تمایل به توسعه تبادلات تجاری با کرواتها
تعادل
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به زمینههای مناسب همکاریهای بین ایران و کرواسی گفت: کرواسی میتواند دروازه توسعه همکاریها با اروپا باشد و مورد توجه فعالان اقتصادی ایرانی قرار بگیرد. محمد شریعتمداری در دیدار با وزیر اقتصاد جمهوری کرواسی افزود: برای توسعه روابط با کرواسی و تقویت و گسترش روابط بین دو کشور تاکید دارم و به طور متقابل ایران نیز با توجه به بازار وسیع 80 میلیونی خودش و بازار وسیع شکل گرفته در کشورهای اطراف برای حضور کرواسی در همه فعالیتهای اقتصادی منطقه میتواند مورد توجه باشد.
به گزارش شاتا، او ابراز امیدواری کرد که این سفر آغاز خوبی برای ایجاد جهش در روابط اقتصادی دو کشور باشد. شریعتمداری با اشاره به اینکه 110میلیون تن ظرفیت جدید فولاد با 70درصد پیشرفت فیزیکی برای تکمیل زنجیره فولاد درحال تکمیل است، گفت: روابط بانکی به عنوان یک ضرورت مطرح است و یکی از زیربناهای مورد نیاز توسعه روابط اقتصادی است و میتوان گفت یکی از نیازمندیهای اصولی ما برقراری روابط تسهیل شده بانکی است. او اظهار کرد که برخی شرکتهای کروات در زمینه نفت وگاز و پتروشیمی و خودرو علاقهمند به همکاری مشترک هستند و من با استقبال از همکاریهای صنعتی از حضور کنسرسیوم شرکتهای کرواسی که با حمایت بانک نوسازی و حمایت از توسعه صادرات کشور کرواسی برای سرمایهگذاری در حوزه پتروشیمی با ایران اعلام آمادگی کردند، استقبال میکنم و در زمینههای تکنولوژی، IT، ICT انرژیهای تجدیدپذیر، مواد غذایی، صنایع تبدیلی و... فعالیتهای متقابل درحال انجام است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین با اشاره به طرح نوسازی ناوگان تجاری و خودروهای سنگین کشور گفت: قصد داریم ظرف 3سال آینده حدود 200هزار دستگاه خودرو سنگین را نوسازی کنیم و مذاکرات ما با شرکتهای اروپایی درحال انجام است و برای این هدف پشتیبانی مالی 14میلیارد دلاری نیاز است که بخشی از آن حتما باید از طریق فاینانس خارجی تامین شود و امیدواریم کرواسی بتواند در این زمینه ایفای نقش کند. شریعتمداری گفت: با وجود 6 میلیارد دلار صادرات مواد غذایی از ایران به جهان فعالیت مشترک ایران و کرواسی میتواند در این زمینه راهحل خوب توسعه روابط باشد.
او با بیان اینکه در زمینه کشتیسازی علاقهمند به همکاری هستیم، گفت: کشور کرواسی در زمینه ساخت قایق و کشتی تجربه خوبی دارد و این درحالی است که یکی از اقدامات مهم ما نوسازی ناوگان تجاری دریایی کوچک است و با وجود 3500شناور کوچک دریایی در بنادر جنوب قدیمی بودن آنها هزینههای زیادی را بر لجستیک ما تحمیل میکند. شریعتمداری با اشاره به وجود 11میلیون بازدید سالانه از کشور کرواسی گفت: در صورت تشکیل شرکتهای مشترک گردشگری، ایران یکی از مهمترین مراکز گردشگری است و برای تحقق این هدف تسهیل در صدور ویزا یکی از پیشنیازها برای توسعه همکاریهاست و مکانیسم کمیسیون مشترک روش خوبی برای پیگیری مذاکرات است. او با اعلام آمادگی برای به امضا رساندن نقشه راه توسعه همکاریهای حوزه صنعت، معدن و تجارت گفت: از اهتمام بخش خصوصی در این زمینهها کاملا استقبلال میکنیم و شرکت در نمایشگاهها و تبادل هیاتهای تجاری، ارتباط دقیقتر و عمیق شرکتهای بازرگانی ضامن تحقق این هدف است.
«مارتینا دالیچ» معاون نخستوزیر و وزیر اقتصاد جمهوری کرواسی نیز در این نشست گفت: در چند سال اخیر تماسهایی برای توسعه روابط داشتیم و با سفر رییسجمهور کرواسی به ایران، این سفر زمینههایی برای شروع تجارت و کسب وکار را آغاز کرد و این دیدارها به گسترش چارچوب همکاریهای دو کشور کمک میکند.
او با اشاره به برگزاری نمایشگاه نفت، گاز و پتروشیمی در کشورمان گفت: نمایندگان برخی شرکتهای کروات در این نمایشگاه فرصتهایی برای همکاری به دست آوردند. «دالیچ» افزود: عمیقا بر این باورم که فرصت برای گسترش و افزایش همکاری بین دو کشور فراهم است و با وجودی که سال گذشته حجم مبادلات تجاری دو کشور 30میلیون دلار بود ولی بر این باورم ظرفیت و قابلیتهای دو کشور بسیار بیشتر از این است. او با برشمردن قابلیتهای همکاری دو کشور گفت: عمدتا در نفت وگاز، مهندسی، ایجاد زیرساختها، فناوری اطلاعات و حوزه صنایع غذایی تواناییهای مشترکی وجود دارد و شرکت ملی نفت کرواسی از سال گذشته مبادلات نفتی را با ایران شروع کرد و امسال نیز ادامه مییابد و علاقهمند است که دوباره به ایران بازگردد. دالیچ مذاکرات برخی شرکتهای حوزه صنایع غذایی و تولید وسایل حمل و نقل و خودرو را با شرکتهای ایرانی در مراحل نهایی عنوان کرد و افزود: یکی از مدافعان جدی بخش خصوصی برای استفاده از این فرصتها و تخصیص زمان درست برای انجام فعالیتهای اقتصادی با ایران هستم. او با اشاره به دیدارش با رییس بانک مرکزی ایران گفت: درباره موانع بانکی پیش رو و شیوه پرداخت بین دو کشور مذاکره شد و اطمینان دارم با همکاری مشترک مشکلات بانکی قابل حل است.
دالیچ در ادامه با بیان اینکه سال گذشته 4هزار ایرانی از کشورش بازدید کردند، گفت: کرواسی مقصد گردشگری خوبی در اروپاست.
او آمادگی شرکتهای بزرگ کشتیسازی و نیز بازسازی و نوسازی کشتی را خودروهای سنگین و نیز تولید واگن را برای همکاری با کشورمان در این زمینه اعلام کرد. «دالیچ» افزود: با شکلگیری کمیته مشترک همکاریهای اقتصادی این کمیته میتواند به منزله ستون فقراتی برای تبادل نظر و بسط همکاری بین شرکتهای منفرد عمل کند. وزیر صنعت، معدن و تجارت کشورمان نیز موافقت خود را با تشکیل این کمیته اعلام کرد و افزود: با تشکیل کمیته مشترک همکاریهای اقتصادی تحت عنوان کمیسیون مشترک همکاریها، این همکاریها در هر سطحی که کرواسی علاقهمند باشد، قابلیت تشکیل دارد و میتوان با تهیه نقشه راه براساس آن حرکت کرد.