دلارهایی برای سوختن

۱۳۹۷/۰۳/۱۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۳۱۱۸
دلارهایی برای سوختن

گروه گوناگون   طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی هفته بدون دخانیات از 31می ‌هر سال آغاز می‌شود و در این مدت خطرات ناشی از مصرف سیگار گوشزد شده و سیاست‌های موثر بر کاهش مصرف آن بررسی می‌شود. براساس بسیاری از گزارش‌های منتشر شده، بیماری‌های قلبی و عروقی ازجمله سکته‌های قلبی یکی از عوامل اصلی مرگ‌ومیر در جهان است؛ از آنجا که مهم‌ترین عارضه مصرف دخانیات ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی است، موضوع روز جهانی بدون دخانیات سال 2018 با عنوان دخانیات و بیماری‌ قلبی با شعار   «Tobacco breaks hearts»  از سوی سازمان جهانی بهداشت انتخاب شده است. یکی از مهم‌ترین عوامل زمینه‌ساز مشترک در اغلب بیماری‌های غیرواگیر مصرف دخانیات است. بیماری‌های غیرواگیر درحال حاضر در جهان مسوول بیش از 53 درصد بار بیماری‌ها هستند و انتظار می‌رود تا سال 2020 این میزان به 60 درصد افزایش یابد. طبق گزارش‌های منتشر شده 4 بیماری عمده غیرواگیر شامل بیماری‌های قلبی- عروقی، سرطان‌ها، بیماری‌های مزمن ریوی و دیابت که به طور ‌مستقیم به 4عامل خطر اصلی قابل پیشگیری شامل تغذیه نامناسب، نبودن فعالیت بدنی مناسب، مصرف دخانیات و مصرف الکل وابسته هستند. بر این اساس به دلیل افزایش روند مرگ و میر ناشی از بیماری‌های غیرواگیر به ویژه در کشورهای درحال توسعه، سازمان جهانی بهداشت از دو دهه پیش بیماری‌های غیرواگیر را جزو اولویت‌های بهداشتی کشورهای درحال توسعه اعلام کرده است.

طبق گزارش‌های منتشر شده از سوی انجمن ریه امریکا، میزان مصرف دخانیات از 20.9درصد در سال ۲۰۰۵ به 15.5درصد در سال ۲۰۱۶ کاهش یافته است. طبق اعلام انجمن ریه امریکا، استعمال سیگار سالانه در امریکا بیش از ۴۸۰هزار قربانی بر جا می‌گذارد که معادل یک پنجم مرگ‌و‌میرها به حساب می‌آید. همچنین طبق بررسی‌های کمپین پیشگیری از مصرف دخانیات در میان کودکان و نوجوانان، هزینه‌های بهداشتی مربوط به مصرف سیگار در امریکا سالانه حدود 170میلیارد دلار اعلام شده است. آن طور که در بسیاری از بررسی‌ها گفته شده، مصرف سیگار حدود 6 درصد از هزینه‌های سلامت جهانی و معادل 2درصد تولید ناخالص جهانی را به خود اختصاص می‌دهد. این هزینه بیشتر از 1.5میلیارد دلار برآورد شده است.

طبق بسیاری از گزارش‌های منتشر شده، مصرف سیگار در میان نوجوانان در سراسر دنیا درحال افزایش است و در سال‌های اخیر دانش‌آموزان امریکایی‌ بیشتر از هر کشوری درگیر دخانیات بودند. بر این اساس در این کشور تلاش‌های بسیاری درخصوص کاهش مصرف دخانیات در میان نوجوانان صورت گرفته اما هنوز مبلغ توصیه شده از سوی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها در این کشور برای طرح‌های کاهش مصرف دخانیات هزینه نمی‌شود. این درحالی است که سالانه درآمد بسیاری از مالیات تنباکو به دست می‌آید. آن طور که گفته شده، درآمد مالیاتی دخانیات درامریکا، سالانه معادل 27میلیارد دلار اعلام شده است. براساس بسیاری از گزارش‌ها، افزایش مالیات دخانیات در امریکا از سال 2009 و طبق تصمیم باراک اوباما صورت گرفت. آن طور که گفته شده، قانونی برای بیمه کودکان اقشار آسیب‌پذیر تصویب شد که مقرر شد، هزینه مورد نیاز برای اجرای تعهدات دولت در این قانون از طریق افزایش مالیات بر دخانیات تامین شود. آن طور که گفته شده در سال 2006 دادگاهی در امریکا صنایع دخانیات را به دروغ‌گویی و فریب افکار عمومی متهم و جریمه آنها را نیز یک ‌سال تبلیغات علیه دخانیات در سایر رسانه‌ها اعلام کرد. این کارزار تبلیغاتی با وجود مخالفت‌های بسیار ادامه پیدا کرد و امروز نیز طرح‌های بسیاری برای کاهش مصرف سیگار و برنامه‌هایی برای اعلام مضرات سیگار ارائه می‌شود. این برنامه‌ها از طرح‌های ضد تبلیغاتی دخانیات بر بسته‌بندی‌ها گرفته تا افزایش قیمت سیگار، ساخت برنامه‌های تلویزیونی و تبلیغات محیطی مرتبط با مضرات دخانیات همگی در اختیار انجمن‌های سلامت بوده و برای کاهش دخانیات به ‌ویژه در میان نوجوانان تلاش می‌کنند.

طبق پیش‌بینی‌‌ها، بخش قابل‌ توجهی از مالیات‌های دخانیات باید برای تبلیغات پیشگیری از مصرف دخانیات استفاده شود. این درحالی است که همانطور که گفته شد، بخش اندکی از درآمد مالیات دخانیات در امریکا صرف هزینه‌های پیشگیری از مصرف دخانیات می‌شود. آن طور که آمار نشان می‌دهد، سالانه تنها حدود یک میلیارد دلار در امریکا برای برنامه‌های ضد تبلیغاتی دخانیات مصرف می‌شود.