تهران بیش از 1000 گسل دارد
تهران سابقه تاریخی در وقوع زلزله دارد اما با وجود این، همچنان توجه به این رخداد طبیعی مورد غفلت واقع میشود. همچنان که عدم توجه به مراکز علمی، ساختار ناکارآمد مدیریت بحران در کشور و قوانین محدودکننده در نوسازی بافتهای فرسوده سبب شده همچنان زلزله تهدید بالقوه برای تهران باشد. به گزارش مهر، نشست هماندیشی بررسی لرزهخیزی تاریخی شهر تهران در دفتر پژوهشهای تاریخی شهر تهران برگزار شد. در ابتدای این نشست بهرام عکاشه پدر علم زلزلهشناسی، به تاریخ لرزهنگاری در شهر تهران پرداخت و گفت: در طول تاریخ شهر تهران شاهد زلزلههای گوناگونی بوده است که ازجمله میتوان به زلزله سال ۷۴۳ میلادی اشاره کرد. عکاشه گفت: با اینکه تهران سابقه لرزهخیزی بسیاری دارد، اما همچنان عزمی راسخ در پیشگیری و آمادگی در برابر زلزله وجود ندارد. در تهران بالغ بر هزار گسل وجود دارد اما وقتی صحبت از گسلهای تهران میشود همگان نام دو یا سه گسل را میشناسند و این نشان میدهد که عزمی برای شناسایی گسلهای دیگر تهران وجود ندارد.
عکاشه افزود: باید گفت تهران دارای 3 گسل عمده است که شامل گسل شمال، جنوب و مشا و فشم است که در صورت فعال شدن میتوانند زلزلههایی با ۸ و ۹ درجه مرکالی ایجاد کنند.
عکاشه گفت: اگر گسل ری (جنوب تهران) و شمال فعال شوند، خانهیی در تهران باقی نمیماند.
پدر علم زلزلهشناسی ایران افزود: پیشگیری از خطر، بهترین راه مقابله با بلایای طبیعی است، من هیچگاه از زلزله نمیترسم چراکه همیشه آمادهام اما متاسفانه در این زمینه همگان، از مسوولان گرفته تا مراکز علمی دچار سهلانگاری شدهاند. عکاشه همچنین گفت: اگر گسل ری فعال شود خانهیی در منطقه ۱۲ سالم باقی نمیماند و از این رو، باید نگاه ویژهیی به این منطقه از این حیث شود.
موانع نوسازی بافت فرسوده
شهردار منطقه ۱۲ نیز در این نشست گفت: متاسفانه رویدادهای اینچنینی با اینکه حساسیت زیادی ایجاد میکنند، اما خیلی زود هم فراموش میشوند. محسنی افزود: سال گذشته بود که حادثه پلاسکو رخ داد، همه دستگاهها حساس شدند، افکار عمومی نیز مطالبهگر بودند تا ایمنی ساختمانها احراز شود. اما این موضوع از سوی دستگاهها به فراموشی سپرده شد و متاسفانه در مورد زلزله هم همین امر صادق است. شهردار منطقه ۱۲ افزود: دستگاه نظارت شهرداری کلی است در حالی که باید دستگاههای دیگر از قبیل سازمان نظام مهندسی و نیز دستگاههای قانونگذار و مجری نسبت به مسائلی از قبیل ایمنی ساختمانها حساسیت بیشتری به خرج دهند. وی اظهار کرد: امروز تغییر اقلیم، خود یکی از مواردی است که موجبات بروز برخی بلایا میشود چراکه با ازدیاد حرارت و بارگذاری جمعیت بیش از ظرفیت تغییر اقلیم رخ خواهد داد. در حالی که ما میتوانیم مناطق امن برای زلزله تعریف کنیم متاسفانه شاهد هستیم که شهرهایی با فاصله چند کیلومتری از گسلها ساخته میشود. محسنی گفت: منطقه ۱۲ دارای ۵۹۸ هکتار بافت فرسوده است. اما متاسفانه این بافت فرسوده با بافت تاریخی این منطقه عجین شده و وجود قوانین سازمان میراث فرهنگی سبب شده بسیاری از بافتهای فرسوده این منطقه نوسازی نشوند و همین امر است که تهدید زلزله برای این منطقه را جدی میکند.
مهدی زارع: پدیده هارپ واقعیت ندارد
متاسفانه شهرکهای اقماری که باید کمربند ایمنی تهران باشند خود دچار وضعی بدتر از تهران هستند و از این رو است که میگوییم سازمان مدیریت بحران تخصصی نداریم. مهدی زارع استاد دانشگاه زلزلهشناسی و مهندسی زلزله نیز در این نشست گفت: درخصوص زلزلههای اخیر اظهاراتی صورت گرفت که جای تامل دارد ازجمله اینکه زلزلهها ناشی از پدیده هارپ است. وی ادامه داد: باید بگویم پدیده هارپ واقعیت ندارد و آنچه در زلزلههای گذشته و اخیر میتوان از آن برداشت علمی کرد طبیعی بوده و فعالیتهای گسلهاست.