اخبار

۱۳۹۷/۰۲/۱۰ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۰۹۱۶

راه افتادن بازار سیاه «روغن صنف و صنعت»

برخی صنایع غذایی و صنوف مصرف‌کننده روغن نباتی ضمن ابراز نگرانی از نابسامانی قیمت روغن نباتی در سال جاری از کمبود و گرانی برخی اقلام گلایه کردند.

بنا بر این گزارش برخی اوزان و انواع روغن نباتی به دلیل کاهش تولید توسط کارخانجات با کمبود مواجه است و برخی اقلام نیز توسط واسطه‌ها و دلالان بالاتر از قیمت مصوب به فروش می‌رسد بطوری که قیمت روغن حلب 16کیلوگرمی به دلیل کاهش عرضه و افزایش تقاضا با افزایشی چشمگیر از 70هزار تومان به حدود 90 هزار تومان رسیده است.

این در حالی است که موجودی بازار کفاف نیاز مصرف‌کنندگان به ویژه صنوف را در آستانه ماه مبارک رمضان نمی‌دهد و مصرف‌کنندگان روغن نباتی باید روغن مورد نیاز را از بازار سیاه و توسط دلالان و با قیمت‌های نجومی تهیه کنند.

بنابراین گزارش، علی فاضلی، بازرس انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران در گفت‌وگو با تسنیم در خصوص دلایل بروز التهاب در بازار روغن نباتی گفت: طبق پیش بینی‌های انجام شده و مکاتبات متعدد با مسوولان ذی ربط در رابطه با وضعیت تولید و توزیع روغن نباتی، متاسفانه به دلیل عدم تصمیم‌گیری به موقع برای تعیین قیمت روغن نباتی، تولید برخی اقلام روغن نباتی توجیه اقتصادی ندارد. وی افزود: صنعت روغن نباتی به دلیل همراهی با سیاست‌های دولت، در سال گذشته هیچگونه افزایش قیمتی نداشته است در صورتی که عوامل موثر بر قیمت تمام شده روغن نباتی افزایش داشته است اما متاسفانه ادامه این روند در سال جاری مقدور نیست. فاضلی با بیان اینکه مشکلات صنعت روغن نباتی بارها به صورت مکتوب به مقامات مسوول اعلام شده خاطرنشان کرد: از شهریور ماه سال گذشته خواسته‌ها و دیدگاه‌های صنعت روغن نباتی توسط انجمن صنفی صنایع روغن نباتی اعلام شده اما متاسفانه ستاد تنظیم بازار هیچ گونه همراهی با صنعت روغن نباتی نداشته است. بازرس انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ضمن قدردانی از همراهی وزارت جهاد کشاورزی، سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان و شخص وزیر صنعت، معدن وتجارت برای حل مشکلات صنعت روغن نباتی تصریح کرد: دبیر ستاد تنظیم بازار به دلایل شخصی و نامعلومی موضوع روغن نباتی را از دستور جلسات ستاد تنظیم بازار خارج کرده است. وی افزود: عدم همراهی شخص دبیر ستاد تنظیم بازار با وجود دستور صریح وزیر صنعت، معدن و تجارت مبنی بر طرح و بررسی وضعیت صنعت روغن نباتی باعث ایجاد اخلال در تولید و بروز التهاب و تنش در بازار روغن نباتی شده است.

فاضلی گفت: پس از هشت ماه پیگیری‌های مداوم، موضوع قیمت روغن نباتی در جلسه هفته گذشته و بدون حضور نمایندگان انجمن صنفی صنایع روغن نباتی و تولیدکنندگان روغن نباتی مطرح شد و دبیر خانه ستاد تنظیم بازار با دعوت از دو نفر از افراد غیر تولیدی فعال در زمینه واردات و توزیع روغن نباتی عملا صنعت روغن نباتی را به چالش کشیده است. وی خاطرنشان کرد: انجمن صنفی صنایع روغن نباتی متشکل از تولیدکنندگان روغن نباتی تنها نماینده قانونی و مقبول تولیدکنندگان روغن نباتی است و معلوم نیست دبیر ستاد تنظیم بازار که سابقه حضور در صنعت روغن نباتی را نیز دارد با چه توجیهی از دعوت نمایندگان واقعی صنعت سر باز می‌زند؟! بازرس انجمن صنفی صنایع روغن نباتی افزود: طی ماه‌های اخیر برخی کارخانجات روغن نباتی تعطیل شده و برخی دیگر نیز نیروهای انسانی را کاهش داده‌اند. فاضلی با اشاره به شعار امسال در خصوص حمایت از کالای ایرانی گفت: با وجود حمایت‌های مقام معظم رهبری و رییس‌جمهور از تولید و صنایع داخلی، برخی افراد با بی‌تدبیری و غرض ورزی صنعت مهم و استراتژیک روغن نباتی را با بحران مواجه کرده‌اند.

کمبود دام دلیل اصلی گرانی گوشت داخلی

علی اصغر ملکی رییس اتحادیه گوشت گوسفندی با بیان اینکه افزایش روز افزون قیمت گوشت داخلی مورد تایید ما نیست، اظهار کرد: با توجه به روند خروج دام از کشور، قیمت گوشت داخلی به سبب کمبود رو به افزایش است.

وی با تاکید بر توقف صدور مجوز دام در کشور، افزود: با وجود هشدارهای لازم به مسوولان مبنی بر کمبود دام در داخل و قول رسیدگی آنها به این وضعیت، تاکنون اتفاق خاصی نیفتاده است و از مردم تقاضا داریم به سبب فشار بالا بر گوشت داخلی و کیفیت بالای گوشت وارداتی به این سمت گرایش پیدا کنند تا چالش کنونی به پایان برسد.

به گفته ملکی، نگاه مسوولان امر بر آن است تا مردم به استفاده از گوشت‌های داخلی گرایش پیدا کنند تا تنش به وجود آمده در بازار گوشت داخل به پایان برسد. رییس اتحادیه گوشت گوسفندی نرخ هر کیلو شقه بدون دنبه برای مغازه‌دار را 43 تا 44 هزار و مصرف‌کنندگان 48 تا 49 هزار تومان اعلام کرد. وی تصریح کرد: اگر صدور مجوز دام از کشور متوقف نشود؛ روند افزایش قیمت گوشت داخلی در بازار استمرار خواهد یافت. این گزارش می‌افزاید: با وجود آنکه رییس اتحادیه گوشت گوسفندی معتقد است که صادرات و کمبود دام در میادین علت اصلی افزایش قیمت گوشت در داخل به شمار می‌رود اما مدیرعامل اتحادیه دامداران نظر دیگری دارد و می‌گوید چند ماهی است که وزارت جهاد کشاورزی برای تنظیم بازار داخل، صادرات دام زنده را ممنوع اعلام کرده و تنها ممکن است صادرات غیر رسمی صورت گیرد. همچنین رییس شورای تامین‌کنندگان دام زنده با رد این موضوع که افزایش قیمت گوشت در خرده‌فروشی‌ها ارتباطی به صادرات دام زنده ندارد، گفت: با توجه به آنکه دام‌های با وزن 38 تا 40 کیلو که در بازار داخل مشتری ندارد و روی دست پرواربندها باقی مانده به بازارهای هدف صادر می‌شود و از طرفی در مقابل صادرات دام واردات گوشت صورت می‌پذیرد؛ بنابراین نوسان قیمت گوشت ناشی از صادرات دام زنده شایعه‌یی بیش نیست.