شیرابه زباله‌ها، عامل انقراض آبزیان مازندران

۱۳۹۷/۰۲/۱۵ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۱۱۰۵
شیرابه زباله‌ها، عامل انقراض آبزیان مازندران

بارها و بارها درباره وضعیت نامطلوب محیط زیست مازندران از سوی کارشناسان و مسوولان هشدار داده شده است اما تاکنون گره کور این معضل باز نشده، مازندران همچنان قربانی زباله‌ها شده و طبیعت بکرش هر روز آلوده‌تر می‌شود، اکنون 10 ماه از تذکر شفاهی نماینده مردم بابلسر و فریدونکنار در مجلس در مورد حل مشکل زباله و پسماند این استان در مجلس می‌گذرد اما تاکنون نه تنها اقدامی در این باره انجام نگرفته بلکه محیط زیست مازندران همچنان در سراشیبی نابودی است. اما آنچه موضوع آلودگی در استان مازندران را جدی‌تر می‌کند، توجه به این نکته است که پساب‌ها و فاضلاب‌ها، شیرابه زباله‌ها و پلاستیک‌های رها شده در طبیعت این استان اگرچه به پوشش گیاهی و منابع آب لطمه جدی وارد می‌شود، بلکه آبزیان هم از این وضعیت رنج می‌برد، بطوری که بر اساس اظهارات ولی‌الله نانواکناری، نماینده مردم بابلسر و فریدونکنار در مجلس، از مجموع 104 گونه آبزی شناخته شده در این استان، تعداد قابل توجهی منقرض شده‌اند. با این حال مدیرکل محیط زیست این استان، معتقد است محیط زیست مازندران قربانی سو مدیریت شده است. حسین‌علی ابراهیمی درباره این موضوع گفت: «برای حل این معضل قوانین‌ خوبی داریم، قانون‌گذار هم تکلیف همه را مشخص کرده‌ اما متاسفانه بسیاری از افراد مسوول به وظیفه خود به درستی عمل نمی‌کنند و تقصیر را بر گردن سازمان محیط زیست می‌اندازند.»

او افزود: «بر اساس ماده ۳۶ آیین‌نامه اجرایی قانون مدیریت پسماند، مدیریت پسماند زباله در شهرها برعهده شهرداری‌ها، در روستاها بر عهده دهیاری‌ها و خارج از شهر و روستا بر عهده بخشداری و در جاهایی نیز مسوولیت آن با راهداری‌هاست. از طرف دیگر ‌براساس همین قانون و در ماده 36 آن نیز به خوبی آمده که نظارت بر اجرای درست کار اعم از پیگیری، بررسی و برخورد با نقض‌کنندگان قوانین زیست محیطی با مجموعه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی است.»

ابراهیمی افزود: بر اساس ماده 23 همین قانون، تنها نظارت عالی بر اجرای درست مدیریت پسماند از سوی مسوولان مربوط، بر عهده سازمان محیط زیست است؛ در صورتی که سازمان محیط زیست عملا همه کارهای مدیریت پسماند را از اجرا گرفته تا نظارت انجام می‌دهد.

وی با اشاره به اینکه در چند سال گذشته نسبت به وضعیت پسماند، آب و فاضلاب استان بی‌توجهی صورت گرفته است خاطرنشان کرد: متاسفانه عدم مدیریت صحیح پسماند، ظرفیت زیستی و حتی اشتغال و تولید را در مازندران از بین برده است.

مدیرکل محیط زیست مازندران با اشاره به اینکه طبیعت‌گردی مهم‌ترین ظرفیت اشتغال‌زایی در مازندران است، گفت: با تخریب محیط زیست این ظرفیت عملا از بین می‌رود.

ابراهیمی افزود: سال گذشته ۲ میلیارد دلار که بخش اعظمی از آن مربوط به مدیریت پسماند بود مورد تصویب کمیسیون تلفیق مجلس قرار نگرفت؛ ما توقع داریم یک ردیف اعتباری مشخص برای مدیریت پسماند در استان در نظر گرفته شود.

وی با اشاره به اینکه مدیریت پسماند در صدر اولویت قانون‌گذار مدیریت شهرداری‌ها نیست، تصریح کرد: معضل پسماند استان مازندران با تامین اعتبار و قرار گرفتن در اولویت‌های کاری همه دستگاه‌های مسوول کشور حل می‌شود.

مدیرکل محیط زیست مازندران یادآور شد: پسماند یک بیماری صعب العلاج نیست که درمانی نداشته باشد بلکه مانند یک سرماخوردگی بوده که با هم افزایی دولت و نمایندگان حل خواهد شد.

ابراهیمی با اشاره به وضعیت نامطلوب تصفیه فاضلاب‌ها در مازندران گفت: امروز وضعیت تصفیه فاضلاب‌های مازندران با 12 درصد میانگین به نسبت 45 درصد میانگین کشوری بسیار اسفناک است؛ برای حل این مشکلات برنامه کلانی در مازندران وجود ندارد هرچند از 6 تصفیه خانه به 12 تصفیه خانه رسیدیم اما این آهنگ نسبت به کل کشور بسیار کند بوده و بعدها مازندران را با چالش زیست محیطی مواجه می‌کند.

اظهارات ابراهیمی در حالی است که، ولی‌الله نانواکناری، درباره دلایل رد لایحه بودجه دو میلیارد دلاری برای رسیدگی به وضعیت پسماندهای کشور و با اولویت استان‌های گیلان، مازندران استان گلستان در مجلس گفت: در این مورد نمایندگان مردم مازندران در مجلس برای تخصیص این بودجه بسیار پافشاری کردند و طی جلساتی متعدد با وزیر کشور و معاون رییس‌جمهور بحث‌هایی در این زمینه انجام شد.

وی افزود: تا جایی که مجمع نمایندگان نامه‌یی با مضمون حل معضل زباله در مازندران با تخصیص بودجه مربوطه نوشت و به امضا تمامی نمایندگان درآمد؛ در حال حاضر مجمع نمایندگان مازندران در تلاش است تا از طریق صندوق توسعه برای رفع بحران زباله در مازندران و شمال کشور اقدام کند.

نانواکناری خاطرنشان کرد: مسوولان مربوطه به جای اینکه توپ را در زمین دیگری بیندازند باید برای حل بحران زیست محیطی مازندران تلاش کنند، این معضل تنها با بودجه حل نخواهد شد بلکه یک عزم و اراده قوی می‌خواهد؛ اگر هر نهادی کار خود را به درستی انجام دهد و پاسخگو باشد دیگر معضلی به نام زباله در مازندران وجود نخواهد داشت.