رویدادها در امریکا، بیش از 90میلیارد دلار اعلام شد که این برآوردها از حوادث طبیعی در جهان و بحرانهایی که به دست انسان به وجود آمده به 136میلیارد دلار رسید؛ این رقم بسیار بالاتر از میانگین سالانه در 10سال گذشته است.
در سال 2007 مجموع خسارتهای طبیعی و درگیریهای انسانی حدود 91 میلیارد دلار بود. در این سال نیز حوادث طبیعی بیشماری به وقوع پیوست و موضوع تغییرات آبوهوایی از مهمترین چالشهای کشورها بود. در این سال تلاشهای بسیاری برای حل بحران افزایش تولید گازهای گلخانهیی در کنفرانس سران در اندونزی صورت گرفت؛ با اینحال افزایش خسارتهای ناشی از رویدادهای طبیعی در سال 2008، نشان میدهد که کشورها، مساله تغییرات آبوهوایی را جدی نگرفته و در دستور کار خود قرار ندادند. طبق آمار منتشر شده در سال 2008 مجموع خسارتهای ناشی از حوادث طبیعی و بحرانهایی که توسط انسانها به وقوع پیوسته، حدود 297میلیارد دلار اعلام شد که این خسارتها در سال 2009 کاهش یافته و به 80 میلیارد دلار رسید؛ این رقم پایینترین میزان خسارت در دهه گذشته بود.
بر اساس گزارشهای منتشر شده، جهان در سال 2010 حدود 950حادثه طبیعی شامل جنگلسوزی، زلزله، توفان و سیل بوده است که میانگین سوانح طبیعی در 30 سال قبل از آن حدود 785 مورد بود. در این سال حدود 300هزار نفر در جهان بر اثر رویدادهای طبیعی جان خود را از دست دادند و زیانهای مالی ناشی از حوادث طبیعی با افزایش قابل توجهی نسبت به سال 2009 حدود 252میلیارد دلار اعلام شد. همچنین سال 2010 گرمترین سال در طول 130 سال قبل از آن اعلام شده است.
سال 2011 پرزیانترین سال برای اقتصاد جهانی در دهه گذشته بوده است. در این سال میزان خسارتهای اقتصادی ناشی از حوادث طبیعی و بحرانهای انسانی حدود 200میلیارد دلار افزایش داشته که در مجموع حدود 440میلیارد دلار برآورد شده است. در سال 2011، ژاپن متحمل خسارتهای اقتصادی بسیاری شد. در این سال به دنبال زلزله 9 ریشتری و سونامی، با از کار افتادن ماشینآلات نیروگاه هستهیی فوکوشیما و نشت رادیواکتیو، فاجعه فوکوشیما به وقوع پیوست که خسارات فراوانی را به اقتصاد ژاپن وارد کرد. متخصصان این حادثه را بعد از حادثه چرنوبیل بزرگترین فاجعه اتمی میدانند. همچنین در این سال افراد بسیاری در جریان توفان نرگس در میانمار و زلزله چین کشته شدند.
مجموع خسارات اقتصادی ناشی از حوادث طبیعی، در سالهای 2012 تا 2014 نوسان چندانی نداشت و بین 196 تا 156 میلیارد دلار متغیر بود.
بر اساس گزارشهای منتشر شده در سال 2015 بر اثر بارش سنگین برف، خسارات عمده نقدی و غیرنقدی به کشورهای ژاپن و شمال امریکا وارد شد و بریتانیا یک زمستان سرد و پر باران را تجربه کرد. همچنین در بریتانیا و ایرلند و دریای بالتیک سیل و بارانهای شدید به وقوع پیوست. کالیفرنیا در زمستان این سال خشکسالی را تجربه کرد و توفان باعث مرگومیر و خسارتهای فراوان در اطراف اقیانوس هند شد. استقرار سیستمهای پرفشار برای هفتهها در روسیه آتشسوزیهای بیشمار را در آن منطقه در پی داشت. همچنین بر اثر افزایش تعداد گردبادها در امریکا و تغییر الگوهای آبوهوایی در محل استقرار جبهه قطبی در این بازه زمانی تغییراتی رخ داد. با اینحال میزان خسارتهای ناشی از حوادث طبیعی در جهان در سال 2015 کاهش قابلتوجهی داشته و به 90 میلیارد دلار رسید.
آنطور که در گزارشها گفته شده، سال 2016 پرهزینهترین اتفاقهای طبیعی در آسیا رخ داد؛ دو زلزله در ژاپن که در مجموع 31میلیارد دلار هزینه داشته است و سیل عظیم در چین نیز در تابستان گذشته 20میلیارد دلار خسارت در برداشت. در واقع آسیا با 160بحران طبیعی بیشترین هزینه و خسارت را در بین قارههای جهان از سال 1980 داشته است. همچنین آمارها نشان میدهد که مجموع خسارتهای اقتصادی ناشی از حوادث طبیعی در جهان در سال 2016 حدود 188میلیارد دلار بوده است.