کشاورزی
کشت برنج با تامین آب از عمق 400 متری ضرورت ندارد
معاون قضایی دادستان کل کشور در امور حقوق عامه با اشاره به کشت برنج در برخی استانها با آبی که از عمق 400متری زمین کشیده میشود، گفت: این درحالی است که زمینها و شالیزارهای بکر شمال کشور رها شده و درحال تغییر کاربری است.
محمدجواد حشمتی در گفتوگو با ایرنا، یکی از موضوعات بسیار مهم در معاونت قضایی در امور صیانت از حقوق عامه را کشت برنج در زمینهای غیر از شمال کشور عنوان کرد و افزود: بهطور جد در حال پیگیری این موضوع هستیم و حتی به دفتر مقام معظم رهبری، دولت و وزارت جهاد کشاورزی نامه نوشتیم. وی ادامه داد: بحث کشاورزی و کشت برنج در بسیاری از استانهای جنوبی کشور، موضوع تاسفباری است چون آب را باید از سطح 400متری زمین استخراج کرده و به شالیزار برسانند تا برنج بکارند و این کار اصلا ضرورت ندارد. معاون دادستان کل کشور تصریح کرد: این درحالی است که زمینهای بکر کشاورزی در شمال، در گوشهیی بدون استفاده افتاده و به هدر میرود و تغییر کاربری داده میشود که خوشبختانه وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرد کشت برنج در استانهای غیر از شمال کشور ممنوع است.
وی اضافه کرد: با این وجود، عملا در برخی استانها مانند لرستان و خوزستان این کار همچنان انجام میشود. معاون دادستان کل کشور در امور حقوق عامه درباره حفظ حقوق کشاورزان و برنجکاران، دلیل کمارزشی محصولات کشاورزی را خردهمالک بودن کشاورزان دانست و گفت: خردهمالک بودن اصلا به صرفه نیست و دولت باید طرح بلندمدتی بیاورد تا زمینها را در قطعات کلان و بزرگ یکپارچه کند و به کشاورزان یارانه هم بدهد. وی افزود: موقع کشت در فصل بهار، کشاورز با هزینههای سنگین کشت مواجه میشود و از آنجا که توان پرداخت این هزینه را ندارد، محصول خود را پیشاپیش میفروشد درحالی که در بسیاری نقاط دنیا کشاورز را تامین میکنند، در آغاز کشت با پرداخت پول به کشاورز، ضمن رفع نگرانیهایش او را تقویت میکنند که این کار، موجب کنترل قیمتها و تولید محصول میشود. حمشتی با بیان اینکه بحران آب واقعا جدی است و باید اطلاعرسانی درست در این زمینه صورت بگیرد، اظهار کرد: هدررفت منابع آبی جبرانناپذیر و خسارتبار است و در چند سال گذشته مدیریت منابع آبی خوبی نداشتهایم و منابع آب زیرزمینی با حفر چاههای غیرمجاز و خشک شدن تالابها و خورها به هدر رفته است. به گفته وی، تاکنون بیش از چند 10هزار چاه غیرمجاز مسدود شده و منابع آبی کشور در حال مدیریت شدن است. براساس آمارهای رسمی، از سال 1335 تا 1392 بیش از یکمیلیون هکتار اراضی کشاورزی کشور به دلیل تغییر کاربریهای مجاز و غیرمجاز از دست رفته است. حدود 450هزار هکتار از مجموعه 615هزار هکتار اراضی شالیزاری کشور در استانهای شمالی ایران قرار دارد.
پیامدهای فقر خاک بیشتر از آثار کاهش بارندگی است
امروزه شاهدیم که اثر فقر خاک از اثرات کاهش بارندگی بر کشور بیشتر بوده است؛ یعنی در صورتی که پدیده آبشویی در خاک اتفاق افتد، مواد آلی خاک از افقهای بالایی به داخل خاک نفوذ میکند و از دسترس خارج میشود. به گزارش ایسنا، ابوالفضل یاوری مدیرکل دفتر فنی امور مراتع کشور در جلسه حفاظت و بهرهبرداری جنگلها و مراتع که در مرکز آموزش شهید غفاریان برگزار شد، در جمع خبرنگاران اظهار کرد: وظیفه ذاتی سازمان جنگلها و مراتع حفاظت از منابع طبیعی کشور بوده تا پوشش گیاهی، آب، خاک و جنگلها مدیریت شود بهطوری که اجازه بهرهبرداری به هر شکل ممکن صادر نشود. وی ادامه داد: باید از تغییر کاربریهای منابع طبیعی جلوگیری شود. با توجه به رسالت سازمان جنگلها و مراتع موظفیم از این اصل حافظت شود که تغییر کاربری انجام نشود و در صورت ایجاد، فرد متخلف به مراجع قضایی معرفی گردد.
مدیرکل دفتر فنی امور مراتع در خصوص مهار آتشسوزی جنگلها و مراتع خاطرنشان کرد: خشکسالیهای اخیر باعث شده گونههای گیاهی خشک شوند و عوامل انسانی تاثیر مهمی بر آتشسوزی دارد. با توجه به عرصه وسیع مراتع کشور، روشهای مختلفی برای کسب اطلاع از وضعیت آن وجود دارد که یکی از این روشها تصاویر ماهوارهیی است که البته این تصاویر همیشه در اختیار نبوده و دسترسی قابل توجهی به آن نداریم. روش دیگر که آن هم مشکلاتی به همراه دارد، استفاده از پهپاد برای انتقال سریع گزارش است. یاوری در خصوص بهترین شیوه مهار آتش تصریح کرد: بهترین کار استفاده از جوامع محلی بوده به این صورت که آنها را آموزش دهیم و توانمند سازیم و مراتع را به آنها واگذار کنیم. وی در خصوص وضعیت مراتع و دامداری در آن ادامه داد: 74.8میلیون هکتار مرتع در ایران وجود دارد که ظرفیت مراتع مجاز ما براساس پوشش گیاهی در اقلیمهای مختلف ۳۵میلیون واحد دامی است. در حال حاضر میزان دام موجود در مراتع 2.2برابر استاندارد بوده که این مقدار بیش از ظرفیت مجاز محسوب میشود.
مدیرکل دفتر فنی امور مراتع عنوان کرد: از کل مراتع کشور 7.8میلیون هکتار شامل پوشش گیاهی خوب با تراکم بیش از ۵۰ درصد است. همچنین 21.9 هکتار از مراتع با کیفیت متوسط با تراکم ۲۵ الی ۵۰ درصد و مابقی مراتع ضعیف با تراکم کمتر از ۲۵درصد است.
یاوری با بیان اینکه ظرفیت تولید علوفه در مراتع کشور ۹میلیون تن است که به دلیل خشکسالیهای اخیر حدود یکمیلیون تن از این مقدار کاهش پیدا کرده، تاکید کرد: با توجه به اینکه اقتصاد و معیشت نزدیک ۵ میلیون نفر و ۹۴۶هزار خانوار به صورت مستقیم وابسته به مرتع است، از این حیث برای مرتع اهمیت ویژهیی قائل هستیم.
وی درباره ارزش ریالی مراتع کشور تصریح کرد: ارزش بازاری مراتع ما حدود ۷۵۰۰ میلیارد تومان بوده که ۴برابر این مبلغ کارکرد غیراقتصادی زیستمحیطی همانند تولید آب، اکسیژن و... دارد. در واقع در مراتع ما ارزشهای غیربازاری به مراتب نسبت بیشتری به ارزش اقتصادی آن دارد. مدیرکل دفتر فنی امور مراتع در خصوص به دست آوردن آب از مراتع گفت: 74.8میلیون هکتار مرتع موجود است که بیش از ۹۰درصد آب کشور از این مراتع تامین شده و اگر رطوبت حاصل از این آب نباشد، فعالیت میکروارگانیسمها قطع شده و گیاهان حذف و در نتیجه خاک فقیر میشود. یاوری گفت: افق زراعی ما در حدود ۲۰ الی ۳۰ سانتیمتر اولیه خاک بوده که اهمیت ویژهیی برای ما دارد و با از بین رفتن این افق، گیاهان با کاهش رشد مواجه خواهد شد و بیابان شکل میگیرد.