اخبار کشاورزی
تبعات تاخیر در اعلام نرخ خرید تضمینی
با توجه به تاخیر دولت در اعلام نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی، طی روزهای اخیر نمایندگان مجلس طی گفتوگوهایی با اشاره به خسارات ناشی از این تاخیر، بر ضرورت اعلام هرچه سریعتر نرخهای خرید تاکید کردند.
در این زمینه یک عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس گفت: بر اساس مصوبهیی که در لایحه بودجه پیش بینی شده و در مجلس نهایی میشود میتوان در خصوص تعیین نرخ محصولات کشاورزی تصمیم گرفت. این امر میتواند یکی از دلایل تاخیر دولت در اعلام نرخ خرید محصولات کشاورزی باشد.
سید راضی نوری در گفتوگو با ایسنا در خصوص تاخیر دولت در تعیین نرخ خرید محصولات کشاورزی بیان کرد: وزارت جهاد کشاورزی پیشنهادات خود را در زمینه نرخ خرید محصولات کشاورزی به شورای اقتصاد که متشکل از وزارتخانههای مختلفی مانند وزارت اقتصاد، وزارت صنعت، معدن و تجارت و چند وزارتخانه دیگر است، میفرستد و در شورای اقتصاد در این خصوص تصمیم نهایی گرفته میشود و سپس به مجموعههای دولت منعکس میشود و در نهایت دولت آن را به عنوان یک مصوبه نهایی میکند. بر اساس مقدار اعتباراتی که در لایحه بودجه دیده میشود، نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی تعیین میشود.
وی در ادامه گفت: از آنجا که در سالهای قبل در این بخش با مشکل مواجه شدیم، شاید یکی از دلایل تاخیر دولت این است که منتظر نهایی شدن مصوبهیی است که در لایحه بودجه دیده شده و در مجلس باید نهایی شود تا در این زمینه تصمیمگیریهای لازم گرفته شود. نرخی باید تعیین شود که واقعا قابل اجرا باشد.
این عضو کمیسیون کشاورزی، بیان کرد: تاخیر دولت در اعلام نرخ خرید محصولات کشاورزی منجر میشود تا کشاورز نتواند برنامهریزیهای لازم را انجام دهد و در نهایت منجر به آسیب به تولیدات نیز میشود. به عنوان مثال زمانی که کشاورز میخواهد گندم بکارد، باید در برج شش و قبل از کاشت محصول، قیمت آن تعیین شده باشد. در خصوص محصولات دیگر نیز به همین گونه است حداقل یک ماه قبل از کشت دولت باید این نرخ را اعلام کند تا کشاورزان برنامهریزیهای لازم را داشته باشند. فقط در ابتدای دولت یازدهم بود که حداقل نرخ خرید تضمینی اعلام شد که نتایج خوبی را نیز به دنبال داشت.
همچنین یک عضو دیگر کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس گفت: تا جایی که من مطلع هستم وزارت جهاد کشاورزی قیمتهای پیشنهادی برای خرید تضمینی محصولات کشاورزی را تا قبل از شروع فصل کشت تهیه کرده و به شورای اقتصاد فرستاده است. اما در شورای اقتصاد متوقف شده است. این تاخیر در رسیدن به خودکفایی و حمایت کشاورزان خدشه وارد میکند.
علی ابراهیمی در خصوص تاخیر چهار ماهه دولت در تعیین نرخ محصولات کشاورزی بیان کرد: تاخیر در اعلام نرخ محصولات کشاورزی باعث میشود که کشاورزان در زمان کاشت اطلاعی از قیمت خرید تضمینی نداشته باشند تا بتوانند با خیال راحت نسبت به تصمیمگیری در خصوص کشت اقدام کنند. شاید میتوان گفت که اختلاف در قیمتهای جهانی منجر به تعلل شورای اقتصاد در ابلاغ قیمتها شده است اما برای تصمیمگیری کشاورزان به منظور کشت محصول یا تغییر الگوی کشت اعلام به موقع قیمتهای خرید تضمینی ضروری است.
وی در ادامه گفت: برای ما قیمتها در منطقه خیلی مهم نیست. ما باید متناسب با قیمتهای تمام شده برای حمایت از تولیدات خودمان و اگر چنانچه محصولات برایمان مهم است اقدامات لازم را انجام دهیم. مخصوصا در خصوص گندم که یک محصول استراتژیک است. عدم ابلاغ به موقع قیمتهای تضمینی در رسیدن به خودکفایی و حمایت از کشاورزان خدشه وارد میکند. من اعتقادم بر این است که حتی اگر نمیخواهند قیمت خرید را افزایش دهند، میتوانند با اعلام به موقع قیمتهای تضمینی در تصمیمگیری کشاورزان برای کار زراعت بسیار موثر باشند.
نماینده مردم شازند در مجلس، گفت: مقداری اختلاف نظر در حوزه اقتصادی کشور، باعث تاخیر در اعلام قیمتها شده است. تا جایی که من اطلاع دارم وزارت جهاد کشاورزی قیمتهای پیشنهادی را به شورای اقتصاد داده است. در شورای اقتصاد اعلام قیمتها متوقف شده است. من اعتقادم بر این است که بر اساس قانون تمرکز وظایف این امر جز وظایف اصلی وزارت جهاد کشاورزی است و باید به برنامهها و پیشنهادات وزارت جهاد کشاورزی احترام گذاشت. در نهایت هیات دولت باید نرخ خرید تضمینی را به موقع اعلام کند.
تغییر مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام
در پی نابسامانیهای اخیر در قیمت نهادههای دامی مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام تغییر کرد
فارس گزارش داد: با دستور حجتی مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام تغییر کرد و حمید ورناصری از امروز به عنوان مدیرعامل جدید این شرکت فعالیت خود را آغاز میکند.
طی دو ماه اخیر قیمت نهادههای دامی ازجمله سویا و ذرت افزایش ۳۰ تا ۵۰ درصدی داشت بهطوریکه فشار زیادی بر تولیدکنندگان دام و طیور وارد کرد. این در حالی است که نهادههای دامی با ارز مبادلهیی وارد شده و افزایش قیمت دلار نمیتوانست تاثیری بر قیمت نهادههای دامی داشته باشد.
شرکت پشتیبانی امور دام به عنوان یکی از شرکتهای دولتی وظیفه تنظیم بازار نهادههای دامی و مرغ و گوشت را دارد که به نظر میرسد در این حوزه طی چند ماه اخیر، آنطور که باید و شاید در این حوزه وارد عمل نشده است.
پیش از این محمد ولی مدیرعاملی شرکت پشتیبانی امور دام برعهده داشت و از امروز حمید ورناصری مدیرعامل سابق شرکت نهادههای دامی جاهد به عنوان یکی از شرکتهای تامینکننده وزارت جهاد کشاورزی جایگزین این فرد شده است. شرکت جاهد واردات بعضی محصولات کشاورزی مانند واردات پرتقال از ترکیه، واردات سویا و ذرت و کنجاله و امثال آن را بر عهده داشته است. روز گذشته مراسم تودیع و معارفه این دو مدیر در شرکت پشتیبانی امور دام با حضور معاونان وزیر جهاد کشاورزی دبرگزار شد.