مروری بر مهم‌ترین رویدادهای تالار‌‌نقره‌ای

۱۳۹۶/۱۱/۲۸ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۷۰۵۶
مروری بر مهم‌ترین رویدادهای تالار‌‌نقره‌ای

گروه بورس|

در هفته گذشته رویدادها و اظهارنظرهای مهمی پیرامون بورس کالای ایران رخ داد که لزوم استفاده از ساختار بورس کالا برای تنظیم بازارها، آمادگی بورس کالا برای ورود ٣  محصول به بازار آتی، افزایش بهره‌وری با عرضه گندم در بورس کالا و شفافیت بازار فولاد با نقش آفرینی بورس کالا از مهم‌ترین آنها بود.بر این اساس، طی هفته گذشته معاون وزیر جهاد کشاورزی در خصوص امکان استفاده از ابزارهای نوین مالی در بورس کالا برای به کارگیری در بخش کشاورزی گفت: سیاست قیمت تضمینی جو و ذرت از سال ۹۴ به صورت آزمایشی اجرا و پیامدهای مثبت آن باعث شد تا سه محصول اساسی جو، ذرت و گندم در قالب طرح سیاست قیمت تضمینی در بورس کالا عرضه شود که توسعه این شیوه در دستور کار قرار دارد.

علی‌اکبر مهرفرد با بیان اینکه امکان عرضه آرد نیز در بورس کالای ایران وجود دارد، گفت: حتما لازم نیست محصولات کشاورزی به صورت خرید تضمینی در بورس کالا عرضه شود بلکه می‌توان عرضه این محصولات را در بورس کالا انجام داد تا فعالان بازارهای مختلف از مزایای بورس استفاده کنند.

  گذر از بازارهای سنتی

وی تاکید کرد: باید با گذر از بازارهای سنتی به سمت بازارهای مدرن که امروز در دنیا از آن استفاده می‌شود، حرکت کنیم و از مزایای این بازارها بهره‌مند شویم؛ یکی از مهم‌ترین بازارهای مدرن، بورس کالا است.

معاون توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی افزود: با عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالا، تولیدکننده و مصرف‌کننده به یکدیگر وصل شده و عوامل واسطه به‌شدت کاهش پیدا می‌کنند و هزینه مبادلات نیز کاهش می‌یابد. همچنین، محصول در یک فضای رقابتی و شفاف خرید و فروش شده و قیمت‌ها براساس مکانیسم عرضه و تقاضا و بدون تاثیر واسطه‌ها کشف می‌شود.

  ورود ٣ محصول به بازار آتی

در سویی دیگر، مدیرعامل بورس کالای ایران به سامانه معاملات مجازی قراردادهای مشتقه یا ویدکس اشاره کرد و گفت: این سامانه شبیه‌سازی معاملات بازار واقعی بورس کالای ایران در حوزه مشتقه بوده که شامل قراردادهای آتی و اختیار معامله به صورت معاملات مجازی است. حامد سلطانی‌نژاد افزود: این سامانه به کاربران این امکان را می‌دهد که با سازو‌کار معاملات و جزییات بازار آشنا شوند به طوری‌ که این سامانه، سازوکار اجرایی متفاوتی با معاملات واقعی ندارد و به گونه‌یی که گویی فرد در بازار واقعی این معاملات را انجام می‌دهد. البته نحوه ورود و فعالیت به این بازار بسیار ساده‌تر از بازار واقعی است.

وی گفت: از ویژگی‌های سامانه بازار مجازی مشتقه بورس کالای ایران می‌توان به انجام معاملات در کمتر از چند ثانیه، آموزش قوانین حاکم بر بازار، تمرین سرمایه‌گذاری بدون نیاز به پول و بدون وجود ریسک سرمایه‌گذاری اشاره کرد. از مزایای این سامانه برای کاربران نیز می‌توان به کاربری آسان، قابلیت مشاهده پرتفوی لحظه‌یی، تفکیک معاملات به صورت موقعیت‌های باز و بسته شده، امکان انتخاب مبلغ اولیه سرمایه، مشاهده سود و زیان و موجودی حساب در لحظه و با معامله هر قرارداد اشاره کرد.

  افزایش بهره‌وری

علاوه بر این عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: تاکید وزیر جهاد کشاورزی بر لزوم عرضه گندم در بورس کالا، آغاز یک روند اصلاحی در خرید تضمینی است تا حمایت دولت از کشاورزان نیز هدفمند و در راستای افزایش بهره‌وری باشد.

محمدرضا منصوری با ارزیابی مثبت از عرضه گندم در بورس کالا گفت: طی سال‌های گذشته که خرید تضمینی گندم را تجربه کرده‌ایم شاهد بروز ایراداتی در این روند هستیم که یکی از مهم‌ترین آن، خرید گندم با هر نوع کیفیت اما با قیمت یکسان است. به گفته وی، عرضه گندم در بورس کالا، روشی مناسب برای کشف قیمت است به طوری که باید میان گندم کیفی و بی‌کیفیت تفاوت وجود داشته باشد؛ موضوعی که به آن توجه چندانی نمی‌شود. از طرف دیگر می‌توان با سازوکار بورس کالا از هزینه‌های سنگین خرید تضمینی که روی دوش دولت است، کاست و مطالبات کشاورزان را سریع‌تر پرداخت کرد.

  افتتاح شعبه یکی از کارگزاران در جزیره قشم

افزون بر این در روز شنبه هفته گذشته شعبه کارگزاری آفتاب درخشان خاورمیانه با هدف تامین نیاز و تسهیل دسترسی تولید‌کنندگان و مصرف‌کنندگان به خدمات بورس کالا، رشد صادرات و امکان جذب سرمایه‌گذاری خارجی از بستر بورس کالا به صورت آزمایشی در جزیره قشم آغاز به کار کرد.

مهدی رحیمی، مدیر کالایی کارگزاری آفتاب درخشان خاورمیانه گفت: با توجه به موقعیت مکانی جزیره قشم و نزدیک بودن آن به کشورهای حوزه خلیج فارس، شعبه کارگزاری آفتاب درخشان خاورمیانه افتتاح شد تا ضمن صادرات محصولات به کشورهای عربی، اشخاص حقیقی و حقوقی بتوانند خرید و فروش محصولات خود را از طریق مکانیسم بورس کالا انجام دهند.

وی با بیان اینکه این شعبه کارگزاری بورس کالا در منطقه آزاد قشم به صورت رسمی در فروردین ماه افتتاح می‌شود، تصریح کرد: با توجه به معاملات تضمین شده تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان در بورس کالا و افزایش شفافیت بازار، این شعبه در قشم افتتاح شد تا محصولات دریایی، پتروشیمی و فلزی بتواند در این بورس پذیرش شده و دسترسی تولید‌کنندگان و مصرف‌کنندگان به بازارهای داخلی و صادراتی تسهیل شود.

 شفافیت در بازار فولاد

همچنین یک کارشناس صنعت فولاد از نقش آفرینی موثر و مفید بورس کالای ایران در شفاف شدن مبادلات و حاکمیت عرضه و تقاضا در بازار فولاد خبر داد.

عباس نگارستانی مدیرعامل مجتمع فولاد روهینا جنوب گفت: بازار آهن و فولاد کشور در حال حاضر به انسجام و سیاست‌گذاری، عرضه هماهنگ و مناسب و حتی نظارت و کنترل دقیق‌تری نیاز دارد و انجمن فولاد به همراه بورس کالا می‌توانند در این خصوص نقش‌آفرینی بیشتری داشته باشند.

وی افزود: باید تلاش جدی و واقعی در این زمینه صورت گیرد تا تصدی‌گری بخش دولتی بر بازار کمتر و جایگاه بخش خصوصی ازجمله انجمن تولیدکنندگان فولاد به عنوان یک نهاد صنفی و بورس کالا به عنوان بازاری شفاف برای مبادلات ارتقا یابد.وی گفت: بورس کالا در شفاف‌سازی قیمت‌ها و کنترل عرضه‌ها نقش بسیار موثر و مفیدی دارد چراکه این بازار بر مبنای مکانیسم عرضه و تقاضا طراحی شده و شفافیت بازار فولاد را می‌تواند دو چندان کند مشروط بر آنکه به نظر تولیدکننده نیز توجه بیشتری صورت بگیرد.

 مدیریت بازار از طریق ابزارهای مالی

علاوه بر این یک عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: بورس کالا مجموعه‌یی منسجم و سازمان یافته است که از اطلاعات ثبت شده مربوط به معاملات بخش‌های مختلف در سامانه‌های معاملاتی آن می‌توان برای برنامه‌ریزی و مدیریت بازار کالاهای مختلف استفاده کرد.سیدراضی نوری با تاکید بر اینکه برای ساماندهی بازار، همسویی قیمت‌ها با نرخ‌های جهانی و حمایت از کشاورز و تولید راهی به جز ورود به بورس کالا نداریم، اضافه کرد: در راستای برنامه‌ریزی بلندمدت برای کالاهای مختلف بخش کشاورزی راهی به جز عرضه در بورس کالا وجود ندارد و این امر می‌طلبد که تمام تمهیدات و زیرساخت‌های لازم فراهم شود تا به کمک اجرای سیاست قیمت تضمینی در بورس کالا بتوان مشکلات کشاورزان را حل کرد. وی در بیان مزایای اجرای سیاست قیمت تضمینی در بورس کالا گفت: شفافیت معاملاتی، دسترسی به آمارهای دقیق و وصول پول کشاورزان در اسرع وقت که در نهایت کاهش بار مالی دولت را به همراه دارد، از مهم‌ترین مزایای آن محسوب می‌شود.

 صادرات ۲۲۳ هزار تنی

در سویی دیگر، تالار صادراتی بورس کالای ایران، روز چهارشنبه ۲۵بهمن ماه شاهد معامله ۱۱۳هزار تن قیر، ۱۱۰هزار تن سنگ آهن و ۵ هزار تن گوگرد بود. افزون بر این، طی این روز و در تالار فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی نیز ۱۲هزار و ۲۵۴تن مواد شیمیایی، ۲۰هزار و ۶۳۴ تن قیر، ۵۰۶ تن اسلاک واکس سنگین، ۵۰۶ تن پارافین واکس سنگین، ۶۱۰ تن مواد پلیمری و ۳هزار و ۷۲۰ تن وکیوم باتوم معامله شد. این گزارش حاکی است، یک هزار و ۶۴۰ تن شمش و بیلت آلومینیوم، یک هزار تن سیمان تیپ یک، ، ۷۰تن سولفور مولیبدن، ۲هزار تن شمش فولادی، ۲هزار تن شمش بلوم، ۱۰هزار تن سبد تیرآهن مخلوط، ۲۰ هزار تن تختال C و ۴۴ دستگاه خودروی سراتو در تالار محصولات صنعتی و معدنی معامله شد.

علاوه براین، ۱۶ هزار و ۴۵۰ تن گندم خوراکی، ۳۰۰ تن روغن خام، ۴ هزار تن شکر و ۱۲۰ هزار قطعه جوجه یک روزه در تالار محصولات کشاورزی معامله شد. همچنین ۷۴۹تن ذرت دانه‌یی نیز در قالب طرح قیمت تضمینی در تالار محصولات کشاورزی به فروش رسید.براساس این گزارش، بازار فرعی بورس کالای ایران نیز در این روز شاهد معامله ۵۵۰ تن گوشت منجمد بود.

 انعقاد ۴۷ هزار قرارداد آتی سکه

همچنین، معامله گران بازار آتی سکه در آخرین روز کاری ۴۷هزار و ۹۴۳قرارداد برای تحویل ماه‌های آینده به ارزش ۸ هزار و ۱۹۰میلیارد ریال منعقد کردند. بر این اساس، قرارداد آتی سکه طلا تحویل اسفند ماه امسال یک هزار و ۳۶۴قرارداد منعقد شد که قیمت تسویه سکه روی رقم یک میلیون و ۵۹۴ هزار تومان قرار گرفت.

در سررسیدهای اردیبهشت و تیرماه سال آینده نیز به ترتیب ۲۵۵و ۴۴۶ قرارداد به ثبت رسید که بهای سکه برای تحویل اردیبهشت ماه یک میلیون ۶۱۶ هزار تومان و برای تحویل تیرماه سال آینده یک میلیون و ۶۴۳ هزار تومان بود. افزون بر این، دو سررسید دورتر بازار که بطور معمول بیشترین حجم قراردادها به این دو سررسید اختصاص دارد، موعد تحویل شهریور و آبان ماه سال آینده هستند که روز گذشته در سررسید شهریور ۴هزار و ۹۹۸قرارداد و در سررسید آبان ۹۷ بالغ بر ۴۰هزار و ۸۸۰ قرارداد بر تابلو معاملات درج شد. این در حالی است که، بهای سکه در قرارداد تحویل شهریور سال آینده یک میلیون و ۶۷۷ هزار تومان معامله شد و در قرارداد آبان ماه سال ۹۷ نیز معامله‌گران شاهد ثبت سکه یک میلیون و ۷۱۷هزار تومانی بر تابلو معاملات بودند.