قانون انسداد، نشانه قاطعیت اروپا بر حفظ برجام است
بعد از حضور چهرههای بلندپایه اروپایی در کشورمان و مطرح شدن دوباره قانون انسداد برای بهبود شرایط اقتصادی دو طرف این پرسش که این تصمیم اروپا برای اجرای این قانون در مناسبات ارتباطی ایران و اروپا چه معنا و مفهومی میتواند داشته باشد؛ در محافل اقتصادی مطرح شده است؛ نایبرییس اتاق ایران در پاسخ به این پرسش میگوید: انتشار بیانیه کمیسیون اروپا مبنیبر آغاز روند اعمال «قانون انسداد»، نشاندهنده قاطعیت اروپا بر حفظ برجام است. پدرام سلطانی معتقد است: « نباید اینگونه تصور کرد که اروپا در تبعیت از امریکا از منافع استراتژیک خود به هر قیمتی چشم پوشی میکند و از سر دلسوزی یا از سر حفظ ظاهر به دنبال حفظ برجام است؛ واقعیت اینکه منافع اروپا بیش از منافع امریکا و حتی منافع چین و روسیه با برجام گره خورده است.»
او در خصوص چرایی این شکل از تصمیمسازیها میگوید: «این اقدام سریع اروپا را باید نشانهیی مثبت قلمداد کرد و آن را بر قاطعیت اروپا و مصمم بودن آن بر حفظ برجام و همچنین فراهم کردن فرصت برای توسعه روابط اقتصادی ایران و اروپا قلمداد کرد. نکتهیی که نباید فراموش شود – اما شاهدیم که در صحبتهای منتقدان برجام مورد توجه قرار نمیگیرد - اینکه موقعیت ژئوپلیتیک اروپا با سایر کشورهای 1+5 به ویژه امریکا، از نظر رابطه با ایران تفاوت دارد؛ اروپا در منطقهیی قرار دارد که تجارب ناگوارِ نابسامانیهای خاورمیانه همواره بارهای اقتصادی و امنیتی بیشتری را به این قاره تحمیل کرده است. نخستین مساله، سیل آوارگانی است که در جنگها و ناآرامیهای متعدد خاورمیانه به سمت اروپا روانه شده اند؛ از سوریه گرفته تا عراق، افغانستان و پاکستان.»
سلطانی در ادامه تاکید میکند: «بنابراین، نباید اینگونه تصور کرد که اروپا در تبعیت از امریکا از منافع استراتژیکش به هر قیمتی چشمپوشی میکند. نباید اینطور تصور کرد که اروپا از سر دلسوزی یا از سر حفظ ظاهر به دنبال حفظ برجام است؛ واقعیت اینکه منافع اروپا بیش از منافع امریکا و حتی منافع چین و روسیه با برجام گره خورده است. اگر ما این موضوع را بفهمیم، آن وقت در تعامل با اروپا جدیتر و یک دستتر میتوانیم وارد صحنه شویم.» او در پاسخ به این پرسش که آیا اقدام اروپا همه تصمیمات آمریکا علیه کشورمان را پوشش میدهد میگوید: « این قانون ظرفیتهای خوبی دارد اما بطور طبیعی همه آثار تحریمهای ثانویه امریکا علیه ایران را پوشش نمیدهد؛ مهمترین گشایشی که به وسیله این قانون انجام میشود، امکان تعامل شرکتهای کوچک و متوسط و به ویژه شرکتهایی که منافع عمدهیی در امریکا ندارند با ایران است؛ قانون انسداد، این شرکتها را مصون و حتی موظف میکند که از تحریمهای فرامرزی و ثانویه امریکا تبعیت نکنند. در کنار این موضوع، تمهید بهکارگیری از ظرفیت «بانک سرمایهگذاری اروپا» برای سرمایهگذاری کشورهای اروپایی در ایران، شرایط را برای سرمایهگذاریهای متوسط و نه بزرگ فراهم میکند.»
او در خصوص بهبود شاخصهای ارتباطات بانکی دو طرف هم به این نکته اشاره میکند: « حتی با اجرای قانون انسداد، باید برای این چند موضوع یعنی حمل و نقل، تعاملات بانکی و بیمهیی با اتحادیه اروپا همکاریهایی جدی داشته باشیم و راههایی را پیدا کنیم. بهطور نمونه، پرداخت مبالغ مربوط به فروش نفت ایران میتواند از طریق بانک مرکزی اروپا یا بانکهای مرکزی کشورهای این قاره انجام شود و به جلوگیری از کاهش فروش نفت ایران به اروپا کمک کند. علاوه بر این، تعامل ایران و اروپا بر پایه یورو، میتواند در تعاملات بانکی ما و کشورهای عضو اتحادیه اروپا راهگشا باشد.