در بحران آب، مقصر درونی را پیدا کنیم

۱۳۹۷/۰۴/۱۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۴۸۸۳
در بحران آب، مقصر درونی را پیدا کنیم

ظهر دوشنبه انتشار یک اظهارنظر از مدیرعامل سازمان پدافند غیرعامل مبنی بر دزدی برف و ابر ایران از سوی کشورهای دیگر واکنش‌های زیادی را در شبکه‌های مجازی و برخی مسوولان سازمان محیط‌زیست برانگیخت که این اظهارات را اصولی و علمی نمی‌دانستند.

امروز معاون بازسازی و بازتوانی سازمان مدیریت بحران کشور نیز مشکلات ناشی از کمبود منابع آب در کشور را ناشی از برخی سوءمدیریت‌ها برشمرد و گفت: اگر همین منابع آبی موجود در کشور را درست مدیریت و مصرف کنیم، بسیاری از مشکلات حل می‌شود. محمدفرید لطیفی درباره تغییرات اقلیمی در کشور و اظهارات مطرح شده در مورد نقش دشمن در ربودن ابرها و برف‌های کشورمان اظهار کرد: در این مورد آنچه من در خبرها خواندم، این بود که سازمان هواشناسی این موضوع را تکذیب کرده است. اما نظر شخصی من این است که بهتر است به جای اینکه دنبال مقصر و عامل بیرونی بگردیم، ابتدا مقصر درونی را پیدا کنیم.

او با بیان اینکه واقعیت این است که در مدیریت مصرف آب مشکلات مدیریتی وجود دارد، اظهار کرد: سوال اینجاست که همین منابع داخلی و موجود در کشور را چطور مصرف کرده‌ایم، نحوه مصرف آب شرب و آب کشاورزی ما چگونه است؟ وضعیت سفره‌های آب زیرزمینی و پوشش گیاهی در کشور چیست و سوالات بسیاری که در این زمینه وجود دارد. معاون بازسازی و بازتوانی سازمان مدیریت بحران کشور با تاکید بر اینکه بر اساس یافته‌های علمی و نتایج پژوهش‌های معتبر و نیز مشاهده دوره‌های مختلف زمین‌شناسی، دوره‌های ترسالی و خشکسالی در کشور داریم به ایسنا گفت: وضعیت خشکسالی و کمبود منابع آب در گذشته و سال‌های دور‌تر نیز وجود داشت و ما باید بپذیریم که یک‌سری شرایط بر اساس نحوه چرخش زمین و دوره‌های زمین‌شناسی به وجود می‌آید و اجتناب‌ناپذیر است، بنابراین مردم و مسوولان هستند که باید برای مواجهه با آن آماده باشند. به عنوان مثال در شهر یزد، فسیل‌هایی کشف شده که نشان می‌دهد، احتمالا این شهر در صدها سال پیش از این شهری سرسبز بوده، اما چندین قرن است که وارد دوره خشکسالی شده است، اما ببینید مردم این شهر چطور خود را با این شرایط وفق دادند و با حفر قنات‌ها و تغییر الگوی شهرسازی قرن‌ها محل سکونت خود را به شهری زیست‌پذیر بدل کرده و با این پدیده طبیعی مقابله کردند.

لطیفی با بیان اینکه به نظر می‌رسد در شرایط جدید عده‌یی قصد ندارند خود را با شرایط اقلیمی جدید وفق دهند، تصریح کرد: حالا که در شرایط خشکسالی هستیم، باید مطابق با این شرایط زندگی کنیم، یک کشاورز باید بداند که دیگر نباید به شیوه و سبک قدیم اقدام به آبیاری مزارع خود کند و باید منابع آبی مدیریت شود، وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی هم باید این موارد را مورد توجه قرار دهند و مانع از هدررفت منابع آبی شده و آن را به خوبی مدیریت کنند. معاون بازسازی و بازتوانی سازمان مدیریت بحران کشور ادامه داد: اگر بخواهیم دنبال مقصر باشیم باید بگویم که همه ما مقصریم و از مردم تا مسوولان در هدر رفت مدیریت منابع آبی تقصیر دارند، متاسفانه بعضی از مردم با زیاده‌خواهی و منفعت طلبی و برخی مدیران هم با بی‌توجهی در این موضوع سهم دارند، مثلا در آبیاری تحت فشار، در مواردی که با کمک دولت آبیاری تحت فشار اجرایی شده است، کشاورزی که قبلا با حجم معینی از آن دو هکتار از زمینش را با شیوه سنتی آبیاری می‌کرد، حالا زمین زیرکشت خود را افزایش داده اما همان مقدار آب مصرف می‌شود، در حالی که اگر منفعت شخصی کنار گذاشته شود، می‌توان با آبیاری تحت فشار منابع زیرزمینی را نیز مدیریت کرد.

لطیفی افزود: درختکاری دیم راهکاری است که مسوولان باید برای نجات سفره‌های آب زیرزمینی و تبخیر آن را انجام دهند، نمونه موفقی که در ایلام اجرا شده و من امیدوارم که در حاشیه بسیاری از راه‌ها و کانون‌های گرد و غبار کشور نیز این اقدام صورت بگیرد. او با بیان اینکه حدود 60 درصد مشکلات پیش آمده در حوزه آب، جزو مشکلات مدیریتی است، به ایسنا گفت: من یک مثال می‌زنم تا مشخص شود که با همین منابع آبی که در کشور وجود دارد، چطور رفتار می‌شود، میانگین بارش در استان کرمان حدود 23 میلیارد مترمکعب در سال است، از این میان سه میلیارد مترمکعب ذخیره می‌شود، دو میلیارد آن هم آب‌های سطحی است و 18 میلیارد مترمکعب آن هم تبخیر می‌شود، خب آیا با مدیریت درست نمی‌توان مانع از تبخیر این حجم از آب شد؟ معاون بازسازی و بازتوانی سازمان مدیریت بحران کشور با بیان اینکه موارد اینچنینی در مدیریت مصرف آب وجود دارد، اظهار کرد: در این شرایط من معتقدم که حتی اگر تهدید دشمن هم وجود داشته باشد، اگر ما درست مدیریت کنیم، می‌توانیم از مشکل آبی عبور کنیم، انداختن تمامی مشکلات مدیریتی در حوزه آب به گردن دشمن سبب می‌شود تا بیش از این فرصت را از دست بدهیم در حالی که الان باید با مدیریت صحیح منابع آبی را برای کشور نگهداریم و قدر همین باران و برفی را که در کشور داریم و موجود است، بدانیم و همین منابع را درست مصرف کنیم.