لزوم ایجاد اکوسیستم اقتصاد دانش بنیان
پژوهش به صدقه نیاز ندارد بلکه نیازمند عقل و تفکر است
گروه بنگاهها
در شرایطی که برخی افراد و جریانات سیاسی تلاش میکنند تا با فضاسازیهای کاذب دستاوردهای اقتصادی دولت را زیر سوال ببرند و در مسیر تخریب دولت هر نوع اقدام و انتقادی را جایز میدانند، چهرههای دولتی میکوشند تا با آگاهسازی و اطلاعرسانی درست، جهتگیری مطالبات مردم را به سمت موضوعات اصلی اقتصادی و معیشتی هدایت کنند.
معاون علمی و فناوری ریاستجمهوری یکی از همین دولتمردان است که معتقد است، پژوهش و ارزیابیهای تحلیلی در شؤون اقتصادی و معیشتی کشور یکی از پیشنیازهایی است که از طریق آن میتوان ثبات واقعی را در اقتصاد کشور نهادینه کرد. ستاری که در جمع اهالی تولید، پژوهش و کسب وکار یزد صحبت میکرد درباره اعداد و ارقامی که درباره مهاجرت نخبگان مطرح میشود نیز صحبت کرد و برخی از آمارهای ارائه شده را فاقد اسناد و جامعیت ذکر کرد. ستاری با بررسی ماهوی میزان رشد دانشگاهها و دانشجویان تاثیر این رشد کمی و کیفی در شمایل نهایی اقتصاد کشورمان اندک ارزیابی کرد و با استدلال علمی تلاش کرد تا رابطهیی معنادار میان دانشگاه و تولید و صنعت را تشریح کند. سورنا ستاری با بیان اینکه ایجاد اکوسیستم آموزشی مهمترین نیاز توسعه آموزش و پژوهش در کشور است، گفت: دانشگاهها باید بدانند که با پول دولتی به هر میزان که باشد به جایی نمیرسند. «معاون علمی و فناوری رییسجمهوری» در جلسه ستاد راهبردی و مدیریت اقتصاد مقاومتی استان یزد با بیان اینکه بسیاری از عددهای ذکر شده در مورد مهاجرت نخبگان ایرانی به خارج کشور نادرست است، اظهار کرد: این آمار و ارقام نادرست است که متاسفانه تاثیرات منفی در برنامهریزیهای آموزشی و پژوهشی کشور ایفا میکند. وی با اشاره به اینکه تعداد دانشجویان ایران نسبت به اوایل انقلاب 28برابر شده است، افزود: متاسفانه این روند افزایش در اقتصاد کشور خود را نشان نداده است.
اشتباهات مدیریتی در ایران
معاون رییسجمهور در ادامه با بیان اینکه در مدیریت آموزش و پژوهش نظام علمی کشور اشتباهات بسیاری انجام شده است، گفت: در دولت تدبیر و امید برنامهریزیهای متعددی برای استفاده بهینه از ظرفیتهای علمی و پژوهشی و آموزشی انجام شده است. ستاری عدم ارائه کارنامه قابل دفاع نظام آموزشی و پژوهشی به دولت را یکی از دلایل عدم استفاده بهینه و اجرایی از نظام آموزشی و پژوهشی در پیشرفت و توسعه اقتصادی کشور دانست و بیان کرد: ایجاد اکوسیستم مناسب آموزشی برای کشور ضروری است. این مقام مسوول در بخش دیگری از سخنان خود ایجاد زیستبوم آموزشی و پژوهشی را یکی از نیازهای جدی نظام علمی و آموزشی کشور دانست و تصریح کرد: استفاده از اعتبار دولتی برای توسعه فعالیتهای پژوهشی یکی از اقدامات نادرست در این حوزه است. وی ایجاد مراکز نوآوری و خلاقیت برای ایجاد اکوسیستم و زیستبوم پژوهشی را ازجمله مهمترین اقدامات انجام شده در دولت تدبیر و امید عنوان کرد و افزود: دولت باید نقش خود را در ایجاد فضای پژوهشی مناسب ایفا کند. معاون رییسجمهور با بیان اینکه استفاده از ظرفیت بخش خصوصی برای توسعه فعالیتهای پزوهشی ضروری است، گفت: دولت در این حوزه فقط باید محیط فعالیتهای پژوهشی و کسب وکار پایدار را در کشور ایجاد کند. ستاری عدم اتکا به صنعت نفت برای توسعه فعالیتهای آموزشی و پژوهشی را از دیگر ضرورتهای اجرایی در این حوزه دانست و بیان کرد: حقوقبگیر شدن نخبگان علمی آفت پرورش ایدهها و خلاقیتهای نوین است.
ضرورت حضور سرمایهگذاران بومی در استانها
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه باور این موضوع که اقتصاد و پژوهش با پول ایجاد و رونق پیدا میکند را باور نادرست و نشأت گرفته از اقتصاد نفتی دانست و گفت: ترویج فرهنگ اینکه برای ایجاد کسب وکارهای استارتآپی جوانان و نخبگان نباید وام بگیرند و باید قبول داشته باشند که پول یکی از ابزارهای مناسب توسعه فعالیتهای پژوهشی و اقتصادی است.
این مقام مسوول با اشاره به اینکه محیط کسب وکار باید طوری ایجاد شود که سرمایهگذاران برای سود بیشتر و بهتر از افراد خلاق و نوآور استفاده کنند، ادامه داد: بخش خصوصی باید در قالب شتابدهندهها به این باور برسند که استفاده از افراد خلاق رمز ماندگاری و توسعه بیش از پیش است. معاون رییسجمهور تاکید کرد: استارتآپهای خدماتی باید نوعی فعالیت کنند که هر هفته 10درصد رشد داشته باشند.
ستاری خاطرنشان کرد: پژوهش کشور به صدقه نیاز ندارد بلکه نیازمند جدی عقل و تفکر است و این را مسوولان و سرمایهگذاران باید درک و باور کنند.
معاون رییسجمهوری افزود: سرمایهگذارانی که خارج از استان سرمایهگذاری میکنند باید بدانند که شرایط سرمایهگذاری در استانهای خود ایجاد شده و با سود بیشتر و بهتر باید سرمایهگذاری را به استانهای بومی خود سوق دهند. ستاری با بیان اینکه دانشگاهها باید محل تغییرات علمی، فرهنگی، اقتصادی کشور باشند، گفت: دانشگاهها باید بدانند که با پول دولتی به هر میزان که باشد به جایی نمیرسند و باید از محل فروش تکنولوژی اعتبار مورد نیاز خود را تامین کنند. این مقام مسوول در پایان با بیان اینکه آینده استان یزد در خامفروشی نیست، گفت: معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری با تمام قوا از استارتآپها حمایت میکند.
لزوم جذب نهادهای سرمایهگذار خطرپذیر برای توسعه شرکتهای دانش بنیان
در شرایطی که استاندار یزد با اشاره به ضرورت حمایت از شرکتهای دانش بنیان گفت: فقدان نهادهای سرمایهگذار خطرپذیر یکی از چالشهای جدی توسعه شرکتهای دانشبنیان در استان یزد است. به گزارش ایسنا «محمود زمانیقمی» در جلسه ستاد راهبردی و مدیریت اقتصاد مقاومتی استان یزد که با حضور معاون رییسجمهور برگزار شد با بیان اینکه ورود علم و فناوری به بحث اقتصاد مقاومتی نقش مهمی در تسریع روند پیشرفت این مهم ایفا میکند، اظهار کرد: استفاده از فناوریهای نوین علاوه بر کاهش هزینههای پیشرفت اقتصادی زمینههای لازم برای حضور پرشور نخبگان علمی در فعالیتهای اقتصادی را ایجاد میکند. وی با اشاره به ظرفیتهای صنعتی و معدنی استان یزد افزود: استان یزد ازجمله استانهای گردشگری کشور است که نقش مهمی در توسعه صنعت گردشگری کشور ایفا میکند.
استاندار یزد در ادامه برخورداری از نیروهای انسانی متعهد و نخبه را از دیگر ظرفیتهای استانهای یزد دانست و بیان کرد: استان یزد با فعالیت 81 شرکت دانشبنیان رتبه هفتم کشوری در بحث استفاده از نخبگان در فعالیتهای اقتصادی و شرکتهای دانش بنیان را به خود اختصاص داده است.
زمانیقمی بنیه ضعیف مالی شرکتهای دانش بنیان را ازجمله مشکلات استان یزد در این حوزه عنوان کرد و گفت: فقدان نهادهای سرمایهگذار خطرپذیر یکی از چالشهای جدی پیش رو بوده که حفظ نیروی انسانی تربیت شده استان را با مشکل مواجه کرده است.
این مقام مسوول در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه پیچیدگی زیاد پرداخت تسهیلات به شرکتهای دانشبنیان از دیگر معضلات جدی استان یزد است، تصریح کرد: واردات مشابه از دیگر مشکلات شرکتهای دانشبنیان است که جلوگیری از آن در راستای توسعه اقتصادی استان و کشور مفید است.
وی اجرای طرح سرباز فناور را یکی از راهکارهای پیشنهادی کاهش هزینهها و استفاده بهینه از فرصتهای موجود برای شرکتهای دانشبنیان دانست و خاطرنشان کرد: افزایش تعرفههای واردات محصولاتی که توسط شرکتهای دانشبنیان تولید میشوند از دیگر راهکارهای پیشنهادی در این حوزه است.
استاندار یزد در پایان با اشاره به نرخ بیکاری استان که مقداری از متوسط کشوری هم بالاتر رفته است، خاطرنشان کرد: متاسفانه در استان یزد افزایش نرخ بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهی را رنج میدهد.
رونمایی یزد کارت و نرمافزار شهربین در شهرداری یزد
یزدکارت و نرمافزار شهربین با حضور«محمود زمانیقمی» استاندار، «سورنا ستاری» معاون رییسجمهور و جمعی از مدیران کل دستگاههای اجرایی و مدیریتی استان یزد در شهرداری یزد رونمایی شد. طرح یزدکارت و نرمافزار شهربین ازجمله طرحهای شورای اسلامی شهر و شهرداری یزد است که با هدف جذب مشارکت عمومی اقشار مختلف جامعه در برنامههای اجرایی و مدیریتی شهر یزد انجام شده است. ارائه شفاف و آنلاین عملکرد شهرداری و شورای اسلامی یزد، جذب مشارکتهای مختلف مردم در تدوین، اجرا و ساماندهی طرحهای شهری و ارائه خدمات نوین به شهروندان ازجمله ویژگیهای اجرای طرح شهربین در یزد است. این طرح ازجمله اقدامات فنی و مهندسی شورای اسلامی و شهرداری یزد است که با عنوان شبکه اجتماعی نوین و با هدف ارائه خدمات بیشتر و بهتر به عموم مردم انجام شده است.
پاسخگویی سریع نهادهای اجرایی و نظارت دقیق بر ارائه خدمت به شهروندان از دیگر ویژگیهای نرمافزار شهربین در یزد است.