صنعت غذایی، رشد تکنولوژی و تغییرات فرهنگی
یکی از تلاشهای «تعادل» در مسیر ارزیابیهای تحلیلی حوزههای اقتصادی، انعکاس دیدگاههای افراد دارای تجربه و فعالان بخش خصوصی اقتصاد است که به تناوب در موقعیتهای مختلف دنبال شده است. در مسیر همین ارزیابیها یکی از اهالی تولید یادداشتی را برای روزنامه تعادل فرستاده که با توجه به اهمیت موضوعات مطرح شده در اختیار مخاطبان قرار میگیرد.
احتراما به استحضار حضرتعالی میرساند در جامعه انسانمدار امروزی که والاترین هدف آن تعالی انسان است و انسانمحور همه حرکتهاست، مبحث بهداشت و سلامت به عنوان اصلیترین موضوع حکومتها در برنامهریزی حاکمان به شمار میآید اما آنچه در سلامتی جسم که پذیرای روح سالم است، تامین غذای روزمره مردم است.
رشد صنعت و تکنولوژی که منجر به تغییر فرهنگ کار و تغذیه نیروی انسانی گردیده در صنعت غذایی مطرح شد و پا به عرصه گذاشت نیروی کار به دلیل کمبود وقت به دنبال غذاهای آماده یا غذاهایی بود که زمان کمتری برای تهیه آن صرف نماید. لذا امروزه با توجه به اینکه کشور ما درحال توسعه است، نیاز به این صنعت یعنی صنعت غذایی بیش از پیش احساس میشود. یکی از بخشهای صنعت غذایی که به این امر مهم میپردازد، صنایع تولیدی فرآوردههای گوشتی است که به لحاظ دارا بودن مواد پروتئینی و کیفیت بهداشت و مناسب بودن از نظر قیمت اغلب گروههای کارگر و کارمند و در کنار آن قشر کم درآمد جامعه را تحت پوشش خود قرار داده است و امروزه ما به عنوان تهیهکننده غذای این گروه از جامعه با سابقه بیش از 70سال به اطلاع آن جناب میرسانیم.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی اقدام به تشکیل این تعاونی شد در سال 1358 نود درصد مواد اولیه مورد نیاز این صنعت به وسیله واردات تامین میشد. کارآفرینان در جهت بینیازی از واردات با تشکیل جلسات و بهرهگیری از متخصصین علوم صنایع غذایی و همکاری ارگانهای دولتی دست به دست هم دادند اینک این افتخار را داریم که به استحضار برسانیم که 90درصد از مواد اولیه و ماشینآلات این صنعت از داخل تامین میشود و 10درصد بقیه قسمتی از گوشت مورد نیاز این صنعت است که با توجه به قرار گرفتن جغرافیای ایران در فضای نیمه خشک و عدم بارندگیها و بیتوجهی در سرمایهگذاری در تولید دام سنگین ناچارا آن 10درصد باید از خارج وارد شود. این تعاونی با تشکیل مرکز پژوهش و مرکز تحقیقات و آزمایشگاه مرجع همچنین آموزش نیروی کار و به منظور رابطه بین صنعت و دانشگاه با مجوز دانشگاه علمی کاربردی ایجاد مرکز آموزش علمی کاربردی این صنعت را ایجاد کرد. علاوه بر آموزش و مهارت نیروی کار و مدیران تولید حین انجام کار توانستهایم با پذیرش دانشجو خلأ کمبود نیروی انسانی این صنعت را برطرف و متخصصین آموزش دیده را نیز روانه بازار کار نماییم در دوران دولت نهم و دهم توانستیم روزانه بین 5/5 الی 6 میلیون وعده غذای سرد و گرم با نظارت اداره کل نظارت بر مواد غذایی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی همچنین مقررات مربوط به سازمان استاندارد تولید و به بازار عرضه نماییم که 60 درصد آن از طریق اماکن غذاخوری و 40درصد آن در سبد خانوار قرار گرفته از نظر قیمت با غذای سنتی حداقل 30درصد ارزانتر به دست مصرفکنندگان قرار گرفته است این صنعت یک کیلو گوشت را دریافت و با یک کیلو دیگر از محصولات کشاورزی که منشأ دامی و غذایی دارد تبدیل به دو کیلو نموده از دهها تولیدات حدود 20درصد از تولیدات فرآوردههای گوشتی از مواد نگهدارنده آن هم براساس مقررات بهداشت جهانی استفاده مینماید و بقیه بدون مواد نگهدارنده تولید و به بازار عرضه میگردد و از نظر نیروی انسانی و عرضه سهم بسزایی را نیز در بازار کار دارد. متاسفانه در دولت دهم ارز مرجع تبدیل به ارز مبادلهیی گردیده و در دولت یازدهم و دوازدهم با نهایت تاسف ارز مبادلهیی تبدیل به ارز آزاد و حتی تعرفهیی که 11درصد بوده و به 26درصد افزایش یافته و این گرانی باعث نارضایتی مصرفکنندگان از یک طرف بیکاری نیروی کار از طرف دیگر مشکلاتی را به وجود آورده علیهذا با توجه به قول و سخنرانیهای حضرتعالی و سایر مسوولان محترم که در جهت امرار معاش مردم ابراز امیدواری فرمودهاید و اینک مردم از نظر اقتصادی و بیکار با مشکلاتی روبهرو هستند، استدعا دارد به منظور جلوگیری از عاطل و باطل شدن سرمایهها که ثمره تلاش عمر چند ساله آنها و دریافت وام از موسسات مالی کشور است همچنین جلوگیری از بیکاری نیروی کار خواهشمند است، دستور فرمایند واردات قسمتی از گوشت مورد نیاز این صنعت حتی تا سقف معین از نوع دام سنگین با ارز مبادلهیی وارد گردد همچنین نسبت به کاهش تعرفه واردات نیز اقدام عاجل به عمل آید لازم به ذکر است که تمام دولتها برای کمک به تامین غذای مردم به سفره آنها کمک میکنند متاسفانه در کشور ما نه تنها انجام نمیشود بلکه با دریافت مالیات و ارزش افزوده به معنای مالیات مصرف از غذای روزمره صنایع تبدیلی مالیات بر مصرف دریافت میگردد که این مالیات بر مصرف نیز علاوه بر گرانی نارضایتی مصرفکنندگان را نیز فراهم نموده. لازم به ذکر است که قبلا مشکلات این صنعت از طریق مکاتبات به استحضار مقام محترم معاونت همچنین سایر مسوولان رسیده اما مورد توجه و رسیدگی قرار نگرفته. امید است در ایام دهه فجر و سالروز افتخارآمیز انقلاب مقدس اسلامی حضرتعالی با دستور موکد نسبت به درخواست مطروحه اوامر مقتضی صادر فرمایید و نتیجه را به این تعاونی امر به ابلاغ کنند.
مدیرعامل شرکت تعاونی تولیدکنندگان فرآوردههای گوشتی سراسر کشور
سید محمد موسوی