افت قیمت معاملات ملک با اوجگیری ارز
گروه راه و شهرسازی| شهلا روشنی|
در حال حاضر، آینده بازار مسکن به واسطه وضعیت نامعلوم چندین عامل اثرگذار در هالهیی از ابهام قرار دارد. به گفته بسیاری از کارشناسان در حال حاضرسه فاکتور نرخ سود بانکی، بازار ارز و سکه، اصلاح تسهیلات ساخت میتواند مهمترین عوامل تاثیرگذار بر بازار مسکن باشد.
شورای پول و اعتبار، سال گذشته سرانجام تصمیم گرفت تا در راستای رونق بخشی به اقتصاد، نرخ سود بانکی را کاهش دهد. این اقدام از شهریورماه سال 96 اجرایی شد و بانکها موظف به کاهش نرخ سود سپردههای بانکی به 15 درصد شدند. این اقدام بانک مرکزی، پسلرزههای جدی را در سایر بازارهای سرمایهیی نظیر طلا، سکه، ارز و مسکن ایجاد کرد. یکی از اثرات جدی کاهش نرخ سودهای بانکی در بازار مسکن احساس شد. موجران که به دلیل سود بالای سپرده بانکی پول پیش بالاتری از مستاجران طلب میکردند، با کاهش نرخ سود، از میزان پول پیش کاسته و در عوض اجارهبهای دریافتی را افزایش دادند. این آشفتگی علاوه برافزایش فشار روی مستاجران، بازار خرید و فروش را نیز تحتالشعاع قرار داد.
از سوی دیگر، بهواسطه کاهش نرخ سود سپردهها، این سرمایهها به سمت بازارهای غیرمولدی چون بازار مسکن روانه میشود که یکی از تهدیدهای جدی در این زمینه میتواند افزایش قیمت مسکن بهواسطه ورود نقدینگی بیش از حد به بازار ملک و رواج سوداگری در این بازار باشد. اما در خصوص نوسانات ارز و سکه بسیاری از کارشناسان معتقدند، افزایش قیمت ارز و سکه، جذابیت بازارهای دیگر، ازجمله بازار مسکن را برای سرمایهگذاری کاهش داده و سرمایهها به سمت بازار طلا و سکه روانه میشود. این اتفاق زمینهساز چند سناریو خواهد شد که این اثرات شامل عدم آسیبپذیری بازار مسکن از نوسانات قیمت طلا و سکه، رکود بازار مسکن در پی فقیرتر شدن مردم و کاهش تقاضا یا ایجاد حباب در بازار مسکن است.
فاصله پسانداز متقاضیان با قیمت مسکن
پرویز کاکایی، کارشناس اقتصاد مسکن با بیان اینکه جمعآوری نقدینگیهای دست مردم توسط ارز و طلا و تغییر مسیر آن به سمت بازار باثباتتر نتیجه تلاطمهای ارزی و سکهیی است، گفت: اما در پس این ماجرا یک اتفاق بسیار ناگوار در حال رخ دادن است و این موضوع مربوط به کاهش توانایی خرید و افزایش فاصله قیمت مسکن با تسهیلات و پسانداز است.
کاکایی افزود: قبل از عید درآمد هر کارگر ایرانی بهصورت ماهیانه (با یک میلیون و 200تومانی و دلار 4800 تومانی) حدود 250 دلار بود که این رقم در حال حاضر به رقم افزایش حقوق 200 دلار است و این بهنوعی خطر بزرگی را به دنبال دارد. البته قشر متوسط جامعه نیز به همین روال با کاهش درآمد روبرو شده است. به هر حال با فقیرتر شدن مردم خانهدار شدن آنها بههیچعنوان عملیاتی نخواهد بود.
بدبینی به کارآمدی تسهیلات ساخت
این کارشناس بابیان اینکه در بخش عرضه نیز کسی دیگر توجهی به ساختوساز ندارد گفت: با وجود اینکه مقررشده از ابتدای سال 97 بار دیگر تسهیلات بدون سپرده که از سال 95 از طریق بانک مسکن ارائه میشد با مکانیسمهای جدید و ارزانتر عملیاتی شود؛ اما به نظر میرسد این اصلاح نیز نتواند بخش عرضه را برای سرمایهگذاری توجیه کند.
کاکایی گفت: اصلاحات این تسهیلات در دو بعد معافیت از خرید اوراق و کوچکسازی پروژهها شکلگرفته است که به نظر با این روند نوسانات ارزی با استقبال بالایی روبرو نشود.
این کارشناس بابیان اینکه آینده تمام بازارهای موازی در سال 97 در هالهیی از ابهام قرار دارد، اظهار کرد: بیثباتی اقتصادی باعث رکود تورمی خواهد شد که این مورد وضعیت نامطلوبی را برای کشور ایجاد خواهد کرد.
وی بابیان اینکه دولت باید به دنبال راهکاری برای خروج از مشکلات باشد، اظهار کرد: در حال حاضر وضعیت بازار ارزی در مقایسه با ریالی کشور نامطلوب بوده و کشور در شرف تبدیلشدن به ونزوئلا است...
وی با اشاره به اینکه اگرچه آمارها و ارقام خبر از بهبود وضعیت اقتصادی (در پس فروش گرانتر نفت) دارند، اظهار کرد: اما بطور حتم فضای روانی حاصل از نوسانات باعث بر هم زدن وضعیت اقتصادی کشور شده و حتی معیشت مردم نیز زیر سوال خواهد رفت.
این کارشناس گفت: ثبات اقتصادی میتواند وضعیت تمام بازارهای را تسری ببخشد، بنابراین لازم است دولت دوازدهم نگاه جدی به واقعیسازی نرخ ارز و سکه داشته و در پس آن با ارائه تسهیلات ویژه دو بخش تقاضا و عرضه را تقویت کنند.
وی گفت: تصور یک آینده پررونق معاملات در بازار مسکن با اوضاع کنونی دور از ذهن بوده و نیازمند شفافسازی در تمام ابعاد اقتصادی است.
2سناریوی کوتاهمدت و بلندمدت
در همین رابطه، محمدعلی مهری، کارشناس شهرسازی با بیان اینکه بازار مسکن از ابتدای سال 97 درگیر دو فرضیه میانمدت و بلندمدت خواهد شد، گفت: بنمایه اصلی این دو فرضیه نوسانات ارز و سکه است.
مهری گفت: بطورکلی وضعیت بازار مسکن همواره تابع بازارهای موازی همانند سکه، ارز، بازارهای سرمایه، تورم و مسائل سیاسی بوده است و به نظر میرسد از ابتدای سال 97 وزنه ارز سنگینتر از بازارهای دیگر بر سر مسکن خواهد بود. این کارشناس بازار مسکن بابیان اینکه بر اساس بازار ارز میتوان سه سناریو کوتاهمدت، بلندمدت و جامع برای مسکن متصور شد، اظهار کرد: میزان تاثیرگذاری ارز در کوتاهمدت دارای دو فرضیه پیش ران و یک فرضیه پس ران است. دو فرضیه پیشران شامل کاهش ارزش ریالی پول و افزایش فاصله قیمت ارز خارجی و سهم هزینههای ارزی در تولید مسکن است بنابراین باوجود افزایش نوسانی و مقطعی این بازار تاثیر کوتاهمدت بر بازار مسکن دور از انتظار نیست.
این کارشناس مسائل شهری در خصوص فرضیه پسران کوتاهمدت ارز بر بازار مسکن گفت: همواره افزایش نرخ ارز تقاضای بخش مسکن را کاهش میدهد. بنابراین این فرضیه پسران میتواند در خروج متقاضیان غیرمصرفی مسکن تاثیر زیادی بگذارد بههرحال افزایش نرخ ارز در کوتاهمدت تب بازار مسکن را سرد میکند.
مهری در خصوص تاثیر طولانیمدت ارزبر مسکن گفت: در سناریوی بلندمدت، زمانی که نرخ ارز افزایش پیدا میکند، بخشی از سرمایه را به سمت خود جذب کرده و بعد از یک دوره نوسانات و تغییرات، افرادی که در این بازار سرمایهگذاری کرده و سود بردهاند در گام بعد اغلب وارد بازار مسکن میشوند و تقاضای نسبتا زیادی را برای بخش مسکن ایجاد میکنند. این تقاضای ایجادشده افزایش قیمت مسکن را به دنبال خواهد داشت.
وی گفت: اما در یک نگاه جامعتر، با افزایش نرخ ارز از طرفی در کل اقتصاد، تورم و انتظارات تورمی ایجاد میشود که این مساله به دلیل مقایسه قیمت نسبی مسکن از سوی سازندگان و مالکان مسکن با قیمت سایر کالاها و خدمات منجر به افزایش قیمت مسکن میشود. همچنین با افزایش نرخ ارز و بهتبع آن افزایش تورم عمومی تا حدی قیمت مصالح ساختمانی مرتبط با ارز، دستمزد و بطورکلی هزینه ساخت مسکن، افزایش مییابد که از این ناحیه نیز قیمت مسکن میتواند افزایش پیدا کند. تجارب و وقایع پیشین نیز نشان میدهد که با افزایش نرخ ارز، همواره قیمت مسکن با افزایش مواجه شده و اثرات مثبت نرخ ارز بر قیمت مسکن، فزونی
داشته است.
اثر اهرمهای سیاسی و اقتصادی
وی بابیان اینکه با تحلیل سناریوهای ذکرشده میتوان دریافت، نوسانات بازار ارز باعث افزایش قیمت غیر جهشی مسکن و رکود تورمی خواهد شد، اظهار کرد: البته در این میان نباید اهرم سیاسی و تاثیر آن بر بازار مسکن نادیده گرفته شود. در حال حاضر بخشی از متقاضیان مصرفی و بهخصوص سرمایهیی به دلیل نبود برنامه جامع بازار مسکن به عنوان پیشران اقتصادی کشور و مسائل حاشیهیی مانند برنامه هستهیی کشور، وقایع کشورهای همسایه و کمبود منابع بانکی برای توانمندسازی بخش تقاضا تمایلی برای ورود به بازار مسکن ندارند. بنابراین تصور سال پررونق برای بازار مسکن دور از ذهن خواهد بود و بطور حتم بدون حضور بخش تقاضا رشد قیمت شاخص نخواهد بود.
این کارشناس شهرسازی در پاسخ به اینکه آیا آینده بازار مسکن با نگاه سرمایهگذاری نگاهی مناسب است؟ گفت: با توجه به بحثهای فراوان این مقوله، پیشنهاد این است که در وضعیت کنونی اقتصاد ایران و پتانسیل تورمی موجود در اقتصاد، به بخش مسکن نگاه مصرفی داشته باشید و نه سرمایهگذاری؛ اما چنانچه اصرار به ورود سرمایه به این بخش را دارید، بهتر است سهام گروه انبوهسازی و ساختمانی آنها را در بورس اوراق بهادار خریداری کنید. سهام بسیاری از این شرکتها بین ۷۰ تا ۸۰ درصد در طی سالهای رکود نزول داشتهاند و محل بسیار کم ریسک و پر پتانسیلی برای سرمایهگذاری اهرمی در میانمدت و بلندمدت بخش مسکن است. مهری بابیان اینکه بازار مسکن دیگر به دوران اوج خود نخواهد رسید، گفت: تجربه نشان داده افزایش سونامی گونه هر بازار در زمان کوتاه باعث رکود تورمی آن بازار برای مدت مدیدی خواهد شد.
چرایی کنارهگیری خریداران از بازار
در همین زمینه، منصور غیبی، کارشناس اقتصاد مسکن با بیان اینکه در چندماهه نخست سال 97 بازار مسکن آرام خواهد بود، یادآور شد: بنا بر آخرین گزارش بانک مرکزی از بازار مسکن، در سهماهه نخست سال 1396، مجموع سرمایهگذاری بخش خصوصی در ساختمانهای جدیـد مناطق شهری ایران، به قیمت جاری بالغبر 17 هزار و 760 میلیـارد تومان بـوده اسـت کـه 4.6 درصـد نسبت به سهماهه اول سال 1395 افزایش نشان میدهد.
وی گفت: از کـل مبلـغ سـرمایهگـذاری مـذکور، ساختمانهای «مسکونی» با 73.8 درصد بیشترین سهم را داشته است که 39.2 درصد از سرمایهگذاری فوق در سه استان تهران، خراسان رضـوی و اصـفهان انجـام پذیرفته است که به ترتیب با 23.3 درصد، 8.5 درصد و 7.4 درصد بیشترین سهم را در مقایسـه بـا سایر استانها دارا بودهاند.
در مقایسه با سهماهه اول سال 1395، سرمایهگذاری مزبور در استانهای تهران و خراسان رضوی به ترتیب 7.1 درصد و 47.6 درصد افزایش داشته درحالی که در اسـتان اصفهان 16.9 درصد کاهش نشان میدهد. وی همچنین متذکر شد: در سال 1396 تعداد 652 هزار واحد مسکونی مورد معامله قرار گرفت که در فصل زمستان تورمی بیش از تورم عمومی کشور را تجربه کرد که باعث شد که خریداران مسکن از این بازار پا پس بکشند و نگرانی از رکود تورمی ذهن فعالان اقتصادی مسکن را به خود مشغول کند. غیبی بابیان اینکه در حال حاضر بازار مسکن بهواسطه درگیری با طرح سیستم بانکی برای انتشار اوراق سپرده با سود 20 درصد و جذابیت بازار ارز و سکه رکود را تجربه میکند، اظهار کرد: کاهش فاحش میزان معاملات در اسفندماه و فروردین بیانگر این موضوع است که دو بخش تقاضا و عرضه بهواسطه نبود پسانداز کافی و پایین آمدن ضریب نقد شوندگی بازار مسکن نسبت به دیگر کالاها از بازار کنونی مسکن کنارگیری کردهاند. این کارشناس اقتصاد مسکن در بخشی از سخنانش به اصلاح تسهیلات ساخت و سپردههای صندوق یکم اشاره کرد و گفت: اگرچه به نظر میرسد اصلاح تسهیلات ساخت بدون سپرده برای حمایت از انبوهسازان برای عرضه املاک کم متراژ و همچنین ورود سپردهگذاران صندوق یکم بتواند رونق محسوسی در بازار املاک کوچک و متوسط ایجاد کند.
افزایش بیش از تورم نخواهد بود
وی در خصوص قیمت املاک در سال 97 نیز گفت: به نظر میرسد، بخش عرضه بهوضوح پی برده است که بخش تقاضا ظرفیت افزایش قیمتها را نداشته و بطور حتم این افزایش بیشتر از نرخ تورم نخواهد بود.
این کارشناس همچنین وضعیت کنونی بازار مسکن را اندکی خطرناک دانست و در این خصوص یادآور شد: به نظر میرسد به دلیل اینکه بخش عرضه زمان طولانی برای رسیدن به اموال بلوکهشده خود صرف کرده امسال را زمان جبران این خسارتها دانسته و به دنبال افزایش قیمتها خواهد بود؛ بنابراین مسوولان باید به دنبال رگلاتوری در این بازار باشند. اگرچه ایجاد این احتمال در بازار کنونی بسیار کمرنگ است اما با افزایش ساختوساز این سناریو نیز کاملاً بیاثر خواهد شد. وی درنهایت گفت: اما درمجموع این مساله قابل مدیریت است و به نظر میرسد که دولت نباید این فضا را به حال خود رها کند و هرگونه سازوکاری که در این زمینه موثر است را اعمال کند و همراه با مسکن اولیهایی باشد که برای ارائه تسهیلات از آنها حمایت کرده است.