موج دوم کنترل بازار ارز
گروه بانک و بیمه| محسن شمشیری|
به دنبال گفتوگوی رییسجمهور با شبکه خبر و اعلام کاهش نرخ دلار در روزهای آینده و همچنین وعده رییس کل بانک مرکزی در مورد کاهش نرخ ارز در اسفند 96 و از سوی دیگر، بحث طولانی عصر سهشنبه شورای پول و اعتبار در مورد تحولات نرخ ارز و تدابیری که در این زمینه اندیشیده است، بازار ارز واکنش نشان داد و روز چهارشنبه 4بهمن 96، در حالی که نرخ رسمی دلار به 3672.1 تومان، یورو به 4524.3 تومان و پوند به 5153.6 تومان افزایش یافت اما در بازار آزاد دلار با کاهش 53 تومانی به 4567 تومان رسید. همچنین صرافیهای پایتخت هر یورو را با ۱۰۳تومان کاهش ۵هزار و ۶۹۰تومان و هر پوند را با ۲۱۷تومان افزایش ۶هزار و ۶۶۰ تومان به فروش رساندند.
به گزارش «تعادل» در بازار طلا نیز اونس جهانی با افزایش قابل توجه به 1349 دلار رسید اما به خاطر کاهش نرخ دلار در بازار داخلی، نرخ طلا و سکه با کاهش مواجه شد. قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید در بازار آزاد با ۲۰هزار و ۵۰۰تومان کاهش به یکمیلیون و ۵۱۷هزار و ۵۰۰تومان رسید. همچنین هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم نیز افت یکهزار و ۵۰۰تومانی را شاهد بود و یکمیلیون و ۴۹۱هزار تومان داد و ستد میشد.
در عین حال هر قطعه سکه نیم بهار آزادی نیز با ۴هزار و ۵۰۰تومان کاهش، ۷۴۶هزار و ۵۰۰تومان و هر قطعه ربع سکه بهار آزادی با ۵هزار تومان افت ۴۴۵هزار و ۵۰۰تومان فروخته شد. همچنین هر قطعه سکه گرمی نیز با ۳ هزار تومان کاهش قیمت ۲۸۹هزار تومان معامله میشد. هر گرم طلای ۱۸عیار نیز بدون تغییر قیمت ۱۴۴هزار و ۸۰۰ تومان قیمتگذاری شد.
پلمب دفاتر صرافی
در همین حال موج دوم پلمب دفاتر صرافیها با هماهنگی نیروی انتظامی با بانک مرکزی در بازار ارز آغاز و روز سهشنبه یک دفتر صرافی در بازار ارز پلمب شد. نیروی انتظامی با هماهنگی بانک مرکزی از هفته گذشته عملیات پلمب دفاتر واسطه صرافیها را آغاز و در پی آن ۴ دفتر واسطه صرافی را پلمب کرده بود. در عین حال با انجام معاملات فردایی و تخلفات در این بخش نیز برخورد خواهد شد. پلمب دفاتر واسطه صرافیها در راستای جلوگیری از قیمتسازی این دفاتر برای بازار ارز و به خصوص دلار انجام میشود. همچنین رییس پلیس آگاهی ناجا اعلام کرد که در حال طراحی اقداماتی برای جلوگیری از سوءاستفادهها در بازار ارز و در حال بررسی تاثیرگذاران در بازار ارز و کسانی که حمایت و پشتیبانی پشت پرده از آنها میکنند، هستیم و امروز برای ما روشن شده که این افراد چه کسانی هستند.
بحث طولانی شورای پول و اعتبار در مورد ارز
شورای پول و اعتبار در جلسه عصر سهشنبه 3 بهمن 96 خود بحث طولانی در مورد تحولات نرخ ارز در بازار و اقدامات بانک مرکزی در این خصوص داشت.
طی این جلسه اقدامات بانک مرکزی برای ایجاد آرامش در بازار ارز مورد بحث و بررسی قرار گرفت و تدابیری نیز برای تداوم روند کاهش ارز در روزهای آتی اندیشیده شد. طی این جلسه که با حضور حداکثری اعضای شورا تشکیل شد، لزوم همراهی سیاستها و تدابیر در حوزههای مختلف حاکمیت مورد تاکید قرار گرفت. به گزارش «تعادل» هنوز جزئیات مباحث مطرح شده در شورای پول و اعتبار در مورد بازار ارز منتشر نشده است. همچنین شورای پول و اعتبار مصوب کرد، کمیتهیی برای بررسی آخرین وضعیت واحدهای تولیدی در کشور و اتخاذ تدابیر مناسب برای ایجاد رونق در این واحدها در ایام پایانی سال و افزایش تولید تشکیل شود.
معاون اقتصادی رییسجمهور، دستیار رییسجمهور در امور اقتصادی، وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس کل بانک مرکزی در این کمیته عضو هستند و ضمن بررسی تدابیر لازم برای تحقق این مهم، پیشنهادات خود را ظرف مدت دو هفته برای اتخاذ تصمیم به شورای پول و اعتبار ارائه خواهند کرد.
افزایش ۴۳۰تومانی دلار دولتی در سال 96
بررسی قیمت ارز نشان میدهد که دلار چه در بازار رسمی و چه غیررسمی در چند ماه اخیر رشد قیمت متفاوتی را در سال جاری طی کرد. دلار مبادلهیی در روندی رو به رشد و سریع در مقایسه با گذشته حرکت کرد و از ۳۶۰۰ تومان گذشت و اکنون در نرخ ۳۶۷۲ تومان قرار دارد. این ارز از ابتدای امسال حدود ۴۳۱تومان افزایش قیمت داشته و از ۳۲۴۱ به ۳۶۷۲ تومان رسیده است. دلار دولتی در 6ماه اخیر از رشد تندتری برخوردار شد و از ۳۲۶۷ به ۳۶۷۲ تومان افزایش داشته که بیانگر گرانی ۴۰۵ تومانی است. همچنین دلار مبادلهیی در 3ماه اخیر ۲۳۶تومان گران شده و در یکماه اخیر این رشد قیمت تا ۱۶۰تومان افزایش دارد. روند کم نظیر رشد دلار دولتی در حالی ثبت شده که در سویی دیگر در بازار آزاد هم دلار از شهریورماه رشد خود را آغاز و از حدود ۳۸۰۰ تا ۴۷۰۰ تومان پیش رفته که بیانگر رشد تا ۹۰۰ تومانی این ارز در 5ماه است.
هجوم نقدینگی به بازار ارز
اینکه چرا دلار این افزایش قیمت را داشته است بنا بر اعتقاد برخی کارشناسان سرازیر شدن نقدینگی و منابع خرد مردم به سمت بازار ارز، متهم ردیف اول افزایش نرخ دلار و یورو در بازار است، موضوعی که هم مسوولان بانک مرکزی و هم فعالان بازار ارز نیز آن را تایید میکنند.
منتقدان دولت، انگشت اتهام را در وهله نخست به سمت دولتمردان نشانه رفتند و مدعی شدند در پایان سال دولت برای تامین کسریهای خود، قیمتها را شعلهور کرده است؛ هر چند این موضوع در هفتهها و ماههای گذشته بارها از سوی دولتمردان رد شده بود، اما شامگاه دوشنبه حجتالاسلام حسن روحانی رییسجمهوری هم به صراحت این موضوع را رد کرد و با تاکید بر اینکه درآمدهای ارزی کشور بالاتر از مصارف ارزی است و مشکلی در تامین منابع وجود ندارد، گفت: دولت هیچ وقت به نفعش نیست دلار را در بازار بالا ببرد تا منابعش را تامین کند. دولت هیچگاه دنبال افزایش نرخ ارز برای تامین کسری بودجه نیست.
نکتهیی که روحانی به آن اشاره داشت، این بود که در هیچ جای دنیا مردم برای خرید اسکناس هجوم نمیآورند؛ موضوعی که به ویژه در چند سال اخیر بارها در بازار ارز ایران مشاهده شده است. اکنون این پرسش مطرح است که این نقدینگی چگونه به بازار ارز سرازیر شد. یک منبع آگاه چندی پیش در گفتوگو با ایرنا گفته بود که تلاش برای تعیین تکلیف سپردهگذاران موسسات غیرمجاز، هر چند باری از دوش 2میلیون خانواده بر میدارد و نگرانیهای آنها را رفع میکند اما این کار تبعات ناگواری بر شاخصهای کلان اقتصادی از جمله رشد پایه پولی و در نتیجه تورم و همچنین رشد نقدینگی در بازار خواهد داشت.
وی معتقد بود که این افراد پس از آنکه پولهای خود را از محل خط اعتباری بانک مرکزی دریافت کردند، به دلیل آنکه از نظام پولی سرخورده شدهاند، دارایی خود را در منابع بانکی حبس نخواهند کرد و برای جبران زیانی که در چند سال گذشته کردهاند، به دنبال بازارهای پرسودتر خواهند رفت.
این پیشبینی اما کمتر از یک ماه به واقعیت تبدیل شد؛ بانک مرکزی که 11هزار و 500 میلیارد تومان فقط برای تعیین تکلیف تعاونیهای منحله فرشتگان، افضل توس، وحدت و البرز ایرانیان با تصمیم کمیته منتخب سران سه قوه اختصاص داده بود، به یکباره شاهد تلاطم در بازار ارز شد.
در حقیقت بخشی از منابعی که در روزها و هفتههای اخیر فشار تقاضا را بر بازار ارز تشدید کرد، همین پولهای سرگردان سپردهگذاران موسسات غیرمجاز بود؛ موضوعی که فرشاد حیدری معاون نظارتی بانک مرکزی نیز آن را تایید کرده است. وی آمار جدیدتری از پرداختیها به سپردهگذاران موسسات غیرمجاز داده و گفته است: در همین موضوع موسسات مالی و اعتباری، 21 هزار و 500 میلیارد تومان پول تازه به اقتصاد تزریق شد که بخشی از آن به سمت بازار ارز و دلار رفت و موجب افزایش تقاضا شد در حالی که عرضه محدود بود.
نقدینگی دیگری که از بانکها به سمت بازار ارز روانه شد، بخشی از حسابهای مردم در بانکها بود که البته سهم کمتری در این تلاطمات داشت زیرا تا پیش از موعد بانک مرکزی در شهریورماه امسال برای رعایت نرخ سود 15 درصدی حسابهای یکساله و سود 10 درصدی حسابهای کوتاهمدت، بسیاری از بانکها قدرت عمل را در دست گرفتند و حسابهای مشتریان خود را از سپردههای کوتاهمدت به بلندمدت تبدیل کردند.
ولیالله سیف رییس کل بانک مرکزی نیز وعده داده است که قیمتها طی دو ماه آینده رو به کاهش میگذارد و بهتر است مردم برای اینکه متضرر نشوند، از سرمایهگذاری در این بخش بپرهیزند.
به عقیده وی اگر کسی 5سال پیش با سودهای متعارف در نظام بانکی سرمایهگذاری کرده بود، اکنون سرمایهاش 80 درصد رشد داشت اما نرخ دلار در بهترین حالت 50 درصد رشد را طی 5سال گذشته ثبت کرده است.
با توجه به اطمینانی که رییسجمهوری در گفتوگوی تلویزیونی شب گذشته خود به مردم داد و اعلام کرد که ارز مورد نیاز کشور تامین است و بازار به زودی آرام میشود، انتظار میرود وعدههای دولتمردان در زمینه ساماندهی این بازار و در عین حال حرکت به سمت یکسانسازی ارز به زودی اجرایی شود تا شاهد تکانههای ارزی آن هم برای اقتصادی که 70 درصد کالای وارداتی آن را کالاهای واسطهیی تشکیل میدهد، نباشیم.