دولت هزینه شفافیت را برای شرکت‌های بورسی کم کند

۱۳۹۷/۰۴/۲۵ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۵۵۶۶

تداوم اصلاح قیمتی بازار سهام تطابق چندانی با روند بنیادی بازار سهام ندارد. از این رو، انتظار اصلاح قیمتی بیشتر دور از انتظار است و این گمانه‌زنی‌ها وجود دارد که بازار براساس مولفه‌های اثرگذار، در مسیر صعودی قرار بگیرد. روح‌الله حسینی‌مقدم معاون ناشران و امور اعضای شرکت بورس تهران، با اشاره به مطالب فوق بیان کرد: بازار سهام از اواسط خردادماه، روندی را آغاز کرد که بسیاری از سرمایه‌گذاران در انتظار آن بودند. به گزارش سنا، وی در ادامه بیان کرد: افزایش نرخ در بازار ارز از ماه‌های پایانی سال گذشته، از دو جهت پتانسیلی ایجاد کرد که بازار سهام با اقبال قابل‌توجهی مواجه شود. نخستین موضوع درخصوص افزایش نرخ ارز و اثر آن بر شرکت‌های وابسته به صادرات و مورد دوم نیز مربوط به موضوع جریان نقدینگی و سرمایه‌گذاری بود. حسینی‌مقدم در تشریح این دو موضوع بیان کرد: افزایش نرخ ارز شرایطی را به وجود آورد که شرکت‌های صادرات‌محور بتوانند شرایط مناسبی را از این رخداد کسب کنند. از سویی، نوسانات شدید در این دو بازار (ارز و سکه) نیز شرایطی را ایجاد کرد که سرمایه‌گذاران به‌دنبال کشف یک بازار امن و کم‌ریسک برای کسب سود باشند. نهایتا در اواخر فصل بهار شاهد روانه شدن موج نقدینگی تازه نفس به بورس بودیم.

 اختلاف قیمت سهام نسبت به ارزش واقعی

معاون ناشران و امور اعضا شرکت بورس تهران در ادامه درخصوص شرایط این روزهای بورس بیان کرد: مهم‌ترین مشخصه این روزهای بورس تهران اختلاف قیمت سهام نسبت به ارزش واقعی است. وی در توضیح این موضوع بیان کرد: بررسی قیمت بسیاری از سهام مهم بازار حاکی از آن است که با وجود رشد قیمتی در مدت اخیر، کماکان قیمت بسیاری از سهام با ارزش ذاتی فاصله دارد. حسینی‌مقدم همچنین عنوان کرد: علاوه بر این موضوع رویکرد مثبت دولت به بازار سرمایه را نباید نادیده گرفت. تصمیم دولت درخصوص توجه ویژه به بورس، علامت بسیار مهمی برای سرمایه‌گذاران است. این مقام مسوول افزود: طی چند هفته اخیر تشویق مردم به سرمایه‌گذاری در بازار شفافی چون بورس شدت گرفته است، در این میان دستور رییس‌جمهور درخصوص ورود شرکت‌های سودده دولتی به بورس نیز نوید چشم‌انداز روشن برای این بازار است. در همین راستا دولت می‌تواند مزیت‌های دیگری برای بازار سرمایه و شرکت‌های بورسی ایجاد کند. عاملی که مانع از ورود شرکت‌ها به بورس می‌شود، هزینه شفافیت یا شفاف شدن است. بخش زیادی از کشور غیرشفاف است و بر این اساس شرکت بورسی، هزینه زیادی بابت شفافیت می‌دهد. بهتر است دولت هزینه شفافیت را برای شرکت‌های بورسی کم کند و مزیت‌های دیگری برای این دسته از بنگاه‌ها درنظر بگیرد. لزوما این مزیت‌ها مادی نباید باشد ولی سهامدار عمده یا مدیر شرکت بورسی باید احساس کند که به‌دلیل شفاف بودن، نگاه متفاوت و مناسب‌تری به او می‌شود.

ایجاد مسیر سبز در دستگاه‌ها و ارگان‌های دولتی برای شرکت‌های بورسی شفاف، می‌تواند کمک موثری باشد. شرکت‌های بورسی که سه سال گذشته از نمره اطلاع‌رسانی و شفافیت بهتری برخوردار بودند در اداره مالیات، گمرگ و حتی ثبت شرکت‌ها دفتر ویژه‌یی وجود داشته باشد که سریع‌تر به امور این شرکت‌ها رسیدگی شود. همچنین از آنجا که شرکت‌های بورسی سهامدار دارند و مدیران این شرکت‌ها باید به آنها پاسخگو باشند در تسعیر ارز این شرکت‌ها امکان دادوستد ارز به قیمت بازار را داشته باشند. امکان رصد این شرکت‌ها همیشه وجود دارد و درنتیجه نباید درخصوص نظارت روی این شرکت‌ها نگران بود. بازار سرمایه و سرمایه‌گذاران نیز می‌توانند در نظارت به دستگاه‌های نظارتی کمک کنند.

 کاهش نرخ مالیات و عرضه‌های اولیه

روح‌الله حسینی‌مقدم با اشاره به تازه‌ترین تصمیم دولت درخصوص کاهش نرخ مالیات فروش سهام و حق تقدم سهام گفت: کاهش نرخ مالیات از 0.5 به 0.1درصد، یکی دیگر از خبرهای خوب برای سرمایه‌گذاران بورسی است. وی بیان کرد: دولت

در راستای تشویق، حمایت از گسترش بازار سرمایه و هدایت نقدینگی به سرمایه‌گذاری نرخ مالیات فروش سهام و حق تقدم سهام را کاهش داد. این اقدام موجب می‌شود تا در بلندمدت با کاهش هزینه معاملاتی، نقدشوندگی بازار افزایش یابد و همچنین معاملات الگوریتمی و پربسامد نیز دارای توجیه شود. حسینی‌مقدم همچنین با مثبت خواندن مصوبه دولت در زمینه معافیت مالیاتی افزایش سرمایه‌های توسعه‌یی بیان کرد: این موضوع از چند جهت می‌تواند رهاورد‌های مثبتی برای بورس تهران داشته باشد. باتوجه به اینکه این معافیت مشمول افزایش سرمایه طرح‌های توسعه‌یی می‌شود، می‌تواند توسعه طرح اقتصادی و افزایش فرصت‌های شغلی را به همراه داشته باشد، همچنین این موضوع می‌تواند انگیزه شرکت‌ها را برای توسعه افزایش دهد.  موضوع مهم دیگری که معاون شرکت بورس به‌عنوان عدم پایداری شرایط اصلاحی بازار بیان کرد، درخصوص عرضه اولیه بود. وی در تشریح این موضوع گفت: شرکت بورس همواره به‌دنبال زمان مناسب برای عرضه اولیه سهام شرکت‌های در انتظار ورود به این بازار است. در این زمینه عرضه اولیه سهام شرکت پتروشیمی پارس به‌عنوان یک شرکت بزرگ از اهمیت بسیاری برخوردار است. حسینی‌مقدم افزود: پتروشیمی پارس با سرمایه قابل‌توجه و پتانسیل‌های لازم از جذابیت بسیار خوبی برای سرمایه‌گذاری برخوردار است. باتوجه به سرمایه اولیه این شرکت پیش‌بینی می‌شود، از محل عرضه اولیه، نقدینگی وارد بورس شود. وی در بخش دیگری از اظهاراتش بیان کرد: اگرچه نمی‌توان ریسک‌های سیاسی

پیش روی را منکر شد، اما در شرایطی که بورس از بنیان‌های قوی برای رشد برخوردار است، نمی‌توان خطر چندانی را در کمین بازار دانست.