اخبار
ارزآوری 2/1 میلیارد دلاری گردشگران عراقی
حمید حسینی دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق باشاره به میزان صادرات ایران به عراق اظهار کرد: برخلاف کاهش صادرات ایران در سال گذشته، میزان صادرات ایران به عراق کاهش محسوسی نداشته است و کالاهای متنوعی به ارزش ۶ میلیون و ۴۰۰ هزار دلار به عراق صادر شد که تقریبا مشابه سال ۹۵ بود.
دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق با اشاره به سفرهای درمانی مردم عراق به ایران تصریح کرد: سالانه ۲۰۰ هزار نفر از کشور عراق برای درمان به کشور وارد میشوند که حدود ۷۰۰ میلیون دلار ارز آوری خدمات پزشکی آن، برآورد میشود.
وی با بیان اینکه کشور ایران مقصد گردشگری سیاحتی و زیارتی از سوی گردشگران عراق است، ابراز کرد: ۲/۵ میلیون نفر توریست سالانه از عراق به ایران سفر میکنند که حدود یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار برای ایران ارز آوری دارد.
به گفته وی حمله داعش و تروریستها به کشور عراق باعث کاهش مبادلات تجاری کشورهای مختلف با عراق شد، اما ایران سهم خود را در این بازار حفظ کرد.
حسینی با بیان اینکه تعرفههای ترجیحی از سوی عراق برای همه بازرگانان یکسان است، بیان کرد: برخی مواقع، استانداران با استفاده از اختیارات خود اقدام به افزایش تعرفه واردات میکنند که این شبهه را به وجود میآورد که تعرفههای گمرکی یکسان نیست، در حالی که تعرفه واردات کالا به عراق برای همه کشورها یکسان است.
وی ادامه داد: دولت عراق میان احزاب مختلف تقسیم شده است و به علت نظام فدرالی و تقسیم وزارتخانهها چالش تجارت با عراق را بیشتر میکند.
حسینی با اشاره به موانع سختیها پیش روی صادرات به عراق تصریح کرد: کارکردن با عراق هم سخت و هم سهل است. بازار عراق به دلیل واردات ۹۵ درصدی نیازهای مصرفی، بازار جذابی برای تجار است و از طرفی دیگر به دلیل عدم ثبات قوانین تجارت، مشکلات فراوانی را برای بازرگانان به وجود آورده است.
وی با بیان اینکه درصدد افتتاح فروشگاه زنجیرهیی در بغداد و بصره هستیم، گفت: ایجاد چنین فروشگاههایی باعث معرفی کالاهای ایرانی به مصرفکنندگان میشود.
دبیرکل اتاق مشترک ایران و عراق بیان کرد: تعداد کمی از کالاهای ویترنی ایران در عراق حضور دارند و برای افزایش صادرات حضور نشانهای تجاری معروف، لازم است.
وی با بیان اینکه ترکیه از اقلیم کردستان اقدام به واردات به عراق میکند، یادآور شد: تعرفه ترجیحی به اقلیم کردستان ۵درصد است و درصورت وارد شدن به کشور عراق، مابهالتفاوت آن از سوی عراق دریافت میشود؛ بنابراین شرایط تجاری میان ایران و ترکیه یکسان است.
این مقام مسوول با اشاره به تلاش عربستان برای حضور در بازار عراق تصریح کرد: عربستان پس از مشکلات سیاسی با قطر و از دست دادن بازار این کشور، اقداماتی برای حضور در بازار عراق انجام داد و توانسته بخشی از بازار عراق را در دست بگیرد، اما اقدام مناسب یکی از تولیدکنندگان لبنیات برای احداث کارخانه در خاک عراق؛ سهم ایران نه تنها کاهش نخواهد یافت، بلکه افزایش نیز دارد.
حسینی در پایان با اشاره به نیاز به افزایش حضور رایزن اقتصادی در کشور عراق گفت: حضور رایزنهای اقتصادی در عراق به افزایش صادرات به این کشور کمک میکند و میتواند شناخت خوبی از بازار عراق به فعالان اقتصادی بدهد.
کالاهای ترک با دلار
۴۲۰۰ تومانی وارد میشوند
رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکیه از انجام مبادلات تجاری ایران و ترکیه و انجام واردات از این کشور با دلار ۴۲۰۰ تومان خبر داد و تصریح کرد که مشکلی برای ثبت سفارش کالا از ترکیه وجود ندارد.
حدود دو هفته از تصمیم دولت برای تعیین دلار ۴۲۰۰ تومانی میگذرد و در این مدت بانک مرکزی اعلام کرده که معادل دو میلیارد و ۳۶۲ میلیون دلار با نرخ ۴۲۰۰ تومان برای واردات تخصیص داده شده است. برخی از فعالان اقتصادی و اعضای اتاق بازرگانی اظهار کردهاند که دلار ۴۲۰۰ تومانی برای مبادلات تجاری به آنها اختصاص داده نشده است اما در این باره رضا کامی میگوید در مورد ترکیه مشکلی برای استفاده از دلار ۴۲۰۰ تومانی وجود ندارد و ثبت سفارشها و گشایش اعتبار در حال انجام است.
رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکیه در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: هیچ تفاوتی بین ترکیه و کشورهای دیگر در زمینه تخصیص نرخ ارز برای واردات وجود ندارد.
کامی ادامه داد: البته مدتی است که مبادلات دلاری بین ایران و ترکیه مطرح نیست، یا به صورت یورو یا به صورت لیر ترکیه گشایش اعتبار انجام میگیرد و با دلار گشایش اعتبار نمیشود. اخیرا هم با لیر ترکیه و پول ملی ما یعنی ریال معاملات تداوم پیدا میکند و هیچ نوع ممنوعیتی در رابطه با مبادلات بازرگانی ایران و ترکیه وجود ندارد.
رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکیه افزود: مدتی قبل دولت اعلام کرد که چهار کشور که ترکیه هم یکی از آنها بود معاملات تجاری باید از طریق بانکها صورت بگیرد و بدون انتقال ارز امکانپذیر نیست اما از طریق بانک و با روشهای مختلف بانکی امکانپذیر است.
وی اضافه کرد: دلار ۴۲۰۰ تومانی برای معاملات با ترکیه قابل استفاده است و معادل آن به صورت لیر و ریال انجام میشود. در مجموع سیاست جدید ارزی در تبادلات با ترکیه مثبت ارزیابی میشود اما مدتی اختلالاتی در سیستم ثبتسفارش به وجود آمده بود که ظاهرا این مشکلات رفع شده است. کسانی هم که از قبل ثبت سفارش داشته از طریق بانک توانستهاند گشایش اعتبار کنند.