تمهیداتی بر اساس رفتارهای امریکا اتخاذ شده است
رییس مجلس شورای اسلامی خروج امریکا از برجام را خلاف اخلاق، ضوابط و تعهدات بینالمللی دانست و گفت: این اقدام امریکاییها تا حدودی در سرمایهگذاری کشور تاثیرگذار بوده که در این زمینه تمهیداتی اتخاذ شده و مذاکراتی در حال انجام است. به گزارش ایرنا، علی لاریجانی روز سهشنبه در مراسم رونمایی از کتاب اقتصاد ایران در سال 96 تدوین مرکز پژوهشهای مجلس در جمع خبرنگاران اظهار داشت: با توجه به اینکه امریکاییها در برجام خلاف اخلاق، ضوابط و تعهدات بینالمللی عمل کرده و بهطور رسمی از آن خارج شدهاند که البته از گذشته نیز این موضوع بوده، این حرکت مقداری در شرایط کشور از لحاظ نوع سرمایهگذاری تاثیرگذار بوده از اینرو تمهیداتی در حال اتخاذ و بر همین اساس مذاکراتی در حال انجام است. وی ادامه داد: باید بر اساس رفتارهای ماههای آینده امریکا به یک چارچوب دقیقتری برسیم. رییس مجلس تاکید کرد: تحلیل از شرایط اقتصادی کشور باعث ایجاد نظم فکری برای تصمیمگیری صحیح در کشور میشود. لاریجانی همچنین گفت: مراکز مطالعاتی بسیاری از کشورها تحلیلهای سالانه از وضعیت اقتصادی کشور خود را ارائه میکنند که مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در سه سال اخیر این کار را شروع کرده است. وی افزود: باید نگاه واقعبینانهیی به وضعیت اقتصادی کشور داشته باشیم تا پایهیی برای حل مسائل شود، نکات مثبتی در این گزارش مبنی بر اینکه منابعی در کشور وارد شده و فضا را برای عادی شدن همکاریهای بانکی در سال گذشته بیشتر فراهم کرده، قید شده است. رییس مجلس ادامه داد: در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس در خصوص اقتصاد کشور، نکات مثبتی از روند اقتصادی بیان شده است اما نکات منفی نیز از لحاظ برخی مولفهها وجود دارد.
نرخ رشد اقتصادی کشور در سال 98 به 4.4درصد میرسد
در ادامه کاظم جلالی رییس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی به نرخ رشد اقتصادی کشور اشاره کرد و گفت: این نرخ در سال آتی به 4.4درصد میرسد که بالاتر از متوسط نرخ رشد کشور در سالهای پس از جنگ تحمیلی حدود 3.8درصد است. وی ادامه داد: عواملی همچون رشد منفی سرمایهگذاری در سالهای اخیر، خشکسالی، رشد بالقوه اقتصاد ایران را تحت تاثیر قرار داده و با کاهش ظرفیتهای خالی اقتصاد بر اساس ارزیابیهای مرکز پژوهشهای مجلس، رشد اقتصادی کشور در سال 1397 حدود 3درصد شود.
نماینده تهران در مجلس مهمترین تهدیدات تورمی کشور را جهش نرخ ارز و رشد بالای نقدینگی در سالهای اخیر دانست و تصریح کرد: بر اساس بررسیهای مرکز پژوهشهای مجلس، نرخ تورم در پایان سال1396 به 10.5درصد رسید و تاپایان امسال به 11.5درصد میرسد که نسبت به تورم تجربه شده در سالهای اخیر بسیار کمتر است. جلالی اصلاح نظام بانکی و مساله تامین مالی را یکی از اولویتهای در دستور کار کشور ذکر کرد و یادآور شد: مسائل نظام بانکی ریسکهای مهمی را متوجه ثبات کوتاهمدت اقتصاد ایران کرده که حل و فصل آن نیازمند همکاری سه قوه و ایجاد فضایی به دور از سیاستزدگیهای روزمره است. وی افزود: برای حل معضلات مربوط به نرخ بهره بالا، بمب نقدینگی، تنگنای اعتباری بنگاهها و رکود و خطر شوک تورمی و نوسانات شدید ارز و طلا باید بر دلیل اصلی و زمینهیی یعنی عدم تعادل داراییها و بدهیهای شبکه بانکی تمرکز کرد. رییس مرکز پژوهشهای مجلس در ادامه به حمایت از تولید ملی اشاره کرد و گفت: موضوع حمایت از تولید در چندسال اخیر اهمیت بیشتری یافته است. معاونت بررسیهای اقتصادی مرکز پژوهشهای مجلس در دو سال گذشته مطالعاتی را درباره روشهای حمایت از تولید و تجربیات بینالمللی و همچنین بازدیدهای میدانی از برخی بنگاههای تولیدی مستقر در استان تهران و شهرکهای صنعتی آن انجام داده است.