نگاهی به آخرین مقررات تامین ارز واردات
تعادل| گروه تجارت|
دولت در جدیدترین تصمیمات ارزی خود، به ثبتسفارش کالاهای تامین ارز نشده فرمان ایست داد. براساس چنین رویکردی، متقاضیان دریافت ارز 4200 تومانی برای واردات با موانع و محدویتهای تازهیی مواجه خواهند شد. تغییراتی که عملا باعث سردرگمی فعالان اقتصادی شده است.در همین راستا، روزهای گذشته سازمان توسعه تجارت، به تشریح جزییات چگونگی ثبت سفارش کالا بعد از گروهبندی کالاها پرداخت، که براساس آن، واردات آن دسته از کالاهایی که در اولویت چهارم واردات قرار دارند و تاکنون موفق به تخصیص ارز برای واردات نشدهاند، باید دوباره زیر ذرهبین دولت قرار بگیرند. البته این احتمال نیز وجود دارد که نتوانند برای واردات خود ارز رسمی دریافت کنند. همچنین براساس اعلام سازمان توسعه تجارت، ارز رسمی از این پس با اولویت واردات دارو و تجهیزات بیمارستانی و مواد اولیه واحدهای تولیدی و ماشینآلات تخصیص پیدا خواهد کرد. یعنی به موجب این تصمیم، تنها دو گروه نخست کالایی (کالاهای اساسی و نیز کالاهای واسطهیی و سرمایهیی) و آن هم با قید «بررسی مجدد» موفق به دریافت ارز 4200 تومانی خواهند بود. به نظر میرسد، این تصمیم دولت در راستای مدیریت هر چه سختگیرانهتر منابع کمیاب ارز اتخاذ شده باشد. با این همه، باید دید که آیا این سیاست تازه میتواند عطش گسترده واردات که در نیمه خرداد ماه امسال به ثبت رقم کم سابقه 25 میلیارد دلاری در ثبت سفارش واردات ختم شده، را مهار کند.
اولویتبندی تخصیص ارز
تصمیمات جدید ارزی دولت در شرایطی اتخاذ شده که میزان ثبت سفارش واردات، به دلیل جذابیت نرخ ارز رسمی، فراتر از انتظارات دولت بود. در واقع، به دلیل فاصله حدود دو برابری نرخ ارز رسمی و غیر رسمی، از ابتدای سال جاری تاکنون تقاضا برای واردات به مدد دریافت ارز
4200 تومانی، به شکلی بیسابقه افزایش پیدا کرده بود. این موضوع موجب شده بود که حتی با وجود تاکید مسوولان وزارت صنعت بر تفاوت میان میزان ثبت سفارش و میزان واردات قطعی، فشار به منابع ارزی دولت بیش از انتظارات باشد. از این رو، وزیر صنعت، معدن و تجارت طی نامهیی خواستار شده تا ثبت سفارش واردات کالا با نرخ ارز رسمی که هنوز ارز به آنها تخصیص داده نشده در راستای بررسی و اولویتبندی متوقف شود. اما آیا سیاست ارزی جدید در مجموعه دولت و وزارت صنعت، معدن و تجارت، میتواند به کنترل نرخ ارز و تقاضای افسار گسیخته برای واردات بینجامد؟
از آن سو، رییس سازمان توسعه تجارت ایران درباره موضوع تعلیق ثبت سفارش کالا با ارز رسمی گفت: وزارتخانههای مرتبط با امر تولید و مصرف موظفند تقاضای ثبت سفارش واردات کالا با ارز رسمی را بررسی و اولویتبندی کنند. بنابه اظهارات مجتبی خسروتاج، وزارتخانهها اولویتهای وارداتی را که عمدتا تاکید بر تامین کالاهای اساسی، دارو و تجهیزات بیمارستانی، مواد اولیه واحدهای تولیدی و ماشینآلات است، با بررسی تقاضاها تعیین کنند. به گفته او، این اولویتها از طریق سیستمی به شبکه بانکی برای اختصاص ارز اعلام میشود.
حال بنا به تصمیم وزارت صنعت، معدن و تجارت، 8 دفتر شامل «دفتر صنایع خودرو و نیرو محرکه، دفتر صنایع ماشینسازی و تجهیزات، دفتر صنایع غذایی، دارویی و بهداشتی، دفتر صنایع فلزی و لوازم خانگی، دفتر صنایع شیمیایی و سلولزی، دفتر صنایع نساجی و پوشاک، دفتر صنایع برق و الکترونیک و دفتر صنایع معدنی» به عنوان دفاتر مجوزدهنده در رابطه با تخصیص ارز دولتی مشخص شدند. در همین رابطه، معاون توسعه صادرات کالا و خدمات سازمان توسعه تجارت نیز میگوید: وزارتخانهها باید براساس اولویتها و گروهبندیهای موجود اقدام به تخصیص ارز کنند. به گفته مودودی، این مهم بهدلیل محدودیت منابع ارزی و همچنین مدیریت درست ارز انجام شده و اولویتبندی دوباره برای تامین نیازهای گروههای مختلف کالایی انجام خواهد شد.
جیرهبندی ارزی در دولت
بعد از مشخص شدن نقاط ابهام و کژکارکرد در سیاست تخصیص ارز 4200 تومانی، ظاهرا حالا دولت به این نتیجه رسیده که نباید به منابع کم یاب ارزی خود چوب حراج بزند. در حالی که پیش از این اعلام شده بود براساس دستور رییسجمهوری، فقط فهرست کالاهایی که در زندگی مردم نقش بیشتری دارند از جمله کالاهای اساسی و ملزومات تولیدی آنها به بانک مرکزی ارسال شده است، وزیر صنعت، معدن و تجارت هم با هدف نظارت بیشتر بر نحوه تخصیص و اولویتبندی ارز مورد نیاز واردات کالا، در نامهیی خواستار توقف ثبت سفارش واردات با نرخ ارز رسمی شده که هنوز ارز به آنها تخصیص داده نشده است. وزیر صنعت، معدن و تجارت، نهم تیرماه امسال اعلام کرده بود فهرستی شامل 71 قلم کالا با هدف شفافسازی درباره واردکنندگان کالاهای اساسی به بانک مرکزی ارسال شده است که در سریعترین زمان ممکن اطلاعات این دسته از محصولات اطلاعرسانی میشود. در همین رابطه قائممقام رییس سازمان توسعه تجارت، توضیح میدهد: بر پایه دستور محمد شریعتمداری، برای تامین مواد اولیه و کالاهای ضروری، فرآیند تخصیص ارز باید از دفاتر تخصصی که در وزارتخانههای صنعت، بهداشت و جهاد کشاورزی تعریف شده، انجام شود و متقاضیان ارز رسمی برای واردات از این دفاتر مجوز بگیرند. به گفته او، به این ترتیب از آنجایی که منابع ارزی نیز با تاخیر حدود
2 ماهه واریز میشود، از هزینه کرد آنها برای موارد غیرضروری جلوگیری خواهد شد. با این همه، به نظر میرسد، تشتت در سیاست ارزی دولت همزمان با تشدید تحریمها، از نظر دولتیها ناگزیر جلوه میکند.
مودودی در این مورد میگوید: اتفاقهای ارزی چند ماه اخیر، موضوع جدیدی در اقتصاد کشور بوده که تجربه قبلی درخصوص آن وجود نداشته است؛ بنابراین شاید نیاز باشد هر روز تصمیم جدیدی با در نظر گرفتن همه جوانب امر در این حوزه اتخاذ شود.
شیوه ثبت سفارش کالا تغییر میکند؟
اما آیا شیوه ثبت سفارش کالاها در شرایط جدید دستخوش تغییر میشود؟ مدیرکل دفتر مقررات صادرات و واردات سازمان توسعه تجارت ایران در مورد چگونگی تخصیص ارز به ثبت سفارشهایی که قبل از گروهبندی کالاها انجام شده است، میگوید: در مورد ثبت سفارشهای قبلی، چنانچه تخصیص ارز صورت گرفته باشد، ارز مورد نظر توسط بانک پرداخت میشود. اما اگر تخصیص ارز انجام نشده باشد، مشمول ثبت سفارشهای جدید میشوند. علی علیآبادی فراهانی در مورد شرایط ثبت سفارش واردات کالا میگوید: گروهبندی کالاها با هماهنگی وزارتخانههای ذیربط انجام شده و جمعبندی آن با امضای وزیر صنعت توسط وزارت، صنعت، معدن و تجارت به بانک مرکزی ابلاغ شد.
او در مورد نحوه تخصیص ارز هم به فارس اینطور توضیح میدهد: براساس گروهبندیها، به گروه یکم کالایی از منابع بانک مرکزی دلار به نرخ 4200 تومانی، گروه دوم از منابع نیما (ارز حاصل از صادرات پتروشیمی، فولاد و...) نرخ 4200 تومان و به گروه سه ارز حاصل از صادرات سایر کالاها و نرخ 4200 تومان و واگذاری اظهارنامه صادراتی (توافق بین صادرکننده و واردکننده) تعلق میگیرد. مدیرکل دفتر مقررات صادرات و واردات سازمان توسعه تجارت در پاسخ به این سوال که آیا ثبت سفارش با ارز 4200 متوقف شده هم میگوید: خیر متوقف نشده، ثبت سفارش بانکی است و مفهومش این است که بعد از ثبت سفارش در بانک، به صورت الکترونیکی در انتظار تخصیص و تامین ارز قرار میگیرد.
عطش واردات فرو مینشیند؟
البته از آن سو، مجتبی خسروتاج، در روزهای پایانی خردادماه سال جاری در نشست خبری خود اعلام کرده بود که تا ۲۰ خرداد ماه، بیش از ۲۵ میلیارد دلار ثبتسفارش برای واردات انجام شده است. به گفته او، بیشترین ثبتسفارش انجام شده از ابتدای امسال تا ۲۰ خرداد به لحاظ ارزشی متعلق به کالاهای واسطهیی با رقمی معادل ۱۵ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار است. پس از آن کالاهای سرمایهیی با ۴میلیارد و ۲۸۰ میلیون دلار بیشترین میزان ثبتسفارش را به لحاظ ارزشی به خود اختصاص داده است. از سوی دیگر، برای واردات کالاهای مصرفی نیز از ابتدای امسال تا ۲۰ خرداد ۲ میلیارد و ۶۶۲ میلیون دلار ثبتسفارش شده است. همچنین در رده چهارم کالاهای اساسی با یک میلیارد و ۷۶۰ میلیون دلار قرار گرفته است و سایر کالاها نیز با یک میلیارد و ۹۱ میلیون دلار در رده آخر ثبتسفارشها در این بازه زمانی قرار دارد.
این در حالی است که به نظر میرسد، تصمیم جدید ارزی دولت را میتوان به معنی پایان سیاست تخصیص ارز 4200 تومانی تلقی کرد. دولت ۲۱ فروردینماه امسال اعلام کرده بود که تنها دلار ۴۲۰۰ تومانی را به رسمیت میشناسد و تعهد داد که بدون محدودیت به همه نیازهای ارزی در گروه اول (کالاهای اساسی) و دوم کالایی (مواد اولیه و کالاهای سرمایهیی و واسطهیی) با نرخ رسمی پاسخ دهد. این در حالی است که این شکل از تخصیص منابع ارزی، نه فقط به افزایش عطش برای واردات ختم شده بود، که موجب شده بود جریان ارزی به سمت واردات کالاهایی برود که اساسا ثبت سفارشی برای آنها صورت نگرفته است. در واقع، واردات کالاهایی مانند قهوه ساز و چای ساز از سوی خودروسازان یا واردات اقلامی مانند لوبیاچیتی، در شرایطی که وزیر بهداشت از دشواری تخصیص ارز برای واردات دارو و تجهیزات پزشکی سخن گفته است، نشانهیی است از شکست سیاست تخصیص بیقید و شرط ارز رسمی. از دیگر سو، هر چند دارندگان کارتهای بازرگانی هم در ماهها و روزهای اخیر به شکلی بیسابقه زیر ذرهبین نهادهای نظارتی رفتهاند، اکنون به نظر میرسد امکان قانونی فعالیت در 3 رشته برای هر کارت بازرگانی نیز باید بیش از پیش به چالش کشیده شود. دلیل این موضوع هم واضح و روشن است: واردات کالاهای نامرتبط با حوزه فعالیت شرکتهایی که از امکان فعالیت در سه رشته متفاوت بازرگانی سوءاستفاده کردهاند، نه تنها میتواند سیاست تخصیص ارز 4200 تومانی از سوی دولت را به چالش بکشد، بلکه نشانگر این است که واردات بدون ضابطه در روزهای حساس آتی، به صورت بالقوه میتواند تا چه اندازه نگرانکننده باشد.