تداوم رونق مسکن در بهار 97
سجاد فروغی|
کارشناس مسکن|
سال 97 را درحالی آغاز میکنیم که پیشبینیهای مختلفی توسط صاحبنظران و کارشناسان در مورد آینده مسکن در کشور بیان میشود.
بخش مسکن نیازمند برنامهریزی دقیق است و دولت باید در حوزه مسکن سیاستگذاری کرده و بخش خصوصی را برای اجرای سیاستها حمایت کند. صنعت ساختمان را لوکومتیو اقتصاد مینامند، چون حرکت آن در صنایع پرشمار جانبی تحرک ایجاد میکند. این یعنی افزایش رشد و اشتغال که نیاز مبرم اقتصاد است. بنابراین اگر رونق بازار مسکن تحرک صنعت ساختمان را به همراه داشته باشد، دولت باید از آن استقبال کند. هرچند، در بودجه بخش مسکن مطابق لایحه بودجه 97 تغییر آنچنانی رخ نداده و اعتبارت در نظر گرفته شده در این حوزه مانند سال گذشته است، اما در سالی که دولت وعده ایجاد اشتغال و حمایت از تولید داخل را میدهد، صنعت ساختمان که بطور مستقیم و غیر مستقیم با بیش از 200 صنعت دیگر مرتبط است، به عنوان یکی از گزینههای اصلی دولت برای ایجاد اشتغال و حمایت از تولیدات داخلی به شمار خواهد رفت.
دولت با حمایت و تحرک بازار مسکن و بخش ساخت و ساز باعث ایجاد رونق و افزایش تولیدات صنایعی از جمله سیستمهای گرمایشی و سرمایشی، شیشه، کاشی و سرامیک، لوله و اتصالات، تجهیزات ایمنی، بهداشتی و نظافتی، دکوراسیون، روشنایی، صنایع چوب، شیرآلات، درب و پنجره و... خواهد شد که تمامی این صنایع از قابلیت بسیار بالایی برای صادرات نیز برخور دارند و متعاقباً ارز آور نیز هستند.
از طرفی واقعیت این است که چون صنعت ساختمان، صنعت عظیم و بزرگی است. حتی اگر متوسط سوددهی هم در این صنعت پایین آمده باشد؛ هنوز هم این صنعت سودده و جذاب بوده و تعداد زیادی از شرکتها و فعالان در این بازار؛ مایلاند در حد سود متوسط یا پایینتر از آن هم فعالیت کنند. از این رو، با رونقی که اواخر سال 96 اتفاق افتاد و بعد از حدود 5 سال بخش ساخت و ساز از رکود خارج شد پیشبینی میشود سال 97، سال بسیار خوبی برای ادامه رونق مسکن و حرکت مثبت این صنعت بزرگ و تاثیر آن بر سایر بخشها را شاهد باشیم. این امر به معنای جهش غیرمتعارف قیمت نخواهد بود و در سه ماهه نخست سال رشد ساخت و ساز و رونق در خرید و فروش کاملاً منطقی و مثبت خواهد بود.
نظرات کلی کارشناسان در مورد پیشبینی بازار مسکن در سال 97 را میتوان به 4 دسته کلی تقسیم کرد.
قیمت مسکن 2 درصد بالای تورم
همراه با رونق بازار، قیمت مسکن در سال 97، تنها ۲ درصد بیشتر از نرخ تورم افزایش مییابد.
این کارشناسان بر این عقیدهاند که علت مناسب بودن افزایش قیمت مسکن متناسب با تورم این است که اگر قیمت مسکن ثابت بماند دیگر کسی در این بخش سرمایهگذاری نخواهد کرد؛ بنابراین افزایش قیمت مسکن عامل بدی نیست؛ ولی به شرط آنکه حول و حوش نرخ تورم عمومی افزایش یابد؛ بر این اساس پیشبینی ما برای سال آینده نیز، افزایش قیمت مسکن تنها ۲ درصد بیشتر از نرخ تورم است.
همگامی قیمت مسکن با تورم
همراه با رونق بازار، قیمت مسکن در سال 97، در حدود نرخ تورم افزایش مییابد. این دسته از تحلیلگران اظهار دارند با توجه به مشاهده بهبود بازار، حجم قابل توجه خانههای نوساز موجود، بهبود درآمدهای نفتی و نرخ رشد اقتصادی بهدلیل رفع تحریمها، افزایش تمایل به استفاده از تسهیلات خرید، نقش مهمترین بازار رقیب مسکن یعنی سپردههای بانکی و تغییرات تعداد صدور پروانههای ساختمانی، پیشبینی میکنیم در سال آینده شاهد رشد حجم معاملات و افزایش قیمت مسکن در حدود نرخ تورم عمومی باشیم.
مسکن در رکود نسبی
مسکن در سال 97 در وضعیت رکود نسبی قرار خواهد گرفت. صاحبنظران در این حوزه معتقدند برای پیشبینی وضعیت پیشروی بازار مسکن و نحوه تصمیمگیری در حوزه سرمایهگذاریهای ساختمانی باید ابتدا به سوالی در خصوص سیاست کلی دولت در چهارسال پیش رو پاسخ دهیم. اینکه سیاست کلی دولت دوازدهم در ادامه تصدی اجرایی خود بر کشور بر «انجام اصلاحات ساختاری» استوار باشد یا اینکه تلاشها معطوف به «ثبات وضعیت موجود» شود، دو رویکرد متفاوت را پیشروی سرمایهگذاران ساختمانی قرار خواهد داد.
با توجه به تاثیر متغیرهای کلان اقتصادی همچون نرخ سود بانکی، نرخ تورم و نرخ رشد اقتصادی بر جهتگیری سرمایهگذاریهای ساختمانی، در حوزه کسب و کارهای زمین و ساختمان نیز شاهد اصلاحات ساختاری نخواهیم بود یا به عبارت دیگر اصلاحات ساختاری را پیشبینی نمیکنیم؛ به نظر میرسد با ادامه حرکت محافظهکارانه برای حفظ چارچوبهای موجود اقتصادی تحول اساسی نیز در حوزه سرمایهگذاریهای ساختمانی شاهد نباشیم.
بنابراین نتیجهگیری مقدماتی برای تحلیل درست از وضعیت سرمایهگذاری ملکی در سالهای پیشرو میتواند این باشد که سناریوی رفتار دولت برای سالهای آینده به احتمال بسیار زیاد حفظ وضعیت موجود است و بازار مسکن نیز در حوزه سرمایهگذاری از این موضوع تاثیر میگیرد. براین اساس پیشبینی میشود نرخ تورم برای سالهای آینده چندان افزایش قابل توجهی نداشته باشد و در واقع تا سال ۱۴۰۰ با سطح متوسط تورم عمومی مواجه باشیم؛ نرخ سود بانکی هم با ادامه وضعیت دستوری حدود همین نرخ سود فعلی و اندکی بیش از آن ادامه خواهد داشت و بعید است این نرخ در سالهای پیش رو با کاهش شدید همراه شود؛ همچنین در حوزههای جمعیتی نیز شاهد تحولات اساسی نخواهیم بود و در واقع شاهد فضایی که در آن اصلاحات ساختاری قابل توجهی ایجاد شود نخواهیم بود. چراکه در شرایط فعلی اندیشیدن به اصلاحات ساختاری امری بسیار دشوار است. در حوزه ساخت و ساز و سرمایهگذاریهای ملکی تحت تاثیر شرایط اقتصاد کلان کشور پیشبینی میشود شاهد «سوداگری کمتر» در دوره پیش رو در مقایسه با دورههای قبلی باشیم؛ در واقع روند اصلی در حوزه ساخت و ساز بر پایه «سوداگری کمتر» شکل خواهد گرفت.
جذاب شدن قیمت ملک برای سرمایهگذاران
بازار مسکن از وضعیت خوب و روبه رشدی برخوردار میشود و قیمت مسکن افزایش قابل قبولی برای سرمایهگذاری خواهد داشت. به نظر این کارشناسان قیمت مسکن نسبت به سالهای گذشته افزایش قابل قبولی داشته، هرچند هنوز این قیمت پایینتر از نرخ سود بانکی است و در حال حاضر نرخ سود بانکی در بلندمدت بدون دردسر 15 درصد است. اما پیشبینی میشود با رویه کنونی بازار مسکن، شاهد افزایش تقاضا و به تبع آن افزایش صدور پروانه و رشد تقاضا برای مواد و مصالح ساختمانی باشیم. در مجموع فعلاً بازار مسکن التهاب شدیدی نخواهد داشت، اما افزایش نسبی در حدود معاملات را پیشبینی میکنیم.
عدهیی از فعالان بخش مسکن معتقدند، به دلیل پیچیدگیهای اقتصاد کشور، بازار مسکن قابل پیشبینی نیست و رونق بازار مسکن مشروط به رونق نفتی و سیاستهای انبساطی دولت در تزریق پول و اعتبار از طریق بانکها و... خواهد بود.
با جمعبندی نظرات فوق میتوان به این نتیجه دست یافت که اکثریت کارشناسان و صاحبنظران بخش مسکن به رونق این بخش در سال جدید اعتقاد دارند و در مورد افزایش قیمت نیز، افزایش منطقی و متعادل را پیشبینی میکنند. البته باید به این مهم توجه داشت که در کنار سیاستهای دولت، عواملی مانند نرخ ارز، نرخ سود سپردههای بانکی و همچنین سود تسهیلات بانکها نقش بسیار مهمی در روند رونق و درصد افزایش قیمتها یا رکود دوباره مسکن ایفا خواهند کرد.