استقبال بورس‌‌کالا از دلار تک‌نرخی

۱۳۹۷/۰۱/۲۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۹۸۵۳
استقبال بورس‌‌کالا از دلار تک‌نرخی

گروه بورس|

 طی روز‌های ابتدایی هفته گذشته همزمان با اوج گرفتن قیمت دلار شاهد نوسان‌هایی در سایر بازار‌های مالی و قوت گرفتن احتمال افزایش قیمت کالا‌های اساسی با ایجاد یک چشم‌انداز مبهم از آینده اقتصادی کشور بودیم. بر این اساس، در اواسط هفته‌یی که گذشت با دخالت دستوری دولت در روند بازار و ایجاد قیمت دستوری، نرخ مبادله‌یی و آزاد دلار حذف و نرخ رسمی 4200 تومان جایگزین آن شد. در همین حال، شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران نیز تحت‌تاثیر این رویداد قرار گرفت و صنایع صادرات‌محور، به‌خصوص پتروشیمی‌ها با ریزش قیمتی قابل‌توجهی همراه شدند که در نتیجه طی روز‌های پایانی هفته، معاملات با ریزش چشم‌گیری به پایان رسید. در چنین شرایطی مدیرعامل بورس کالای ایران از یکسان‌سازی نرخ ارز استقبال کرده و آن را فرصتی برای پیشرفت و توسعه این بازار برشمرده است. در همین رابطه حامد سلطانی‌نژاد عنوان کرد: بورس کالای ایران اثر‌گذاری تک نرخی شدن ارز بر معاملات این بازار را مثبت ارزیابی می‌کند. وی درخصوص تاثیر یکسان‌سازی نرخ ارز نیز گفت: بورس ‌کالا یکی از موارد مهم در ورودی بازار قیمت‌های پایه است و با تمهیدی که دولت اندیشید، دلار به سمت تک نرخی شدن در حال حرکت است. وی اذعان داشت: موضوع

تک نرخی به نوعی کار را برای بورس کالا بسیار راحت‌ می‌کند چراکه مبنای قیمت‌های پایه این بازار ارزی خواهد بود که در واقع حاصل ارز تعادلی بازار است. بر این اساس، به نظر می‌رسد بازار خیلی شفاف‌تر به حرکت خود ادامه خواهد داد. سلطانی‌نژاد افزود: به‌خصوص در حوزه کالاهایی که قیمت‌های پایه آنها تابعی از نرخ ارز است و اختلاف آنها در فرمول‌های قیمتی بالادست و پایین‌دست خیلی کمتر خواهد بود؛ چراکه هر دو به یک نرخ ارز یکسان اشاره خواهند کرد. این مقام مسوول اضافه کرد: درنهایت می‌توان گفت یکسان شدن نرخ ارز بسیار به آرامش‌بخشی بازار ارز کمک خواهد کرد. مدیرعامل بورس‌ کالای ایران همچنین درخصوص نوسانات بازار سکه و تاثیر آن بر بازار آتی اظهار داشت: تجارب بازار سرمایه دنیا نشان می‌دهد همیشه بازار مشتقه کنترل‌کننده ریسک‌های بازار نقد بوده و در واقع هیچ‌گاه بازار مشتقه، بازار نقد را تحت تاثیر قرار نداده است. به گزارش تسنیم، حامد سلطانی‌نژاد با تاکید بر اینکه در واقع بازار مشتقه تاثیرپذیر از بازار نقد است، ادامه داد: زمانی که قیمت‌ها در بازار نقد افزایش یا کاهش پیدا می‌کند این تاثیر بر فعالیت افراد در بازار مشتقه سکه تاثیر می‌گذارد. بنابراین همیشه تاثیر به‌صورت یکطرفه از بازار نقد به بازار مشتقه است و بازار مشتقه هیچ‌گاه بر بازار نقد تاثیر نگذاشته و این موضوع در عمل و مبانی اثبات شده است.

 سنجش کیفیت کالا و قیمت

در سویی دیگر، علی محمد شاعری سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس با اشاره به نقش بورس کالا در تحقق شعار سال بیان کرد: سال ۹۷ از سوی رهبر معظم انقلاب سال حمایت از کالای ایرانی نام‌گذاری شده است و حمایت از کالای ایرانی نیازمند حمایت همه‌جانبه ارگان‌هایی دارد تا کالا که همان هویت ایرانی است را به کالای خارجی ترجیح دهند؛ از سوی دیگر توسعه بازارهای صادراتی و ایجاد اشتغال نوید ارتقای اقتصاد را می‌دهد که در همین راستا یکی از مکانیسم‌هایی که می‌تواند تاثیر بسزایی در حمایت از تولید و کالای ایرانی داشته باشد سازوکار بورس کالا است. وی عنوان کرد: استفاده از سازوکار بورس کالا یکی از مکانیسم‌های پیشرفته در عصر حاضر برای تعادل‌بخشی و کنترل بازارها است. بورس در حدود سه سال گذشته در بخش کشاورزی قدم‌های بزرگی برداشته و از این اقدامات تجربه خوبی نیز به دست آمده است. وی تصریح کرد: سال۹۷، سال حمایت از کالای ایرانی است و می‌توان از ابزار بورس در زمینه رشد کیفیت و رقابت با کالاهای خارجی بهره برد. دولت باید در سال جاری زمینه ایجاد تقاضای مطلوب در مقابل عرضه محصولات داخلی در بورس کالا را بیش از گذشته فراهم کند تا علاوه بر تنظیم بازار، انگیزه تولیدکنندگان برای تولید محصول با کیفیت و حضور در بورس افزایش یابد.

 سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: عرضه کالا از طریق بورس کالا مانع دست‌اندازی‌ها می‌شود و افراد صاحب نفوذ و شرکت‌های انحصاری کمتر می‌توانند در بازار نفوذ کنند؛ از سوی دیگر بورس کالا تامین‌کننده مواد اولیه برای تولید داخلی است و از طرفی از ظرفیت‌های صادراتی بورس هم می‌توان استفاده کرد. به گزارش کالا خبر، شاعری با تاکید بر تقویت فرهنگ استفاده از کالای ملی اظهار داشت: باید دولت، بازرگانان و تولیدکنندگان، کالای تولید داخلی را به نمایش بگذارند، از این رو حضور پررنگ در بورس کالا می‌تواند اعتماد تولیدکننده، مصرف‌کننده و مردم را در راستای کیفیت و قیمت مناسب مواد اولیه و محصولاتی که به دست مردم می‌رسد، تامین کند. وی اظهار داشت: به یاد داشته باشیم کالای ملی هویت کشور است و باید همگی از کالای با کیفیت ایرانی حمایت کنیم.

این نماینده مجلس با اشاره به اینکه در راستای حمایت از کالای ایرانی باید چند نکته را مدنظر قرار دهیم، بیان کرد: تولید کالای ایرانی باید صادرات‌محور باشد. در شرایط فعلی کالای ایرانی تنها برای تامین نیاز داخلی تولید می‌شود و کیفیت رقابت‌پذیری ندارد. دولت باید مشوق‌های صادراتی را در دستور کار قرار دهد تا کالاهای ایرانی در بازار‌های بین‌المللی قابل عرضه باشد و یکی از این روش‌ها عرضه کالا از طریق بورس است که در کاهش قاچاق کالا نقش تاثیرگذاری دارد. سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس تاکید کرد: بورس کالا یکی از سازوکار‌های مطمئن برای سنجش کیفیت کالا و قیمت است؛ همچنین در بورس مدیریت و رقابت‌پذیری کالا بهتر از دیگر بازارها انجام می‌شود. امیدواریم دولت در سال جاری از دریچه بورس به توفیقات زیادی برای رونق تولید و حمایت از کالای ایرانی دست یابد.