اخبار

۱۳۹۶/۱۱/۰۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۵۸۹۹

رتبه ریسک اعتباری برای جذب سرمایه‌ کافی نیست

یک کارشناس اقتصادی می‌گوید: بهبود رتبه ایران در OECD نشان می‌دهد که اقدامات و رایزنی‌های ایرانیان برای بهبود ایران در شاخص‌های بین‌المللی نتیجه‌بخش است و البته دولت هم باید با اقداماتی از قبیل پیش‌بینی‌پذیر بودن سیاست‌های ارزی و کنترل تورم محیط امنی برای سرمایه‌گذار فراهم کند.

محمود دودانگه در گفت‌وگو با ایسنا درباره رتبه اخیر ایران که توسط OECD اعلام شد، اظهار کرد: به این رتبه از چند زاویه می‌توان نگاه کرد. نخست اینکه رتبه‌یی که در سال‌های گذشته اعلام ‌می‌شد جایگاه واقعی ایران نبود. اگر نگاهی به آن هفت گروه بیندازیم که ایران در هفتمین جایگاه قرار گرفته بود، می‌بینیم که در ردیف کشورهایی که رتبه هفتم را کسب کرده بودند کشورهایی قرار می‌گیرند که متعهد به پرداخت تعهدات خود نبودند. این در حالی است که هیچ دولتی در ایران چنین وضعیتی نداشته و حتی در دوران تحریم نیز عدم پرداخت نداشته‌ایم و تعهدات خود را به موقع پرداخت کردیم.

این کارشناس اقتصادی بیان کرد: لذا تاکید می‌کنم که حتی در زمانی که رتبه اعتباری ایران هفت اعلام می‌شد رتبه ما هفت نبود و وضعیت بهتری داشتیم. البته اکنون نیز که بعد از مذاکرات فراوان رتبه ایران به پنجم رسیده است می‌توانیم از موقعیت جدید استفاده کنیم. باید بگویم که بهبود رتبه ایران یک شرط لازم است و برای اینکه اتفاقات مثبتی در مبادلات بین‌المللی ایران رخ دهد، مثلا اینکه بارها به سرمایه‌گذاران به ایران اعتبار می‌دهند، نیازهای دیگری داریم یکی از این نیازها این است که سیاست‌های پولی، ارزی و تجاری ما قابل پیش‌بینی باشد.

وی با تاکید بر اینکه شاخص‌های بین‌المللی تاثیر مهمی در تصمیم سرمایه‌گذاران برای ورود یا عدم ورود به ایران دارند، گفت: یکی از این شاخص‌های مهم همین FATF است. اکنون بسیاری از بانک‌ها به وضعیت ایران در خصوص FATF توجه می‌کنند و اگر سیاست‌های پولی در این زمینه ارتقا نیابد، امکان جذب سرمایه‌گذاری خارجی وجود نخواهد داشت و با وجود همه تلاش‌هایی که صورت می‌گیرد به نتیجه‌یی نخواهیم رسید.

دودانگه به مسائل ملاحظات سیاسی هم توجه کرد و گفت: متاسفانه اکنون ملاحظات سیاسی بر روابط اقتصادی ما سایه انداخته است و بانک‌های بسیاری به دلیل سخنرانی‌های ترامپ و مواضع امریکا تمایلی برای برقراری همکاری با ایران از خود نشان نمی‌دهند. طبعا انتظارات بعد از برجام بسیار فراتر از آن است که اکنون می‌بینیم، ولی یکی از مشکلات و موانع مهم ما اتفاقات سیاسی است که به دنبال اظهارات امریکا و شخص ترامپ اتفاق می‌افتد.

این کارشناس اقتصادی در ادامه سخنانش اظهار کرد: به هرحال تلاش‌های زیادی از طرف ایران می‌شود و تاکنون نیز شاهد بهبود وضعیت ایران در شاخص‌های بین‌المللی بودیم و این نشان‌دهنده این است که تلاش‌ها جواب می‌دهد. درست است که برخی موارد مانند تاثیر مواضع ترامپ بر تصمیمات بانک‌ها ممکن است چندان توسط دولت ایران قابل کنترل نباشد، ولی احتمالا اقداماتی است که ایران می‌تواند انجام دهد برای اینکه روابط اقتصادی بین‌المللی را بهبود ببخشد تا بتواند سرمایه‌گذار را به خود جذب کند. یکی از این اقدامات این است که باید دولت و بانک مرکزی سیاست‌های ارزی شفاف و پیش‌بینی‌پذیری داشته باشند، چرا که سرمایه‌گذار یکی از نخستین مواردی که برای سرمایه‌گذاری مورد توجه قرار می‌دهد همین وضعیت ثبات ارزی و تورم است.

وی اضافه کرد: یکی از نکات دیگر مهم برای سرمایه‌گذار بحث شفافیت قوانین در حوزه سرمایه‌گذاری است و اینکه قانون کار چقدر از سرمایه‌گذار و سرمایه‌اش پشتیبانی می‌کند. اینها مواردی است که باید به آنها توجه کرد و نمی‌توان صرفا از امضای قرارداد برجام انتظار داشت که این موارد خود به خود محقق شود. اینها مواردی است که باید با همگرایی دولت، قوه قضاییه و مجلس محقق گردد که در غیر این صورت نمی‌توان انتظار داشت که اتفاق ویژه‌یی در زمینه جذب سرمایه‌گذار خارجی رخ دهد.

2 علت جاماندن بازار کار

عیسی منصوری معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزیر کار در گفت‌وگو با مهر در پاسخ به این سوال که چرا با وجود رشد مثبت اقتصادی طی سال‌های اخیر اما اشتغال متناسب با این شاخص رشد پیدا نکرد گفت: علت این موضوع را در ۲ عامل می‌توان جست‌وجو کرد؛ نخست اینکه معمولا در دنیا رشد اشتغال به فاصله چند سال پس از توسعه شاخص «رشد اقتصادی» خود را نشان می‌دهد.

وی ادامه داد: در اتحادیه اروپا پس از اینکه کشورهای اروپایی از سال ۲۰۱۱ از بحران اقتصادی خارج شدند، با ۳ سال تاخیر اشتغال به روند روبه رشد خود یعنی دوران پیش از بحران بازگشت که این موضوع در مورد کشور ما نیز صادق است؛ بنابراین خروج اشتغال از حالت منفی در کشور ما نیز با تبعیت از این مولفه، چندسالی به طول می‌انجامد.

معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزیر کار ادامه داد: نکته دوم اینکه، در اقتصاد کشورهایی مانند ایران که دچار بیماری هلندی هستند با یک روند معکوس در اشتغال مواجه بودیم.

وی با بیان اینکه رشد مثبت اقتصادی کشور طی چند سال اخیر بیشتر متمرکز بر صنایع بزرگ به ویژه بخش انرژی بوده است، تاکید کرد: بخش انرژی برای کشور به نسبت سرمایه‌یی که در آن هزینه می‌شود اشتغال ایجاد نمی‌کند. بنابراین یکی دیگر از مسائل مبتلابه ما همین موضوع است.

معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزیر کار افزود: در دنیا شاخصی به عنوان «رشد بدون اشتغال» وجود دارد که ما در ایران نیز با این پدیده مواجه هستیم به این معنی که حوزه‌های دارای رشد لزوما اشتغال‌زا نیستند. به همین دلیل ما در برنامه اشتغال فراگیر و طرح توسعه کسب و کار و اشتغال پایدار (طرح تکاپو) یک وجه مکمل را مد نظر قرار دادیم تا اشتغال را در جهت رشته‌ها و صنایعی سوق دهیم که علاوه بر رشد، اشتغال‌زا نیز باشند.