تسهیل ورود موقت کالاها برای توسعه صادرات
صنعت|
محدودیت واردات برای کالاهای مصرفی از جمله «گندم»، «شکر»، «روغن»، «کره» و «شیرخشک» مشکلاتی را برای بنگاههای تولیدی صنعت غذا به همراه آورده است. همین موضوع موجب شد تا فعالان بخشخصوصی نسبت به سیاستهای چندگانه و غیرهمسو در وزارتخانههای تصمیمگیر در قبال ورود موقت کالاها واکنش نشان داده و انتقادات خود را مطرح کنند. فعالان تولیدی از اتخاذ سیاستهای چند جانبه از سوی دستگاههای متولی گله و شکایتهایی را مطرح کرده و براین باورند که سیاستهای چند گانه در نهایت به ضرر و زیان واحدهای تولیدی کشور تمام خواهد شد. البته از آنسو، وزارت جهاد کشاورزی عنوان کرده، «به شرط آنکه محصولات وارد شده به کشور در بازار داخل رسوب نکند»، محدودیت و ممنوعیتی برای ورود موقت برخی کالاها موجود اعمال نخواهد شد. حال با وجود چنین محدودیتهایی، پیشنهاد فعالان اقتصادی درباره تسهیل ورود موقت کالاها این است که به جای تضامین ملکی و وثایق، سفته مورد نظر را ارائه دهند. از آنسو، متولیان گمرکی نیز معتقدند که تولیدکنندگان بتوانند به میزان مورد نیاز خود و بدون نیاز به ارائه تضامین، واردات داشته باشند، و در صورتی که تولیدکننده بتواند محصول خود را صادر کند میتواند تعرفه پرداختی را از گمرک پس بگیرد و مجددا تقاضای واردات داشته باشد، که به این صورت مشکل تهیه تضامین نیز حل خواهد شد.
اعضای کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تهران در تازهترین نشست خود با حضور نمایندگان برخی از بنگاههای تولیدی و انجمنهای صنعت غذا، قوانین ورود محصولاتی از قبیل «گندم، شکر، روغن، کره و شیرخشک» را مورد واکاوی قرار دادند.
بنا به گفته فعالان بخشخصوصی صدور تضامین لازم برای ورود موقت، یکی از مشکلات جدی پیش پای متقاضیان این بخش است. از همین رو، کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تهران در نشستی با حضور نمایندگان برخی از انجمنهای صنعت غذا، به بررسی قوانین ورود موقت محصولاتی کشاورزی پرداخت. فعالان بخشخصوصی براین باورند، ورود موقت به دلیل سختگیری در واردات و ضمانتهایی که از صادرکنندگان طلب میشود، عملا متوقف شده و کارایی خود را از دست داده است. به گزارش پایگاه خبری اتاق تهران در این رابطه، نمایندگان وزارت جهاد کشاورزی و گمرک ایران که در این جلسه حضور داشتند، توضیحات دستگاههای متولی خود درباره ورود موقت را مطرح کردند.
دستاوردهای «اروپا» برای «تهران»
پیش از بررسی ممنوعیت کالاهای صنعت غذا، رییس کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع غذایی اتاق تهران به برخی اخبار و اتفاقات حوزه کشاورزی و صنعت غذا طی هفتههای اخیر اشاره کرد و در همین رابطه با یادآوری سفر چندی پیش هیات کشاورزی اتحادیه اروپا به تهران و برگزاری همایشی با حضور اعضای این هیات و فعالان حوزه کشاورزی بخشخصوصی ایران از سوی اتاق تهران، گفت: سفر هیات کشاورزی اتحادیه اروپا به تهران دستاوردهای مناسبی به همراه داشت از جمله آنکه به دنبال برپایی نشستهای تخصصی میان فعالان اقتصادی دو طرف، دو شرکت اروپایی سرمایهگذاری در ایران را در دستورکار قرار دادند. کاوه زرگران افزود: طبق برنامهریزیهای انجام گرفته، طی سه ماهه دوم سال 2018 میلادی یک هیات تجاری از ایران به دعوت بخش کشاورزی اتحادیه اروپا به بروکسل سفر و پتانسیل و مزیتهای موجود کشورها را مورد واکاوی و بررسی قرار خواهد کرد. او با اشاره به موضوع ورود موقت و چالشهای کنونی محصولات غذایی، گفت: اگرچه وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده که محدودیت و ممنوعیتی برای ورود موقت برخی کالاها وجود ندارد، به شرط آنکه محصولات وارد شده به کشور در بازار داخل رسوب نکند، اما هنوز بنگاههای اقتصادی قادر نیستند به این پروسه وارد شوند. در واقع قانون ورود موقت هنوز قابلیت اجرایی در کشور ندارد. زرگران در ادامه به راهکارهای بخش خصوصی برای تسهیل در ورود موقت کالاها اشاره کرد و افزود: ارائه سفته برای ورود موقت از سوی فعالان اقتصادی، باید جایگزین تضامین ملکی و وثایق شود. همچنین از صادرات گذشته فعالان اقتصادی و صادرکنندگان به عنوان وثیقه برای ورود موقت باید استفاده شود.
ضرورت صدور مجوز ورود موقت
از سوی دیگر، دبیر انجمن صنفی صنایع بیسکویت، شیرینی و شکلات نیز در این نشست یکی از عوامل توسعه صادرات غیرنفتی، ورود موقت کالاها دانست و گفت: یکی از راهکارهای به دست آمده توسط بخشخصوصی در این رابطه، صدور مجوز ورود موقت به واحدهای تولیدی در قبال صادرات گذشته است که این پیشنهاد قابلیت اجرایی نیز دارد. جمشید مغازهیی سپس به افزایش قیمت تخممرغ در بازار داخل طی هفتههای اخیر اشاره کرد وافزود: به دنبال افزایش قیمت تخممرغ در بازار، واحدهای تولیدی صنعت شیرینی و شکلات با مشکلات جدی مواجه شدهاند.
علیرضا اسدالهی هم که به نمایندگی از وزارت جهاد کشاورزی در این نشست حاضر شده بود نیز با بیان اینکه نماینده این وزارتخانه در کمیته مجوز ورود موقت حضور دارد، گفت: وزارت جهاد کشاورزی هیچگونه محدودیتی برای ورود موقت در نظر نگرفته است. او همچنین در رابطه با گرانی تخممرغ گفت: از سوی وزارت جهاد کشاورزی، اجازه واردات تخممرغ به واحدهای متقاضی داده شده است. ضمن آنکه صادرات این محصول ممنوع است. در عین حال، علی صفرزاده، نماینده گمرک ایران در این جلسه با بیان اینکه در جلسات کارگروه صدور مجوز ورود موقت به تمامی درخواستها پاسخ مثبت داده شده است، گفت: در سال گذشته، مجوز ورود موقت
80هزارتن گندم، 26هزار تن شکر و 10هزارتن روغن از سوی این کارگروه صادر شد. همچنین در سال جاری نیز مجوز ورود موقت 210هزارتن گندم، 96هزار و 400 تن شکر و 10هزارتن روغن صادر شده است. او با این حال تصریح کرد که صدور تضامین لازم برای ورود موقت، یکی از مشکلات جدی پیش پای متقاضیان این بخش است.
نماینده گمرک ایران در ادامه پیشنهادی که قبلا توسط گمرک برای حل مشکل ورود موقت تولیدکنندگان و صادرکنندگان ارائه شده بود را مجددا مطرح کرد.
او گفت: پیشنهاد ما این بود که تولیدکنندگان بتوانند به میزان مورد نیاز خود و بدون نیاز به ارائه تضامین، واردات داشته باشند، و در صورتی که تولیدکننده بتواند محصول خود را صادر کند میتواند تعرفه پرداختی را از گمرک پس بگیرد و مجددا تقاضای واردات داشته باشد، که به این صورت مشکل تهیه تضامین نیز حل
خواهد شد. از آنسو احمد صادقیان دیگر عضو کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تهران نیز به مشکلات پیش روی صادرکنندگان محصولات کشاورزی کشور اشاره کرد. او گفت: نرخ تورم در ایران در مقایسه با کشورهای رقیب، بالاتر بوده که این عامل اثر منفی روی قیمت تمام شده تولیدات داخلی و در نهایت امکان صادرات گذاشته است.
صادقیان با تاکید بر اینکه واحدهای تولیدی با مشکلات مربوط به تامین مالی مواجه هستند، افزود: در بخش گندم که یکی از مواد اولیه واحدهای تولیدی صنایع غذایی کشور است، شاهد نرخهای سه گانه هستیم که امیدواریم این معضلات از سوی دستگاههای مربوطه
برطرف شود.
همچنین در این نشست مقرر شد، کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع غذایی اتاق تهران همچنان پیگیر تسهیل شرایط ورود موقت کالاها باشد، چرا که نتیجه مستقیم ورود موقت، علاوه بر حفظ کارایی و اشتغال بنگاههای تولیدی، توسعه صادرات غیرنفتی و ارزآوری برای کشور است.
از اینرو، تسهیل هرچه بیشتر روند واردات موقت و انتقال سختگیریها به نظارت دقیقتر، کاری ضروری است. همچنین مقرر شد پیشنهاد نماینده گمرک ایران در ارتباط با تسهیل در روند واردات محصولات مورد نیاز تولیدکنندگان و صادرکنندگان از سوی کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع غذایی ایران مجددا به وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت جهت پیگیریهای بیشتر ارسال شود.