عرضه خرمای مضافتی بم در تالار نقره‌ای

۱۳۹۷/۰۲/۱۰ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۰۹۲۹
عرضه خرمای مضافتی بم در  تالار نقره‌ای

خرمای مضافتی بم دیروز در تالار کشاورزی بورس کالای ایران روی میز فروش رفت. به گزارش کالا خبر، مدیرعامل شرکت کارگزاری توسعه کشاورزی ضمن اعلام این خبر اظهار کرد: با توجه به نزدیک شدن ماه مبارک رمضان، ۸۵۰۰ تن خرمای مضافتی بم در قالب طرح خرید توافقی از سوی سازمان تعاونی روستایی شهرستان بم در بورس کالا عرضه شد که دیروز یک هزار تن آن روی تابلو رفت. مژده مولایی افزود: در این عرضه که در راستای حمایت از کشاورزان و تقویت بخش کشاورزی در حوزه تولید خرما صورت گرفت، هر کارتن شامل ۱۲ بسته ۸۰۰ گرمی خرمای مضافتی بم درجه ۲ است و قیمت پایه آن به ازای هر کیلو ۶۵۰۰ تومان اعلام شده است. وی در خصوص تداوم عرضه این نوع خرما در بورس کالا اظهار کرد: در صورت استقبال از این عرضه، با همکاری سازمان تعاونی روستایی شهرستان بم عرضه‌های دیگری نیز در بورس انجام خواهد شد. وی به امکان پذیرش و عرضه سایر انواع خرما در بورس کالا نیز اشاره کرد و گفت: در استان‌های مختلف کشور انواع متفاوتی از خرما تولید می‌شود و عرضه آنها در بورس کالا بستگی به این امر دارد که کدام نوع خرما تولید غالب‌تری داشته باشد. به عنوان مثال در حال حاضر خرمای کبکاب بوشهر، زاهدی استان فارس و استعمران استان خوزستان بالاترین حجم تولید را دارا هستند که می‌توانند پس از عرضه خرمای مضافتی بم و در صورت وجود طرح جدیدی برای خرید توافقی از نخلداران اقدام به فروش در بورس کالا کرد.

مولایی در خصوص مزایای عرضه خرما در بورس کالا گفت: مهم‌ترین مزیت عرضه خرما حذف واسطه‌ها است. ضمن اینکه از گذشته تاکنون کشاورزان و نخلداران به سازمان تعاونی روستایی اطمینان بیشتری دارند. به‌طوری‌که اگر قرار باشد وزارتخانه بودجه‌یی را به خرید توافقی محصول اختصاص دهد تا خرمای برداشت شده در سردخانه‌ها نمانده و نیازی به پرداخت هزینه اجاره سردخانه نباشد، عرضه در بورس کالا می‌تواند به نخلدار اطمینان خاطر بیشتری برای فروش محصول ارائه کند. این کارگزار عرضه‌کننده خرما در بورس اظهار کرد: همچنین با توجه به درجه‌بندی خرما براساس استانداردهای مورد قبول بورس کالا، عرضه در این بازار می‌تواند باعث فرهنگ‌سازی در بین کشاورزان و نخلداران جهت ارتقای کیفیت محصول شود. چراکه لزوم رعایت این استانداردها می‌تواند در نحوه برداشت محصول اثرگذار بوده و باعث افزایش کیفیت خرمای برداشت شده شود. به گفته وی، با این روش نخلداران می‌توانند به راحتی پول خود را در کمترین زمان ممکن دریافت کنند.

مولایی از برگزاری جلسات آموزشی متعدد برای کشاورزان و نخلداران جهت آشنایی با مکانیسم معاملاتی بورس کالا طی دو سال گذشته سخن گفت و در خاتمه اظهار کرد: با افزایش تعداد دوره‌های آموزشی و توسعه اقدامات مربوط به حوزه فرهنگ‌سازی می‌توانیم سایر انواع خرما و محصولات کشاورزی را در بورس کالا پذیرش و عرضه کنیم که در این صورت، این اقدامات به توسعه رینگ کشاورزی بورس منتهی خواهد شد. این گزارش می‌افزاید، خرما محصولی گرمسیری است که تولید آن در کشور ما به بیش از 1.5 میلیون تن در سال می‌رسد. به‌طوریکه ایران با این میزان تولید سهم بزرگی از تولید 7.5 میلیون تنی خرما در جهان را به خود اختصاص داده است. با وجود این عدم دسترسی به بازارهای صادراتی از یک سو، فروش این محصول را با مشکل مواجه کرده است و از سوی دیگر دلالان و واسطه‌ها نبض بازار را در دست دارند. به‌طوریکه آنها در ابتدای فصل برداشت این محصول را از نخلداران با حداقل قیمت خریداری می‌کنند و پس از دپو کردن آن در زمانی که بازار تشنه است به هر قیمتی که می‌خواهند می‌فروشند و این سودجویی‌ها به حدی رسیده که قیمت خرید خرما از نخلداران حتی پاسخگوی دخل و خرج‌شان هم نمی‌شود. حال آنکه با کمک عرضه خرما در بورس ضمن حذف واسطه‌ها، می‌توان کشف قیمتی شفاف را برای این محصول کشاورزی رقم زده و امکان صادرات آن را با کیفیت بالا فراهم آورد. همین امر بر لزوم ساماندهی هر چه بیشتر این بازار از طریق نظامی متشکل و ساختاریافته و البته قانون‌مند همچون بورس کالا تاکید بیشتری دارد تا از این پس سود اصلی تولید این محصول کشاورزی عاید نخلداران کشور شود.