روایت مسوولان از اثر نرخ ارز بر ملک
کارشناسان همواره به تاثیر نرخ ارز بر بازار مسکن تاکید داشتهاند، ارتباطی که طی هفتههای اخیر و با افزایش نرخ ارز و به تبع آن رشد قیمت مسکن به خوبی مشاهده شد. البته نرخ ارز بر سایر بازارها از جمله طلا اثرگذارتر است و تاثیرش بر بازارمسکن با واکنشی کند از سوی این بازار مواجه میشود.
برخی ناظران و کارشناسان معتقدند اگرچه بازار ارز بر قیمت مسکن اثرگذار است، اما این تاثیرگذاری مستقیم نیست و به صورت غیرمستقیم است و تاثیر ارز بر نرخ مصالح و... موجب رشد قیمت مسکن میشود.
در این میان، با توجه به جهش قیمت مسکن از ابتدای سال جاری و اثرات آن بر بازار مسکن، روزنامه تعادل گزیدهیی از اظهارات مسوولان بخش مسکن پس از نوسانهای ارزی تهیه کرده است که درتمام آنها به اثر مستقیم ارز بر مسکن تاکید شده است.
وزیرراه و شهرسازی
نوسانات نرخ ارز بر بخش مسکن تاثیر خواهد گذاشت. زیرا اقتصاد مجموعهیی به هم پیوسته است و مگر کسی میتواند بگوید در یک بخش اقتصاد اتفاقی رخ دهد و در بخش دیگری این اتفاق به وقوع نپیوندد.
باتوجه به اینکه اقتصاد یک مجموعه بههمپیوسته است ارز بر مسکن اثری متقابل خواهد داشت.
نایب رییس انجمن انبوهسازان تهران
بسیاری از کالاها به صورت مستقیم و غیرمستقیم به نرخ ارز بستگی دارند و زمانی که نرخ ارز افزایش مییابد اکثرکالاها هم با رشد قیمت مواجه میشوند که یکی از این کالاها، مسکن است.
سال جدید قطعا با یک افزایش دستمزد کارگران مواجه میشویم و چون بخشی از مصالح ساختمانی و بخشی از مواد اولیه مصالح ساختمانی وارداتی است با تقویت نرخ ارز قیمت این مصالح هم گران میشود.
با رشد نرخ ارز برای انبوهسازان این تصور ایجاد میشود که باید ارزش افزودهیی در مسکن تولید شود، اما چون مسکن کالای گرانی در سبد هزینه خانوار است، طبیعتا به میزان افزایش قیمت تمام اجزای تشکیلدهنده افزایش نمییابد اما به هر حال بالا رفتن قیمت مسکن اجتنابناپذیر است.
اینکه با افزایش نرخ ارز سرمایهها به جای بخش مسکن به سوی ارز میروند چندان درست نیست اما اگر سرمایهها به بخش مسکن وارد شود قیمت مسکن بیش از اندازه افزایش مییابد.
قطعاً در سال جاری متناسب با نرخ تورم و افزایش نرخ دلار که موجب گران شدن کالاها خواهد شد افزایش قیمت را شاهد خواهیم بود که این یک امر طبیعی است.
چند سالی است که قیمت مسکن ثابت باقی مانده بود و قطعاً این عقبماندگی جبران میشود.
نایبرییس اتحادیه املاک استان تهران
افزایش نرخ ارز در رشد قیمت مسکن بیتاثیر نبود و هر چند که این افزایش قیمت در تعطیلات نوروز ادامه داشت، اما به دلیل اینکه معاملات مسکن در ایام تعطیلات انجام نمیشود، در بازار مسکن تاثیرگذار نبود.
اگر نوسانات نرخ ارز کنترل نشود و همچنان رو به رشد باشد بطور قطع بازار مسکن را هم تحت تاثیر قرار میدهد.
مدیرکل دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی
افزایش نرخ ارز به شکل مستقیم بر بازار مسکن اثر محسوسی ندارد چرا که سهم پرداختهای ارزی در تولید مسکن بسیار ناچیز است.
یک رابطه غیرمستقیم میان ارز و مسکن وجود دارد زیرا ارز یک کالای سرمایهیی در اقتصاد محسوب میشود که طبعا زمانی که نرخ آن افزایش پیدا کند، روی سایر کالاها هم اثرگذار است براین اساس نوسانات ارزی میتواند روی بهای مسکن اثر غیرمستقیم داشته
باشد.
اگر قیمت مصالح ساختمانی که ارزبری دارند، افزایش یابد، طبعا مسکن هم توسط سازندهها به بهای بیشتری قیمتگذاری میشود و این اثر کوتاهمدت نوسانات ارزی بر بخش مسکن است، از طرفی نوسانات نرخ ارز در کوتاهمدت میتواند موجب کاهش تقاضای مسکن و افزایش تقاضای ارز شود و در نتیجه تب معاملات مسکن را قدری کاهش دهد.
اثر میان مدت افزایش نرخ ارز بر بازار مسکن اینگونه است که با تحقق رشد نرخ ارز، بخشی از سرمایه جذب این بازار میشود و بعد از یک دوره نوسانات، افرادی که از سودهای حاصل از رشد نرخ ارز سود بردهاند، اغلب در گام بعدی وارد بازار مسکن میشوند، به این ترتیب افزایش نرخ ارز در میان مدت موجب میشود پس از ایجاد ثبات در این بازار، تقاضای زیادی یک باره روانه بازار مسکن شود و این موضوع میتواند رشد قیمت مسکن را تحت تاثیر عدم برقراری تعادل میان عرضه و تقاضا به دنبال
داشته باشد.
رشد سه برابری نرخ ارز در سالهای 91 و 92 و به دنبال آن رشد قابل توجه و ناگهانی قیمت مسکن، با روند کنونی بازارهای مسکن و ارز متفاوت است.
سال 90 قیمت دلار از 1000 تومان شروع شد و تدریجا طی کمتر از دو سال به 3000 تومان رسید. بنابراین نوسانات ارزی در آن سالها بسیار شدید بود و به همین خاطر اثر زیادی بر بازارهای موازی از جمله مسکن گذاشت. این در حالی است که از اواخر سال 91 تا اوایل سال 96، نرخ ارز تغییر محسوسی نکرد و حول و حوش 3400 تا 3500 تومان ثبات داشت.