افغانستان ناامن‌تر از همیشه

۱۳۹۶/۱۱/۰۲ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۵۴۲۹
افغانستان ناامن‌تر از همیشه

گروه جهان  

طالبان مسوولیت حمله به هتل اینترکنتینانتال کابل را به عهده گرفته است. سخنگوی طالبان اعلام کرده پنج عضو این گروه در این حمله شرکت داشته‌اند. دولت افغانستان می‌گوید: ۱۵۳ نفر را از هتل نجات داده که بیش از 40 نفر از آنان شهروندان خارجی بوده‌اند.

به گزارش طلوع‌نیوز افغانستان، در جریان این حمله که 17 ساعت طول کشیده 18 نفر کشته و 6 نفر زخمی شده‌اند. نجیب دانش سخنگوی وزارت کشور افغانستان، گفته ابتدا دو مهاجم مسلح وارد هتل شده و به سوی میهمانان شلیک کرده‌اند. وزارت کشور افغانستان پیش از اینکه طالبان مسوولیت این حمله را به عهده بگیرد انگشت اتهام خود را به سوی شبکه حقانی نشانه رفته بود.

حمد حریص نایب مدیریت این هتل گفته مهاجمان از طریق آشپزخانه به بخش اصلی هتل راه پیدا کردند. به گفته یکی از شاهدان، مهاجمان اقدام به گروگانگیری کارمندان هتل و مسافران کرده‌ بودند. در زمان وقوع این حمله، یک مجلس عروسی و نیز کنفرانس متخصصان رایانه‌یی در این هتل در حال برگزاری بوده است. 6 سال پیش هم گروه طالبان با حمله مشابهی به هتل اینترکنتینانتال ۲۱نفر را کشته بودند.

مقام‌های دولتی افغانستان می‌گویند تحقیق درباره چگونگی نفوذ مهاجمان به این هتل آغاز شده و آن طور که گزارش شده تامین امنیت این هتل ۲۱ روز پیش به یک شرکت خصوصی محول شده بود.

دفتر ریاست‌جمهوری افغانستان ضمن محکوم کردن این رویداد، به توافق شورای امنیت سازمان ملل و دولت افغانستان برای اعمال فشار بیشتر بر حامیان گروه‌های تروریستی اشاره کرده است. در بیانیه دفتر ریاست‌جمهوری آمده: «این حمله تروریستی و سایر حملات مشابه تروریستی، همه را وادار می‌کند تا مبارزه جدی و بدون تفکیک علیه تروریسم را تشدید کنند.»

عبدالله عبدالله رییس اجرایی افغانستان، نیز شکست مخالفان مسلح را در جبهه جنگ را دلیل چنین حملاتی خوانده است. عبدالله از نهادهای امنیتی خواسته این رویداد و چگونگی نفوذ مخالفان به هتل را به گونه جدی بررسی کنند. عطامحمد نور والی بلخ، نیز یک‌شنبه در واکنش به این حمله به‌شدت از مسوولان امنیتی افغانستان انتقاد کرده است. این مقام افغانستانی که در ماه‌های اخیر اختلافاتش با دولت مرکزی به‌شدت بالا گرفته، گفته است: «بارها تاکید کرده‌ام که افغانستان به مسوولان امنیتی شایسته نیاز دارد.»

 سالی دشوار در پیش است

یک روز پیش از این عملیات انتحاری، جان سالیوان معاون وزیر خارجه امریکا، در نشست شورای امنیت سازمان ملل با تفاوت قائل شدن میان طالبان و داعش گفته بود که می‌توان با طالبان وارد مذاکره شد و با داعش جنگید. این نشست با موضوع همکاری‌های منطقه‌یی در افغانستان و آسیای مرکزی برگزار شده بود.

سالیوان گفته بود: «به طالبان می‌گوییم که در میدان جنگ موفق نخواهند بود و باید وارد فرآیند مذاکره شوند. هرگونه راه‌حل افغانستان باید شامل تعهد طالبان به پایان دادن ارتباطات خود با تروریسم باشد.»

مذاکرات صلح دولت افغانستان و طالبان در چند هفته اخیر به ویژه پس از برگزاری نشستی در ترکیه به بحثی داغ تبدیل شده است. در حالی که اغلب ناظران از نتیجه دادن هرگونه مذاکرات صلحی ابراز ناامیدی می‌کنند دولت افغانستان همچنان امیدوار است که بتواند طالبان را به پای میز مذاکره بکشاند.

یورونیوز می‌نویسد: با وجود ضعف‌هایی که برای طالبان برشمرده می‌شود این گروه همچنان با استفاده از مشکلات دولت افغانستان توانسته در صحنه نبرد موفق عمل کند. در عین حال دستیابی به موفقیت‌های خیره‌کننده نظامی از سوی جنگجویان طالبان به دلایل مختلف دور از دسترس خواهد بود. در مقابل، تداوم موازنه کنونی قوا بین دولت افغانستان و طالبان در سال ۲۰۱۸ محتمل به نظر می‌رسد. به این ترتیب بهترین گزینه در سال جدید میلادی مذاکره با دولت مرکزی خواهد بود. واشنگتن و کابل نیز در موقعیت کنونی که چشم‌انداز روشنی برای پیروزی قاطع بر طالبان وجود ندارد، احتمالا به مذاکره با طالبان تمایل بیشتری خواهند داشت. ناظران بر این باورند که سازماندهی طالبان نسبت به زمانی که این گروه در سال ۲۰۰۱ قدرت را در افغانستان در دست داشت، تغییر کرده است. رهبری طالبان اکنون برعهده هیبت‌الله آخوندزاده رییس پیشین شورای علمای این گروه است. گفته شده، طالبان با تکیه بر پایگاه خود در برخی مناطق روستایی حملاتی را در شهرها ترتیب می‌دهد. سازماندهی کنونی این گروه به گونه‌یی است که اتخاذ تصمیمات راهبردی از سوی رهبران آن صورت می‌گیرد و نظارت بر عملیات نظامی برعهده آنهاست. در مقابل تصمیم‌گیری عملیاتی و تاکتیکی برعهده مقامات نظامی و سیاسی طالبان در مناطق مختلف افغانستان است. این گروه با وجود از دست دادن دو رهبر خود در سال‌های اخیر همچنان انسجام خود را حفظ کرده است.

نشریه «فارن افرز» چندی پیش یکی از دلایل عدم دستیابی طالبان به موفقیت‌های نظامی بیشتر را دیدگاه‌های بنیادگرای این گروه دانسته است. این در حالی است که بنا به این تحلیل اکثر شهروندان افغانستان در زمینه‌های مختلف از جمله فناوری‌های نوین، موسیقی، مشارکت سیاسی و حقوق زنان نسبت به طالبان نظرات معتدل‌تری دارند. نزدیکی طالبان به قوم پشتون باعث شده این گروه در میان اقوام هزاره، تاجیک و ازبک از محبوبیت قابل توجهی برخوردار نباشد. این در حالی است که در مجموع حدود ۸۰ درصد از رهبران ارشد طالبان اهل ولایت قندهار و از قوم پشتون هستند.

رویکرد نظامی طالبان که در حملات خود کارکنان دولت و غیرنظامیان را مورد هدف قرار می‌دهد یکی دیگر از عواملی است که وجهه این گروه را نزد افکار عمومی در افغانستان خدشه‌دار کرده است. بنا به آمار سازمان ملل متحد تعداد غیرنظامیانی که در نیمه اول سال ۲۰۱۷ توسط طالبان کشته شدند از تمامی دوره‌های 6 ماهه گذشته در جنگ افغانستان بیشتر بوده است. نقش‌آفرینی طالبان در قاچاق مواد مخدر و نزدیکی این گروه با پاکستان از دیگر عواملی است که به جایگاه این گروه در میان افغانستانی‌ها ضربه زده است.