پیشبینی افزایش بازدهی بورس97
تغییرات ناخواسته در تصمیمگیریهای اقتصاد کلان به خصوص تغییر نرخ سود سپردههای بانکی و ایجاد محدودیت برای صندوقهای سرمایهگذاری دو عامل موثر در افتهای اخیر بازار سهام بودند. فردین آقابزرگی، مدیرعامل کارگزاری بانک دی با اشاره به مطالب فوق و بیان اینکه مسوولان در تصمیمگیریهای خود منافع ملی مشترک را درک و به اقتضای آن تصمیمگیری میکنند، گفت: با توجه به وضعیت نرخ ارز در کشور، تقاضای جهانی کامودیتیها و نفت همچنین پیشبینی رشد اقتصادی دنیا در سال ۲۰۱۸ در کنار مقایسه بازارهای موازی با بازار سرمایه میتوان پیشبینی کرد در سال ۹۷ بازدهی بازار سرمایه در مقایسه با بقیه بازارها بیشتر خواهد بود. وی ادامه داد: با وجود چالشهایی که ممکن است در سال جاری در حوزه مسائل بینالمللی و مبادلات مالی همچنین مساله حوزه مذاکرات هستهیی مواجه باشیم به نظر میرسد، اقتصاد ما با این مسائل خو گرفته و با ادبیات این موضوعات غریبه نیست. آقابزرگی افزود: با در نظر گرفتن تمام این مسائل و ریسکها و جوانب مثبت موجود، بازار سرمایه بهترین گزینه سرمایهگذاری در سال ۹۷ خواهد بود. به گزارش سنا، این کارشناس بازار سرمایه معتقد است با توجه به برنامهها و ماموریتهای دولت فعلی و برنامههای کنترل تورم و سیاستهای انقباضی به نظر میرسد، وضعیت اقتصاد در سال ۹۷ تغییر خاصی نسبت به سال ۹۶ نخواهد داشت. با این فرض میتوان گفت همانند سال ۹۶ در سال پیش رو نیز بازار سرمایه وضعیت مناسبی را جهت سرمایهگذاری شاهد خواهد بود. مدیرعامل کارگزاری بانک دی با ارزیابی ٤عامل شاخص خردهفروشی از سال پایه ١٣٥٦تا ١٣٩١، تولید ناخالص ملی، میزان جمعیت و درآمد حاصل از فروش نفت پیشبینی کرد، نتیجه تغییرات این عوامل در آینده مستقیما در اغلب صنایع بورسی تاثیر مثبت خواهد داشت و در اغلب صنایع بورسی سبب افزایش سودآوری میشود. وی یادآور شد، افزایش نرخ ارز در آینده نزدیک مهمترین عامل برای افزایش جذابیت سرمایهگذاری در بازار سرمایه است.
بازار سهام از مدعیان جذب نقدینگی
در سویی دیگر، ولی نادیقمی، مدیرعامل تامین سرمایه نوین عنوان کرد: بازار سهام یکی از مدعیان جذب نقدینگی در سال 97 خواهد بود. وی گفت: در مجموع با بررسی وضعیت مالی شرکتها میتوان سهامی را پیدا کرد که درحال حاضر قیمتهای پایینی دارند و سود خوبی عاید سرمایهگذاران خود خواهند کرد. نادیقمی گفت: در سال جاری بازار سکه و ارز، اتومبیل و با کمی اغماض مسکن بازدهی اسمی بالایی داشتند اما اگر متغیرهای ریسک و نقدشوندگی را وارد تحلیل کنیم، بازار سهام یکی از مدعیان پرقدرت جذب نقدینگی است. وی با بیان اینکه طی چند هفته اخیر انتشار انواع اوراق بدهی دولتی بازار سهام را تحت تاثیر قرار داد، افزود: درحال حاضر بازار سهام با فشار نقدینگی پایان سال روبهروست اما این روند ادامهدار نبوده و سال آینده دوباره شاهد رونق معاملات خواهیم بود. این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: البته بازار سهام درحال برآورد نرخ بازده مورد انتظار، آثار بودجه سال 1397 بر اقتصاد کشور، آثار اقدامات تخریبی امریکا روی برجام، آثار افزایش نقدینگی، تورم و رشد اقتصادی بر بازار سهام است. نادیقمی توضیح داد: براساس پیشبینی کارشناسان بینالمللی، قیمت مواد خام(محصولات پتروشیمی، پالایشگاهی و فلزی) در بازارهای جهانی طی سال 2018 در سطح قیمتهای فعلی یا اندکی بالاتر برآورد میشود. لذا میتوان انتظار داشت که تقاضای اقتصادهای نوظهور نظیر هند و چین همچنان قیمت مواد خام را در سطح بالایی نگه دارد البته اگر جنگهای تجاری رشد اقتصاد جهانی را با وقفه مواجه نکند.
وی ادامه داد: این موضوع برای بازار سهام ایران که بیش از 50 درصد آن را سهام شرکتهای وابسته به قیمت جهانی مواد خام تشکیل میدهد، خبر خوبی تلقی میشود. نادیقمی با بیان اینکه محرک دیگر درآمدهای اکثر شرکتهای بورسی و فرابورسی قیمت ارز است که بالاتر از برآورد اولیه کارشناسان بازار سهام قرار گرفته است، گفت: این موضوع نیز منجر میشود که درآمدها و به تبع آن سود شرکتها در سطح بالایی قرار گیرد. مدیرعامل تامین سرمایه نوین اظهار کرد: البته منطق درست این است که سود شرکتها از طریق مدیریت و کاهش بهای تمام شده محصولات افزایش یابد و در این صورت قدرت سودآوری شرکت با ثبات تلقی میشود. همچنین مدیریت بهای تمام شده تولیدات تنها از طریق جذب تکنولوژیهای نوین، جلوگیری از اسرافها و افزایش بهرهوری کار و سرمایه امکانپذیر است؛ موضوعی که به گفته نادیقمی در بسیاری از شرکتهای ایرانی مغفول مانده است. مدیرعامل تامین سرمایه نوین تصریح کرد: درحال حاضر شرکتها بنا به دلایل متعدد خارجی برای پروژههای سرمایهیی، جذب تکنولوژی تولید یا افزایش میزان تولیدات انجام نمیدهند که این موضوع در بلندمدت روند سودآوری شرکتها را تحت تاثیر قرار خواهد داد.