آمادهباش اروپاییها در برابر ترامپ
گروه جهان|
آنگلا مرکل صدراعظم آلمان، امانوئل ماکرون رییسجمهوری فرانسه و ترزا می نخستوزیر بریتانیا توافق کردند که براساس قوانین چندجانبه بینالمللی، اتحادیه اروپا باید از 28کشور عضو خود در برابر تعرفههای مجازاتی امریکا دفاع کند. همچنین کمیسر بازرگانی اتحادیه اروپا هشدار داده در صورت افزایش تعرفههای گمرکی امریکا بر فولاد و آلومینیوم وارداتی از اروپا، این اتحادیه واکنشی سهجانبه نشان خواهد داد. اتحادیه اروپا به دنبال معافیت گمرکی دایمی و بدون قید و شرط است.
به گزارش دویچهوله، افزایش تعرفههای گمرکی امریکا بر فولاد و آلومینیوم وارداتی از اتحادیه اروپا از روز سهشنبه(امروز) اجرایی میشود. سسیلیا مالمستروم، کمیسر بازرگانی اتحادیه اروپا به روزنامه آلمانی «فرانکفورتر آلگماینه زونتاگ» گفته درحال حاضر اولویت اصلی اتحادیه اروپا مذاکرات سطح بالا با ایالات متحده است. او تاکید کرده چنانچه امریکا اتحادیه اروپا را به صورت دایمی و بدون قید و شرط از تعرفههای گمرکی بر فولاد و آلومینیوم معاف نکند، اتحادیه اروپا در مقام تلافی برخواهد آمد. مالمستروم گفت:«ما درحال تنظیم واکنشی سهجانبه هستیم که با قوانین سازمان تجارت جهانی نیز سازگار خواهند بود.»
کاخ الیزه نیز با انتشار بیانیهیی اعلام کرده رهبران بریتانیا، آلمان و فرانسه در گفتوگوی تلفنی بر لزوم آمادگی اتحادیه اروپا در قبال سیاستهای تجاری امریکا تاکید کردند و خواستار اقدامات موثر و سریع این اتحادیه شدند.
کمیسیون اتحادیه اروپا پیشتر هشدار داده بود در صورت اجرایی شدن تصمیم دونالد ترامپ مبنیبر افزایش تعرفههای گمرکی بر فولاد و آلومینیوم، این کمیسیون شکایتی را تسلیم سازمان تجارت جهانی خواهد کرد و تدابیری را در راستای محافظت از اقتصاد اتحادیه اروپا همچنین اعمال تعرفه بر کالاهای وارداتی از امریکا به کار خواهد بست. مذاکرات بین امریکا و اتحادیه اروپا بر سر تعرفههای گمرکی ادامه دارد اما به نظر میرسد که این گفتوگوهای نتیجه روشنی نداشته است.
گرچه ترامپ از احتمال امکان سازش با اتحادیه اروپا بر سر تعرفههای گمرکی گفته اما یک مقام بلندپایه اقتصادی امریکایی اعلام کرده، اتحادیه اروپا برای استفاده از این تخفیف باید امتیازات تجاری بیشتری برای ایالات متحده در نظر بگیرد. در مقابل مقامات اتحادیه اروپا بارها تاکید کردهاند که در صورت وضع تعرفه فولاد و آلومینیوم اقدامات تلافیجویانه انجام خواهند داد. گفته شده، کمیسیون اتحادیه اروپا فهرستی از کالاهای امریکایی به ارزش ۲میلیارد و ۸۰۰ میلیون یورو تهیه کرده که در اقدامی تلافیجویانه به آنها تعرفه تعلق خواهد گرفت. در این فهرست علاوه بر آهن و فولاد محصولاتی همچون آبپرتقال، شلوار جین، نوشیدنیهای الکلی و موتورسیکلتهای هارلی دیویدسون نیز به چشم میخورد.
تلاش آلمان برای تنظیم قراردادی جدید
روزنامه «ولتامزونتاگ» با استناد به منابع آگاه گزارش داده، دولت آلمان در تلاش برای ایجاد یک قرارداد صنعتی گمرکی میان اتحادیه اروپا و امریکاست. به گفته محافل دولتی این قرارداد به احتمال بسیار زیاد نسخه ضعیفتری از پیمان تجاری و سرمایهگذاری ترانس آتلانتیک (تجارت آزاد بین اروپا و امریکا) است که از زمان روی کار آمدن ترامپ مذاکرات در مورد آن متوقف شده است. در صورت انعقاد چنین قراردادی امریکا نیز به واسطه کاهش تعرفههای گمرکی یا حتی حذف آنان از این قرارداد منفعت خواهد برد. البته این پیشنهاد دولت آلمان با استقبال تمام کشورهای اتحادیه اروپا روبهرو نشده است. فرانسه اعلام کرده حاضر به همکاری برای انعقاد نسخه محدود شده پیمان ترانس آتلانتیک نیست.
گفته شده، دونالد تاسک رییس شورای اتحادیه اروپا پیشتر ترامپ را به از سرگیری مذاکرات در مورد این پیمان فرا خوانده بود. اتحادیه اروپا در تلاش است تا به صورت دایمی از پرداخت تعرفههای گمرکی برای صادرات فولاد و آلومینیوم به امریکا معاف شود. این تلاشها اما تاکنون به جایی نرسیده است. مهلت این معافیت روز ۳۰ آوریل به پایان میرسد.
امانوئل ماکرون رییسجمهور فرانسه و آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در سفرهای اخیر جداگانه خود به واشنگتن در گفتوگوهای خود با دونالد ترامپ تلاش کردند تا او را از افزایش تعرفههای گمرکی منصرف کنند که در نهایت ناکام ماندند.
تداوم اختلاف با وجود لبخندهای دیپلماتیک
نشریه پولیتیکو با اشاره به دیدار اخیر رهبران اروپایی در کاخ سفید با دونالد ترامپ نوشته که بسیاری از اختلافات دو طرف حل نشده باقی مانده که یکی از مهمترین آنها نامشخص بودن مواضع ترامپ درباره تعرفههای تجاری اروپاست که موجب یاس و نگرانی شرکتهای اروپایی شده است.
دایتر کمپف رییس سازمان ناظر بر صنایع آلمان «بیدیآی» گفته: «از اینکه در دیدار مرکل با ترامپ هیچ پیشرفت مشخص و ملموسی در زمینه موضوع تعرفههای وارداتی امریکا به دست نیامد، متاسفم. تعرفههایی که امریکا تهدید به اعمال آنها کرده یکی از عوامل اصلی بروز مشکل در روابط دو سوی اقیانوس اطلس است.»
امریکا ماه مارس تعرفههای جدید 25درصدی بر واردات آلومینیوم و فولاد اعمال کرد اما به طور موقتی شرکتهای اتحادیه اروپا را تا اول ماه مه(امروز) از این تعرفهها مستثنا کرد. ترامپ قرار است در مورد دایمی شدن این استثنا در مورد شرکتهای اروپایی تصمیم بگیرد در غیر این صورت تعرفههای جدید بر واردات اروپا اعمال خواهد شد.
«پیتر رو» از کارشناسان موسسه هادسون میگوید: «آلمانیها نگران هستند که مناقشه بر سر تجارت و تعرفهها ادامه یابد و بخش خودرو را نیز شامل شود که آلمان در این زمینه زیان بیشتری خواهد کرد.»
موضوع هزینههای دفاعی کشورهای عضو ناتو و انتقادهای مشخص امریکا از آلمان در این زمینه به عنوان ثروتمندترین کشور عضو ناتو پس از امریکا نیز از دیگر موضوعهای اصلی مورد اختلاف واشنگتن و برلین بوده است.
بلومبرگ درباره سفرهای ماکرون و مرکل به واشنگتن نوشت: «همانطور که پیشبینی میشد نه ماکرون با ژستهای دوستانه و نه مرکل با برخوردهای رسمیتر نتوانستند تغییر زیادی در دیدگاه ترامپ ایجاد کنند و ناکامی مشترک سران فرانسه و آلمان نشان داد که اروپا نفوذ زیادی بر ترامپ ندارد.»