تلاش پکن برای مقابله با کندی رشد اقتصادی
گروه جهان|
بانک مرکزی چین دوشنبه در تلاش برای مقابله با کاهش سرعت رشد اقتصادی، 530 میلیارد یوآن (برابر با 74 میلیارد دلار) پول نقد را به شکل وام به بانکهای تجاری، به نظام بانکداری کشور تزریق کرد که جدیدترین نشانه دال بر حرکت سیاستگذاران به سمت تسهیل سیاستهای پولی بود. افزایش تنشهای تجاری بین چین و امریکا بر سر مسائلی همچون تعرفههای مازاد وارداتی و مالکیت معنوی بر فضای تجاری هر دو کشور تاثیر گذاشته و با کاهش ارزش یوان در حدود یک ماه گذشته همراه بوده است.
دونالد ترامپ رییسجمهوری امریکا، از زمان کمپینهای انتخاباتی چین را به دستکاری عمدی ارزش یوآن متهم میکرد و حالا در جدیدترین اظهارات تنشزا بین دو کشور، استیون منوچین وزیر خزانهداری ایالات متحده از بررسی تضعیف عمدی یوآن توسط پکن برای کمک به صادرات خبر داده است. این مساله با واکنش وزارت خارجه چین همراه شد و سخنگوی این وزارتخانه هر گونه نیت و اقدامی در جهت تضعیف یوآن را رد کرد. فایننشالتایمز نوشته، بانک مرکزی چین دوشنبه در اقدامی جدید در تسهیل سیاستهای پولی از اعطای وامهای یک ساله از طریق برنامه تسهیلات وامدهی میاندوره خبر داد که در سالهای اخیر به ابزاری قدرتمند برای بانک مرکزی در افزایش ذخایر پولی بانکها تبدیل شده است. از دیگر اقدامات بانک مرکزی چین در زمینه تسهیل سیاستهای پولی میتوان به کاهش سطح ذخایر ارزی ضروری در بانکها اشاره کرد. این اقدام عملا در تلاش برای مقابله با کاهش سرعت رشد تجاری چین صورت گرفته است.
لاورنس جِی. لاو استاد علوم اقتصادی در دانشگاه هنگکنگ در سوث چاینا دیلی به این مساله اشاره کرد که تاثیر مستقیم تنشهای تجاری چین و امریکا بر اقتصاد چین اندک خواهد بود و کمتر از 0.5 درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را تحت تاثیر قرار میدهد و از این رو میتوان آن را مدیریت کرد؛ اما این تنشها تاثیرات غیرمستقیم و روانی هم خواهند داشت که از نمونه آنها میتوان به بیاعتمادی در بازارها و در نتیجه افت ارزش سهام اشاره کرد. بهطور مشابه، نرخ مبادلاتی یوآن نیز تحت تاثیر این تنشها قرار گرفته و از آغاز سال 2018 تاکنون 2 درصد از ارزش یوآن در برابر دلار امریکا کاسته شده است. با این حال، نرخ مبادلاتی چین از آغاز ماه ژوئن در برابر سبد ارزهای تجاری در نظام مبادلات تجاری ارزی، ثابت مانده است. با این حال، کاهش قابلتوجه ارزش یوآن در برابر دلار غیرمحتمل به نظر میرسد چرا که این کشور همچنان از توازن تجاری در زمینه کالا و خدمات سود میبرد و حفظ ثبات در ارزش یوآن نفع بیشتری برایش دارد. با این حال به گزارش رویترز، استیون منوچین وزیر خزانهداری امریکا روز جمعه پکن را به دستکاری در ارزش یوآن با هدف کمک به صادرات متهم کرد و گفت عملکرد ضعیف یوان به عنوان بخشی از گزارش نیمه سال این وزارتخانه درباره دستکاری ارز مورد بررسی قرار خواهد گرفت. ترامپ پیشتر در کمپینهای انتخاباتی گفته بود که چین را به عنوان دستکاریکننده ارزش ارز معرفی خواهد کرد، اما تاکنون مقامات دولت او در این باره سخنی نگفته بودند.
گنگ شوانگ سخنگوی وزارت خارجه چین در واکنش به این اظهارات منوچین گفت که ارزش ارز چین در نتیجه فشارها در بازار و در نتیجه عرضه و تقاضا تغییر کرده و پکن هیچ تمایلی به کاستن از ارزش یوآن برای کمک به صادرات ندارد. یوان چین تحت تاثیر مناقشات تجاری اخیر با امریکا و عملکرد قوی دلار از آغاز سه ماهه دوم سال تاکنون بیش از 7 درصد ارزش خود را در برابر دلار از دست داده است. طبق اطلاعات دولت امریکا، این کشور در سال 2017 حدود 505 میلیارد دلار از چین کالا وارد کرده که این مساله به کسری تجاری 376 میلیارد دلاری امریکا با چین انجامیده است. واردات چین از امریکا در پنج ماهه اول سال 2018 در مجموع به 205 میلیارد دلار رسید و به کسری تجاری 152 میلیارد دلاری امریکا با چین انجامید. دولت ترامپ اوایل این ماه بر واردات از چین به ارزش 34 میلیارد دلار تعرفه اعمال کرد و چین نیز در اقدامی مشابه این تعرفهها را تلافی کرد. ترامپ اعلام کرده آماده است تا بر واردات کالا از چین به ارزش 500 میلیارد دلار تعرفه اعمال کند. گنگ در پاسخ به این مساله گفت تهدید و ارعاب در زمینه تجاری هرگز در مورد چین جوابگو نخواهد بود. او همچنین در اشاره به اظهارات منوچین درباره بررسی دستکاری عمدی ارز و تضعیف یوآن توسط پکن گفت: «به طرف امریکایی توصیه میکنیم آرامش خود را حفظ کند و رویکردی منطقی به این مساله داشته باشد.»اگرچه وزارت خارجه چین هیچ قدرتی در زمینه سیاستهای پولی ندارد، اما تنها وزارتخانه ایست که جلسه اخبار روزانه دارد که خبرنگاران خارجی نیز میتوانند در آن شرکت کنند. بانک مرکزی چین و اداره تبادلات ارزی تاکنون در این باره اظهارنظر نکردهاند.