استقبال بازارهای چین از امپراتوری «شی»

۱۳۹۶/۱۲/۰۸ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۷۶۸۷
استقبال بازارهای چین از امپراتوری «شی»

گروه جهان

حزب کمونیست چین طرحی را پیشنهاد داده که به شی جین‌پینگ رییس‌جمهور این کشور، اجازه می‌دهد تا ابد رییس‌جمهور بماند. با اعلام خبر برداشته شدن احتمالی محدودیت رهبری «شی» ارزش یوان دوشنبه ‌پنج‌دهم‌درصد افزایش یافت که دلیلش کاهش ریسک سرمایه‌گذاری عنوان شده است. ارزش شاخص سهام کامپوزیت شانگهای نیز دوشنبه 1.2درصد افزایش یافته و ششمین افزایش فصل خود را تجربه کرده است.

بلومبرگ نوشته، بازارها دوشنبه در واکنش‌های اولیه خود از طرح چین برای برداشتن محدودیت ریاست‌جمهوری شی جین‌پینگ استقبال کردند. به نظر می‌رسد برداشتن محدودیت دوره ریاست‌جمهوری در چین یک چیز را برای سرمایه‌گذاران تضمین می‌کند؛ اینکه پرتفوی آنها در چین حالا تنها به تصمیمات یک فرد گره خواهد خورد.

ناظران بر این باورند که ثبات سیاسی باید خبر مثبتی برای سرمایه‌داران در چین باشد چراکه به رهبران این کشور اجازه می‌دهد تا سیاست‌های موردنظر خود را پیش برده ازجمله سیاست‌های مرتبط با کاهش بدهی‌ها، تامین مالی و همچنین مبارزه با مفاسد اقتصادی.

در این گزارش آمده، از زمانی که شی جین‌پینگ در سال 2013 قدرت را در چین در دست گرفته، اقتصاد این کشور از ثبات برخوردار بوده است، البته دوره‌های بی‌ثباتی در بازارهای مالی نیز مشاهده شده که اغلب با دخالت دولت کنترل شده است. دولت شی جین‌پینگ چالش‌های زیادی نیز داشته ازجمله خطر کاهش رشد اقتصادی و مقابله با پیر شدن جمعیت چین.

 استقبال یوان از اصلاح قانون اساسی

بلومبرگ نوشته، گرچه ارائه طرحی برای رهبری مادام‌العمری شی جین‌پینگ غیرمنتظره نبود اما یک انحراف آشکار از سنت و رویه‌های معمول جانشینی حزب کمونیست چین در چند دهه اخیر به‌شمار می‌رود. بیانیه حزب کمونیست چین مبنی بر بررسی طرح برداشتن ممنوعیت دوره ریاست‌جمهوری در این کشور یک هفته پس از آن اعلام شد که کنگره ملی خلق چین اصلاحیه بندهایی از قانون اساسی را تصویب کرد که احتمالا به افزایش نفوذ و قدرت شی جین‌پینگ می‌انجامد.

آرتور کروبر کارشناس اقتصادی مستقر در پکن، در این باره می‌گوید: «از نظر سرمایه‌گذاران، تمرکز بیشتر قدرت در زمامداری شی جین‌پینگ روندی مثبت داشته است. اما ریسک بلندمدت‌تر این است که عدم پاسخگویی دولت و نبود نظارت بر فعالیت‌های دولت می‌تواند درنهایت به کاهش کیفیت تصمیم‌گیری در سطوح ارشد کشوری منجر شود.»

 بیم و امیدهای رهبری مادام‌العمری

ریموند یه‌یونگ و بتی وانگ اقتصاددان‌های استرالیایی و نیوزیلندی، درباره تاثیر برداشتن محدودیت دوره ریاست‌جمهوری «شی» بر اقتصاد و بازارهای چین می‌گویند: «اصلاحیه‌یی که ارائه شده درنهایت تمام سیاست‌های اقتصادی چین را در دهه آینده یا بیشتر از جمله سیاست‌های پولی و مالی این کشور را شکل خواهد داد. رهبری بلندمدت شی جین‌پینگ می‌تواند به معنی برقراری ثبات نسبی در بازارهای مالی باشد. این در شرایطی است که ثبات مالی می‌تواند هم‌عرض یا حتی مهم‌تر از رشد تولید ناخالص داخلی سالانه باشد.»

کن چی‌یونگ استراتژیست ارشد اقتصادی مستقر در هنگ‌کنگ نیز در این باره می‌گوید: «تحکیم بیشتر قدرت شی جین‌پینگ نشان‌دهنده مسیر هموارتر اصلاحات اقتصادی در کوتاه‌مدت است. رهبری سیاسی قدرتمندتر می‌تواند به شی جین‌پینگ کمک کند که با دست بازتری با موانع اصلاحات بنیادین کلیدی در این کشور مقابله کند. با این حال نباید از این مساله غافل شد که تغییر احتمالی ساختار رهبری جمعی به رهبری فردی می‌تواند ریسک سوءمدیریت و نبود شفافیت از نظر سیاسی را افزایش دهد، شرایطی که درنهایت اعتماد بازار به یوان را در میان‌مدت کاهش می‌دهد.»

بانی لام محقق مرکز سرمایه‌گذاری بین‌المللی جی‌ای‌بی نیز می‌گوید: «احتمال زمامداری بلندمدت شی جین‌پینگ در چین تاثیر مثبتی بر بازارهای این کشور خواهد داشت که نشانه‌های آن از همین دیده می‌شود. چین هنوز در میانه راه اصلاحات و پوست‌اندازی اقتصادی است، بنابراین ادامه سیاست‌های فعلی بسیار حیاتی است. بر همین اساس زمامداری بلندمدت‌تر شی‌جین‌پینگ اطمینان به اصلاحات بخش عرضه و کاهش بدهی‌ها، همچنین سیاست‌های مالی و پولی پایدارتر را نوید می‌دهد. این امر پایه‌های اقتصادی را تقویت کرده و حرکت روبه جلوی بازارها را سرعت می‌بخشد.»

 ترس در اردوی مخالفان

نشریه فایننشال تایمز نیز در گزارشی با عنوان «شی‌جین‌پینگ رقبای خود را شوکه کرد» نوشته: چهار ماه پس از اینکه حزب کمونیست در اقدامی تاریخی شی‌جین‎پینگ را هم‌ردیف مائو خواند، رییس‌جمهوری چین نشان داد که هنوز می‌تواند رقبای سیاسی‌اش را شوکه و به هراس بیندازد. تا بعداظهر یک‌شنبه تمام گمانه‌زنی‌ها در فضای سیاسی چین حول بازنشستگی وانگ کیشان یکی از نزدیکان شی که به فساد متهم شده بود، می‌چرخید اما بیانیه حزب مبنی بر اینکه کمیته مرکزی در حال بررسی رفع محدودیت دوران ریاست‌جمهوری است بازی را تغییر داد. فردی که رابطه نزدیکی با هسته رهبری چین دارد، می‌گوید که منتقدان نگران تمایلات اقتدارگرایانه شی جین‎پینگ هستند و از این تصمیم حزب کمونیست سخت ناامید شده‌اند. منتقدان شی‌جین‌پینگ در چین بر این باورند که اصلاح قانون اساسی چین با هدف رهبری مادام‌العمری شی می‌تواند این کشور را به فضای 30 سال گذشته بازگرداند. فایننشال تایمز نوشته: «پس از هرج و مرج انقلاب فرهنگی، محدودیت دو ساله ریاست‌جمهوری و معاونت ریاست‌جمهوری توسط دنگ شیائوپینگ وارد قانون اساسی چین شد، کسی که در اواخر دهه 1970 آغازگر عصر اصلاحات در چین بود و می‌خواست از بازگشت کشورش به دوران حاکمیت تک‌نفره دوران مائو جلوگیری کند.»

نگرانی مخالفان از تمامیت‌خواهی شی جین‌پینگ در شرایطی است که رسانه‌های چین گزارش داده‌اند دور تازه‌یی از مبارزه با فساد در بدنه دولت و حزب حاکم چین به دستور رییس‌جمهور آغاز شده است. تارنمای یی‌سی چین گزارش داده، بازرسان و ماموران مبارزه با فساد و مقابله با مقام‌های مفسد راهی شماری از استان‌ها و شهرهای چین شده‌اند. گفته شده، بازرسان کمیسیون انضباطی حزب حاکم چین که مسوول ارشد مبارزه با فساد در بدنه حزب است، به 30 استان و منطقه اعزام شده‌اند. این نخستین‌بار در سال جاری میلادی و نخستین دفعه پس از برگزاری کنگره نوزدهم حزب حاکم در ماه اکتبر سال 2017 است که دور تازه مبارزه با فساد آغاز می‌شود. آمار رسمی چین نشان می‌دهد تاکنون بیش از یک میلیون و 300هزار نفر از مسوولان و مقام‌های مفسد که بیش از 120 نفر آنها مفسدان بزرگ اقتصادی هستند، شکار شده‌اند.