کشاورزان نگران نباشند

۱۳۹۶/۱۰/۳۰ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۵۲۹۰
کشاورزان نگران نباشند

هیچ نگرانی در خصوص اجرای سیاست قیمت تضمینی گندم در قالب بورس کالا برای کشاورزان وجود ندارد و تصمیم بر آن است که بخشی از این محصول مورد حمایت قرار گیرد. حامد سلطانی‌نژاد مدیرعامل بورس کالای ایران با اشاره به اجرای سیاست قیمت تضمینی گندم در قالب بورس کالا، اظهار کرد: در قالب این طرح، کشاورزان محصول خود را در بورس کالا عرضه می‌کنند و مابه‌التفاوت قیمت فروش در بورس و نرخ حمایتی تعیین شده برای گندم، توسط دولت به حساب تولیدکنندگان واریز خواهد شد. سلطانی‌نژاد اضافه کرد: هیچ نگرانی در خصوص عرضه گندم در بورس کالا برای کشاورزان وجود ندارد و تصمیم بر آن است که بخشی از این محصول مورد حمایت قرار گیرد. وی با بیان اینکه هم‌اکنون، در حال تصمیم‌گیری در این حوزه هستیم، تصریح کرد: بسیاری از زیرساخت‌ها در حال انجام است از جمله آن می‌توان به سامانه نرم‌افزاری مربوط به سطح اطلاعات کشاورزان اشاره کرد.

 حذف واسطه‌ها

سلطانی‌نژاد در ادامه اذعان کرد: عرضه این محصول در بورس کالا، شفافیت قیمت، کاهش بار مالی دولت، حذف واسطه‌ها و سود کشاورزان را در بردارد. به همین دلیل، اجرای سیاست قیمت تضمینی مورد توجه دولت قرار گرفته است. مدیرعامل بورس کالا در ادامه یادآور شد: امسال، بنابر مصوبه هیات وزیران، تصمیم بر آن شد که با توجه به زمان‌بر شدن ابلاغ مصوبه در بعضی از استان‌ها بالغ بر ۸۰ درصد محصول، در قالب خرید تضمینی انجام می‌شود. سلطانی‌نژاد با اشاره به اینکه در سال زراعی ۹6-۹5 سیاست قیمت تضمینی گندم در چهار استان به صورت پایلوت اجرا شد، گفت: باتوجه به تاخیر در ابلاغ این مصوبه در برخی استان‌ها ۸۰ درصد محصول، در قالب خرید تضمینی صورت گرفت، چرا که مجمعی جهت قیمت تضمینی وجود نداشت.

 حمایت از کشاورزان

وی در خصوص واسطه‌گری در خرید و فروش گندم اظهار کرد: زمانی که این امر در بورس تحقق یابد، بسیاری از واسطه‌های غیرضروری هم به همان نسبت حذف می‌شوند، زیرا کسی که تولیدکننده است باید رسمیت داشته باشد. مدیرعامل بورس کالای ایران، با بیان اینکه سیاست قیمت تضمینی از طریق بورس کالا، می‌تواند عامل مهمی در کاهش حجم حضور دولت و همچنین حمایتی برای کشاورزان به حساب ‌آید، گفت: بازار سرمایه می‌تواند شرایطی را فراهم کند که به‌صورت عادلانه در چارچوب قانون، محصولی را وارد بورس کند.

 فرصت و تهدید «بیت کوین»

مدیرعامل بورس کالای ایران درباره حضور بیت کوین در تجارت ایران و بورس کالا اظهار کرد: بیت کوین طرفداران زیادی دارد. این موضوع در فعالیت‌های تجاری ایران اثرگذار بوده است، به همین منظور کارگروهی برای مطالعه تهدید‌ها و فرصت‌های بیت کوین تشکیل داده‌ایم. سلطانی‌نژاد با بیان اینکه اکنون بیت کوین در بورس کالا مورد معامله قرار نمی‌گیرد، افزود: کنترل اثر‌پذیری این پول الکترونیک در تجارت کشور و همچنین

پیش‌بینی ظرفیت‌های آن تنها با ورود و مطالعه مباحث آن امکان‌پذیر است. وی گفت: در گستره دامنه بورس کالا انجام معامله‌های کالایی با پولی غیر از ارز‌های رایج موثر است و بسیاری از کالا‌ها با ارزش بیت کوین مقایسه می‌شوند. بنابراین این موارد می‌توانند دلیلی برای پیگیری، بررسی ابعاد و زاویه‌های مختلف بیت‌کوین باشند.

سلطانی‌نژاد تصریح کرد: اجناس گوناگون موجود در بازار ایران تنها با ارز‌های رایج به ویژه ریال و دلار قیمت‌گذاری می‌شود، حال اگر ارز دیگری بر سازوکار‌های بازار ظهور کند قطع به یقین روی مراحل کشف قیمت‌ها و شیوه تجارت که شامل تبادل پول، نحوه اخذ و ضمانت‌هاست؛ اثر غیر قابل انکاری می‌گذارد. به گزارش بورس کالای ایران، این مقام مسوول افزود: اکنون کشورهایی هم چون سوئد، دانمارک، کره‌جنوبی، هلند، فنلاند، کانادا، استرالیا و انگلیس این ارز را به رسمیت شناخته‌اند و معامله‌های خود را با استفاده از این ارز پیش می‌برند. این تغییر نگرش نحوه مبادله جهانی را دست‌خوش تغییر قرار می‌دهد، بنابراین ایران هم باید پیش از فراگیر شدن این ارز مجازی به تدوین برنامه‌ریزی و تفکر بر ابعاد آن بپردازد.

 ضریب ریسک بالا

وی درباره به اجرا رسیدن بیت‌کوین در تجارت‌های ایران بیان کرد: همان‌طور که گمان نمی‌کردیم نرم افزار تاکسی‌های اینترنتی بتواند روزی جایگاه آژانس‌های تاکسی رانی را بگیرد، در مورد اجرای بیت کوین هم نمی‌توان ساده لوحانه نظر دارد، چراکه هر نهادی با توجه به حوزه فعالیت خود باید اثر آن را مد نظر قرار دهد و متناسب با واکنش‌های آن به برنامه‌ریزی متناسب بپردازد. سلطانی‌نژاد تصریح کرد: اکنون زیرساخت‌های قانونی بیت کوین در ایران وجود ندارد و دارای ضریب ریسک بالایی است، اما اگر جمع بندی‌های کلی نظام اقتصادی به سمت قانونی شمردن این ارز مجازی پیش برود، از ظرفیت‌های آن استفاده خواهیم کرد. اگر هم سیاستی مبنی بر محدود‌سازی این ارز اخذ شود، راه کار‌های جلوگیری از ورود آن به بازار را پیش خواهیم گرفت.

وی راجع به اثر کنونی بیت کوین در بورس کالا اظهار کرد: بیت‌کوین اکنون در تجارت‌های ایران از جمله بورس کالا اثری ندارد و با توجه به اینکه به تازگی توجه عده‌یی را به خود جلب کرده، فکر نمی‌کنم در این مدت کوتاه بتواند اثر خود را اعمال کند. سلطانی‌نژاد درباره سازوکار‌های نظارتی تدوین شده در مطالعه ابعاد این ارز مجازی گفت: با به رسمیت شناختن بیت‌کوین از سوی نظام جمهوری اسلامی ایران، برای نظارت روی آن با هیچ یک از دفاتر بین‌المللی بحث و هماهنگی انجام نخواهد شد بلکه تمامی هماهنگی‌ها و سیاست‌گذاری‌ها تنها محدود به فضای مجازی می‌شود.

  موفقیت سیاست جدید

همچنین یک نماینده مجلس با اشاره به اینکه پیش‌بینی اقتصاددانان از موفقیت سیاست قیمت تضمینی حکایت دارد گفت: بر این اساس لزوم حمایت از عرضه گندم در بورس کالا بیش از پیش احساس می‌شود. برنامه‌ریزی دولت برای اصلاح نظام خرید تضمینی در حالی با اعلام وزیر جهاد کشاورزی جدی‌تر شده که به گفته محمود حجتی از سال آینده بخشی از این محصول در قالب سیاست قیمت تضمینی از طریق بورس کالا عرضه می‌شود. اقدامی که طی بررسی‌ها و تاکید اقتصاددانان مزایای متعددی برای کشاورزان و گندمکاران به همراه داشته و می‌تواند از سنگینی بار مالی که سال‌هاست بر دوش دولت بوده بکاهد. همچنین این تصمیم که در راستای اجرای ماده ۳۳ قانون افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی گرفته شده و همان‌طور که تجربه موفق عرضه ذرت و جو در قالب سیاست قیمت تضمینی از طریق بورس کالا ثابت کرده، ضمن حفظ خودکفایی کشور در حوزه تولید این محصول استراتژیک، می‌تواند رضایت کشاورزان را در پرداخت مطالبات آنها در کوتاه‌ترین زمان ممکن به همراه داشته باشد.

 حمایت نهاد‌ها

در همین ارتباط، نماینده مردم فریدن، فریدونشهر، چادگان و بوئین میان دشت در مجلس گفت: عرضه گندم در بورس کالا و اصلاح روند خرید تضمینی باید از سوی نهادهای مختلف حمایت شود تا این طرح به ثمر نشیند. به گزارش تسنیم، اکبر ترکی با بیان اینکه در اجرای سیاست قیمت تضمینی، عمل دولت به تعهداتش از قبیل واریز سریع مابه التفاوت قیمت گندم در بورس و نرخ تضمینی از اهمیت ویژه‌یی برخوردار است، افزود: عرضه گندم در بورس ضمن ایجاد رقابت میان کشاورزان، باعث می‌شود که این قشر محصولات خود را با ارزش و قیمت واقعی در بازاری منسجم عرضه کنند. وی اضافه کرد: باید توجه کرد اجرای این طرح نیازمند مدیریت است و در کشور ما خرید گندم‌ سال‌ها به شیوه خرید تضمینی بود و وجوه گندم‌کاران با تاخیر پرداخت می‌شد که موجب نارضایتی کشاورزان بود.

  عرضه تدریجی

ترکی اظهار داشت: برای آنکه تمام موانع احتمالی شناسایی شده و نظارت‌ها دقیق باشد، بهتر است به تدریج گندم در بورس کالا عرضه شود. اما نکته اساسی اینجاست که در اجرای این برنامه نباید بورس کالا را تنها نگذاشت و با حمایت‌های عملی، زمینه موفقیت کامل فراهم کرد تا کشاورز و اقتصاد کشور متضرر نشود. بنابراین باید حساسیت‌های موجود را در نظر گرفت و به همین دلیل نباید بستر حمایتی خرید تضمینی دولت به یک‌باره متوقف شود. به گفته این نماینده مجلس، اقتصاددانان پیش‌بینی کرده‌اند که درصد موفقیت عرضه گندم در بورس کالا بالا بوده و اجرای این برنامه با پیشرفت و موفقیت همراه خواهد بود. وی در پایان با اشاره به نقش شرکت‌های مباشر در عرضه گندم در بورس کالا هم گفت: حضور مباشر می‌تواند به تسریع در موفقیت این برنامه کمک کند، اما باید نظارت دقیق در این باره اعمال شود.