کاهش قیمت طلا و سکه با تحویل پیشفروش شدهها
دلار رسمی 4335 تومان شد
گروه بانک و بیمه| محسن شمشیری|
در حالی که نرخ اونس جهانی طلا به 1243دلار کاهش یافته و تحویل سکهها با سررسید سه ماهه پیشفروش از امروز 26 تیرماه 97 شروع میشود، نرخ طلا و سکه روز دوشنبه 25تیرماه 97 کاهش یافته و نرخ طلای 18 عیار به 233 هزار تومان و نرخ سکه طرح جدید به زیر 2.8 میلیون تومان رسید.
به گزارش «تعادل»، عدهیی از کارشناسان و فعالان بازار ارز نیز دیدار روز یکشنبه 24 تیرماه 97 هیات دولت با رهبر معظم انقلاب را مثبت ارزیابی کرده و معتقدند که روز دوشنبه نرخ ارز در حاشیه بازار فروکش کرده است زیرا فعالان بازار معتقدند که حمایت رهبری از دولت، میتواند در تنظیم و ساماندهی و اقدامات دولت در بازار طلا و ارز موثر باشد. در نتیجه طبیعی است که بازار واکنش مثبت داشته و نرخ ارز فروکش کرده است.
از سوی دیگر، محمود احمدی دبیرکل بانک مرکزی از آغاز تحویل سکههای پیش فروش سه ماهه از روز سه شنبه 26 تیرماه 97 در شعب بانک ملی خبر داد وگفت: بر همین اساس ۹۰۰ هزار قطعه سکه به متقاضیان تحویل میشود و تحویل این سکهها به مدت دو ماه طول خواهد کشید.
دبیرکل بانک مرکزی تاکید کرد که این بانک به تعهد خود برای تحویل سکههای ثبت نامی عمل خواهد کرد و تمامی کسانی که برای سکههای پیش فروش اقدام کرده بودند، بهطور حتم در زمان سررسید آن، این سکهها را بهطور فیزیکی تحویل خواهند گرفت و تردیدی در این موضوع وجود ندارد، تصریح کرد: ثبت نامکنندگان میتوانند از سهشنبه به همان شعبهیی از بانک ملی که ثبتنام پیش فروش سکه را انجام دادهاند مراجعه و سکهها را تحویل بگیرند.
وی با اشاره به تحویل سکههای پیشفروش برای دوره یک ماهه توسط بانک مرکزی، اظهار داشت: حدود ۱۰درصد از ثبت نامکنندگان سکههای پیش فروش یک ماهه تاکنون اقدامی برای تحویل سکهها نکردهاند. اما هر آنچه دارندگان سکههای پیشفروش تحویل نگرفتند، نزد بانک امانت باقی مانده و هر وقت که اراده کنند، میتوانند مراجعه کرده و آن را دریافت کنند. وی تاکید کرد: در همین حال سکههای تحویل سهماهه که از سهشنبه تحویل آن آغاز میشود، به روال قبل بوده و دارندگان میتوانند آن را تحویل بگیرند، اما اگر در زمان آن مراجعه نکردند سکهها نزد بانک به امانت باقی خواهد ماند.
طرح پیشفروش سکه از بهمن ماه سال گذشته در شعب بانک ملی آغاز و تا فروردین ماه سال جاری ادامه داشت البته این پیش فروش تا فروردینماه در 2 سررسید 6 ماهه و یک ساله بود که در ادامه به سررسیدهای یک، 3، 6، ۹، ۱۲، ۱۸ و ۲۴ ماهه تغییر کرد. در پایان طرح پیش فروش هم اعلام شد که حدود هفت میلیون و ۶۰۰ هزار قطعه سکه فروش رفت که نزدیک به یک میلیون آن سکههای یک ماهه و مابقی در سررسیدهای دیگر بود. سکههای یک ماهه در 3 ماهه است.
ریزش ۱۱۸ هزار تومانی قیمت سکه
خبرها از بازار طلا و سکه نیز حکایت از کاهش ۱۱۸ هزار تومانی قیمت سکه دارد و طرح جدید با رقم ۲میلیون و ۷۷۸ هزار تومان به فروش رسید. همچنین هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم با ۳۰ هزار تومان افت به ارزش ۲ میلیون و ۶۷۴ هزار تومان داد و ستد شد. هر قطعه نیم سکه بهار آزادی بدون تغییر قیمت یک میلیون و ۳۸۳ هزار تومان و هر قطعه ربع بهار آزادی نیز بدون تغییر به ارزش ۷۱۲ هزار تومان معامله شد. براساس این گزارش، هر قطعه سکه گرمی با ۵ هزار تومان رشد به قیمت ۴۱۱ هزار تومان معامله شد و قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز با افت ۶ هزار و ۶۰۰ تومانی به ارزش ۲۳۳ هزار تومان فروخته شد.
در بازار ارز رسمی نیز، هر دلار امریکا با ۸تومان افزایش نسبت به روز گذشته ۴ هزار و ۳۳۵تومان قیمت خورد. هر یورو بدون تغییر ۵ هزار و ۵۶تومان و هر پوند نیز با ۱۴ تومان رشد ۵ هزار و ۷۴۰تومان ارزشگذاری شد.
عضو کمیسیون عمران مجلس، با تاکید بر ضرورت لغو ارائه ارز دولتی به مسافران، گفت: طبق رایزنیها تجدیدنظری در حوزه ارائه ارز دولتی تا پایان ماه جاری از سوی بانک مرکزی صورت خواهد گرفت.
او با اشاره به رویه فعلی برای پرداخت ارز دولتی به مسافران، گفت: پرداخت ارز دولتی به مسافران رویه نامطلوبی را در جهت رشد صنعت گردشگری برخی کشورهای همجوار به راه انداخته است.
نماینده مسیحیان آشوری و کلدانی در مجلس شورای اسلامی، با تاکید بر اینکه دولت با تجدیدنظر در ارائه ارز دولتی به مسافران بساط بازار سیاه فروش ارز را جمع خواهد کرد، تصریح کرد: در حال حاضر بسیاری افراد با دریافت ارز دولت و فروش آن در بازار سیاه امرار معاش میکنند.
وی با بیان اینکه، اختصاص ارز دولتی به مسافران تنها برای مباحث درمانی و همچنین صدور خدمات فنی و مهندسی و غیره مجاز است، گفت: لزومی به ارائه ارز دولتی به مسافران برای مباحث گردشگری وجود ندارد.
بت کلیا با تاکید براینکه طبق رایزنیها تجدیدنظری در حوزه ارائه ارز دولتی تا پایان ماه جاری از سوی بانک مرکزی صورت خواهد گرفت، افزود: در حوزه ارز مسافری هر نوع ارزی که به ایجاد اشتغال و رشد صنعت گردشگری کشور مقصد کمک کند باید قطع شود. با ارائه ارز دولتی به مسافران متاسفانه صنعت گردشگری داخلی با رکود بیسابقه مواجه شده و بسیاری از توجهها به گردشگری خارجی معطوف شده است.
دولت باید با اتخاذ تدابیری به جای فرستادن گردشگر به خارج توریسم جذب کرده و به این ترتیب ارز خارجی را تامین کند. بت کلیا با تاکید بر اینکه تجدیدنظر در ارائه ارز دولتی باید در دستور کار بانک مرکزی با فوریت قرار بگیرد، افزود: ادامه رویه فعلی به تقویت بازار سیاه فروش ارز از سوی مسافران وحتی برخی شرکتهای هواپیمایی دامن زده است.
در صورتی که شکایتی از تخلف شرکتهای هواپیمایی درخصوص ایجاد بازار سیاه ارز در سفرهای خارجی به کمیسیون عمران مجلس ارجاع شود با فوریت به بررسی آن خواهیم پرداخت.
از سوی دیگر، همچنان برخی مسوولان مقصر وضعیت نوسان و التهاب بازار سکه و ارز عدهیی از فعالان بازار و دلالان معرفی کرده و به نامهایی با عنوان سلطان سکه و ارز و... اشاره دارند. وزارت اقتصاد و سازمان مالیاتی نیز به دنبال دریافت مالیات از درآمدهای اتفاقی از خرید و فروش ارز و سکه هستند.
وزیر اقتصاد با اعلام شناسایی خریداران عمده سکه و برخی گروههایی که مبادرت به خرید و فروش ارز کردهاند، گفت: مالیاتستانی از سود اتفاقی در دستور کار است. برای پیگیری امور مربوط به اتفاقات اخیر و در راستای عمل به دستور رییسجمهور به سازمان امور مالیاتی رفتم و در جمع تمامی مدیران سازمان از آنها خواستم که با جدیت وارد عمل شوند؛ چرا که در راه مبارزه با رانت و فساد و برای حفظ ثبات اقتصادی و حراست از منابع کشور هیچ خط قرمزی وجود ندارد.
مقام معظم رهبری هم در دیدار با هیات دولت بار دیگر بر اصل مبارزه با فساد و برخورد با متخلفان تاکید کردند، بر این اساس اقدامات اجرایی صورت خواهد گرفت: سازمان امور مالیاتی خریداران عمده سکه را شناسایی کرده و طبق قانون آنها مکلف به پرداخت مالیات بر «سود اتفاقی» هستند. ۱۰۰ نفر اول این لیست که بیشترین خرید را انجام دادهاند، به صورت اولویتدار مورد بررسی و مطالبه مالیات قرار میگیرند.
همین روند در مورد بازار ارز هم صورت میگیرد. هر مجموعهیی یا فردی که از طریق خرید و فروش ارز سود اتفاقی به دست آورده، مشمول این مالیات میشود و دایره بررسیها و مطالبهگری ما شامل تمام بخشهای اقتصادی کشور میشود. خوشبختانه سازمان امور مالیاتی این گروه را نیز شناسایی کرده و طی روزهای جاری آنها مکلف به پرداخت مطالبات دولت میشوند.
وزیر اقتصاد افزود: همچنین موسسات و آژانسهای مسافرتی هم به دقت رصد میشوند و با برخی از آنها که از موضوع پرداخت ارز مسافری برای سفر به کشورهای بدون نیاز به روادید سوءاستفاده کردهاند، برخورد خواهد شد و همچنین شامل دریافت مالیات میشوند. کسانی هم از وضعیت ارز مسافری سوءاستفاده کردهاند و با برخی اقداماتشان سودهایی به دست آوردهاند که این گروه نیز باید مالیات سود اتفاقی را پرداخت کنند.
در این رابطه، فرمانده انتظامی پایتخت از قرار گرفتن لیست ۵۰ نفره خریداران عمده سکه با همکاری بانک مرکزی در اختیار پلیس خبر داد.
سردار حسین رحیمی فرمانده انتظامی پایتخت، درباره آخرین وضعیت پرونده سلطان سکه و دستگیری عوامل مرتبط با این فرد اظهار داشت: پروندههای مختلفی در پلیس در حال رسیدگی است که یکی از این موارد همین سلطان سکه است؛ وحید مظلومی فردی که نامش را دیروز سخنگوی قوه قضاییه اعلام کرد.
بالغ بر ۱۸ نفر از نوچهها و عوامل باند سلطان سکه به پلیس احضار شده که برخی بازداشت و برخی نیز با قرار وثیقه آزاد شدهاند. با کمک بانک مرکزی، حسابهای این افراد بهطور دقیق در حال بررسی است؛ تمام عوامل این باند نیز شناسایی شدهاند و پرونده به صورت کامل و با ابعاد جدیدی از جرایم در دستور کار است.
وی به دستگیری این فرد در سال ۹۱ پرداخت و گفت: این فرد در آن سال به اعدام نیز محکوم شده بود و در حال حاضر پلیس این پرونده را با تمام قدرت و بهطور شبانهروزی در دستور کار دارد. فرمانده انتظامی پایتخت تصریح کرد: برخی از افرادی که به عنوان عوامل سلطان سکه دستگیر شدهاند جزو ۹۰ نفری بودند که در ۲۵ اسفند ۹۶ دستگیر شده بودند و با قرار وثیقه ۸ و ۱۰میلیاردی آزاد بودند.
سردار رحیمی با اشاره به وضعیت بازار سکه و ارز اعلام کرد: ۵۰ نفر از لیست خریداران عمده سکه دراختیار پلیس است؛ همچنین ۳۵ شرکتی که در بحث ورود موبایل به کشور اقدام کرده بودند نیز دراختیار پلیس است و سه بازپرس ویژه از طرف دادستان تهران مسوول این پرونده شدهاند. بعد از دستگیری سلطان سکه و احضار عوامل وی، روند صعودی موجود متوقف و در حال حاضر روند رو به کاهش است؛ البته عدهیی به صورت خزنده در بازار سکه و طلا فعالیت میکنند که تمام اقدامات آنها تحت کنترل است. بازار تهران پلیس با اشراف اطلاعاتی به صورت نامحسوس فعالیت دارد و در این زمینه نیز دستگیریهایی داشتهایم.
ایران قطب ارزهای رمزنگاری شده
از سوی دیگر، عضو هیات عامل سازمان فناوری اطلاعات در مورد راهاندازی ارزهای رمزنگاری شده گفت: ایران نقاط کویری گستردهیی دارد که در این نقاط میتوان نسبت به تولید برق با انرژی خورشیدی اقدام کرد.
خسرو سلجوقی در گفتوگو با ایبِنا درباره ارزهای رمزنگاری شده گفت: پدیده ارزهای رمزنگار از جمله مهمترین بحثهای فناوری اطلاعات بر بستر پولی و بانکی است که در داخل کشور از سوی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و بانک مرکزی به صورت جدی در حال پیگیری است، اما مهمترین بحثی که هماکنون در داخل و حتی خارج از کشور وجود دارد عدم ماهیت جنس اصلی این پدیده است، در حقیقت اگر این پدیده را پول عنوان کرد، بانک مرکزی به عنوان رگولاتور بهشمار میرود اما اگر کالا یا اوراق بهادار باشد باید سازمان بورس کالا یا بورس اوراق بهادار رگولاتوری رمز ارزها را برعهده بگیرند.
از سویی دیگر عدم درک درست از این پدیده و احتمال تصمیمگیری در زمینه پولشویی برای ایران باعث شد تا شورای عالی پولشویی معامله هرگونه ارزهای رمزنگاری شده حتی بیت کوین را ممنوع کند، اما با این وجود بانک مرکزی قرار است تا بهزودی سیاست جدید خود در این حوزه را اعلام کند که شفافیت در این حوزه را به دنبال داشته باشد.