فضا برای جذب سرمایههای سرگردان مهیا شود
محمدرضا بهرامن رییس خانه معدن ایران روز گذشته در نشست هیاتمدیره خانه معدن ایران که به مناسبت بزرگداشت دهه صنعت و معدن برگزار شد، گفت: امروز جهالت اقتصادی در کشور حاکم شده و همه بخشها از آن رنج میبردند.
وی افزود: هرچند بخش تولید سکوت کرده و به کار خود ادامه میدهد، اما اگر آثار نامطلوب اقتصادی را مهار نکنیم، بخش تولید بهشدت ضربه خورده و تضعیف خواهد شد.
به گفته بهرامن، شرایط حاکم امروز و آشفتگیهای داخلی اقتصادی، نارضایتیهایی را در بدنه اهالی تولید ایجاد کرده که باید مهار شده و در مسیر اصلی خود قرار بگیرد.
وی با بیان اینکه اکنون محیط کسب و کار کشور ایده آل نیست و تنزل کرده است، افزود: باید شرایطی مهیا کنیم که به فضای مطلوب برگردیم. رییس خانه معدن ایران یادآور شد: با خروج امریکا از برجام، اروپاییها میتوانند شرکای کاری خوبی برای فعالیتهای کوچک و متوسط باشند و با ارتقای محیط کسب و کار، بتوانیم سرمایههای سرگردان داخل و خارج را جذب کنیم. رییس خانه معدن ایران تاکید کرد: امروز فضا برای مهیا کردن مشوقها برای ورود سرمایهگذاران برای یک دوره پنج تا ۱۰ ساله باید تعریف شده و نقشه راهی مشخص شود.
بهرامن گفت: باید این فضاها را در بخش معدن تعریف کنیم تا بتوانیم ارزش افزوده بالاتری را به ویژه برای ورود سرمایههای جدید برای بخش فرآوری معدن مهیا و فضاهای بازدارنده را مهندسی و بازتعریف کنیم. وی به عنوان نمونه با اشاره به در هم آمیختگی مسائل معدنی و زیست محیطی اظهار کرد: نباید با بیاطلاعی از یک موضوع سبب توقف و زمین گیر شدن صنعت شویم که از رغبت سرمایهگذاران به حضور در آن بخشها میکاهد. بهرامن یادآور شد: درآمدهای خوب نفتی سبب شده تا هیچگاه مبنای برنامهریزیها بر پایه توسعه نباشد و بر این اساس عمده قوانین کشور نیز احساسی است تا عملیاتی؛ قوانینی که به راحتی میتواند منجر به متوقف شدن یک مسیر تولیدی شوند و اغلب تفسیر پذیرند.
به گفته این مقام مسوول، باید از بدنه کارشناسی تشکلها، اتاقهای بازرگانی و غیره به عنوان کارشناسان برای تصمیمسازان اقتصادی استفاده کرد. وی گفت: چرا باید در برنامههای توسعه کشور قوانینی مصوب شود که توسعه سرمایهگذاری در بخشهایی همانند معدن را به شک و تردید بیاندازد، در حالی که سرمایهگذاران برای حضور در این بخش یک دوره دستکم ۲۰ سال را در نظر میگیرند.
رییس خانه معدن ایران تاکید کرد: وجود قوانین مناسب برای توسعه بخش معدن و جذب سرمایهها در بخش بسیار مهم است، وجود مزیت صنعتی در کشور در گرو برخورداری از قوانین شفاف و تاثیرگذار برای توسعه است.
وی به عنوان نمونه به امتیاز بزرگ کشورمان برای فعالیت ۱۰۰ درصدی بخش خصوصی در زمینه معدن اشاره و در عین حال خاطرنشان کرد: شفاف نبودن محیط کسب و کار دلیل اصلی استقبال نشدن از این موضوع با وجود همه مزیتهای موجود است. بهرامن یادآور شد: سرمایهگذاران خارجی برای حضور در بخش معدن ایران باید همان مسیری را طی کنند که سرمایهگذاران داخلی ملزم به رعایت آن هستند و از این بابت هیچ تفاوتی میان این دو وجود ندارد.
وی در خصوص استاندارد ورود سرمایهها به بخش معدن اظهار کرد: سرمایهها جایی میروند که آرامش و امنیت داشته باشد و باید شرایطی را مهیا کنیم تا بتوانیم نقدینگیهای سرگردان را به این سمت هدایت کنیم.
بهرامن به وجود حدود ۴۰۰ میلیارد دلار نقدینگی سرگردان در داخل کشور اشاره کرد که به دلیل نبود استانداردهای لازم و برخوردار نبودن سرمایهگذاران از احساس امنیت و آرامش وارد بخش تولید نمیشوند.