انباشت ۲۱۵ تن طلا در خانهها
با تحویل سکههای پیش فروش شده، حجم طلای انباشت شده در منازل به 300 تن میرسد
گروه بانک وبیمه | احسان شمشیری|
در حالی که نرخ اونس جهانی طلا به 1218 دلار کاهش یافته، قیمت انواع سکه و طلا روز پنج شنبه در بازار تهران با افزایش روبرو شد. بهای طلای ۱۸ عیار با رشد ۹۲۰ تومانی به ارزش ۲۷۰ هزار و ۶۹۰ تومان فروخته شد.
به گزارش «تعادل»، هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید چهارم مردادماه ۹۷ در بازار تهران با ۱۹ هزار تومان افزایش قیمت نسبت به روز چهارشنبه با رقم ۳ میلیون و ۴۳۶ هزار تومان به فروش رسید و هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم به ارزش ۳ میلیون و ۲۰۵ هزار تومان داد و ستد شد.
از سوی دیگر، هر قطعه نیم سکه بهار آزادی با ۵ هزار تومان افزایش قیمت نسبت به روز چهارشنبه یک میلیون و ۶۹۴ هزار تومان و هر قطعه ربع بهار آزادی نیز با ۶ هزار و ۵۰۰ تومان رشد در مدت مشابه به ارزش ۸۶۰ هزار و ۵۰۰ تومان معامله شد و هر قطعه سکه گرمی با ۵۰۰ تومان افزایش نسبت به روز چهارشنبه ۴۶۱ هزار و ۵۰۰ تومان معامله شد. با این حال، بر اساس اعلام بانک مرکزی هر دلار امریکا با ۷ تومان افزایش نسبت به روز چهارشنبه ۴ هزار و ۳۹۵ تومان قیمت خورد. هر یورو با ۳۲ تومان رشد ۵ هزار و ۱۵۶ تومان و هر پوند نیز با ۳۵ تومان افزایش ۵ هزار و ۸۰۱ تومان ارزشگذاری شد.
انباشت ۲۱۵ تن طلا در خانه ها
همچنین محمد کشتی آرای با اشاره به انباشت ۲۱۵ تن طلا در خانهها گفت: ۱۵ تن از این میزان را سکههای پیش فروش شده اخیر تشکیل میدهد. در نوبت اول واگذاری سکهها حدود 1.5 میلیون سکه به متقاضیان واگذار شد که برخلاف انتظار برای ورود این تعداد سکه به بازار، عمده آن به منازل منتقل شده و وارد بازار نشده است.
وی با بیان اینکه طبق برآورد برای سالهای قبل بیش از ۲۰۰ تن طلا نیز از سالهای گذشته در منازل انباشت شده است گفت: نگهداری طلا و سکه از لحاظ روانی سبب ایجاد فشار برجامعه خواهد شد، درحالی که این کالا برای رونق کشور باید به سیستم اقتصادی به بازار وارد شود.
رییس کمیسیون تخصصی طلا وجواهربا بیان اینکه این سکهها باید در بانک سپرده شده و اسناد مربوط به آن بصورت اوراق به مردم ارائه شود ادامه داد: دریافت این حجم طلا از سوی مردم و انباشت آن در منازل موضوع بیسابقهیی است که در دنیا مشابه آن وجود ندارد.
کشتی آرای با اشاره به اینکه تاکنون ۷ میلیون سکه پیش فروش شده است گفت: با انجام واگذاریها در نوبت دوم ۷۰ تن طلای جدید به بازار وارد میشود که درصورت وارد نشدن این سکهها به بازار انباشت طلا در منازل به ۳۰۰ تن خواهد رسید. وی با تاکید بر ضرورت تزریق پول این حجم طلا به اقتصاد کشور افزود: درصورتی که دولت از مردم بخواهد این سکهها را به بانک بسپارند مردم ایران آنقدر فهیم هستند که به این درخواست پاسخ مثبت دهند.
تثبیت قیمت دلار با توزیع ارز
در بازار ثانویه
از سوی دیگر، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس، با تاکید بر ضرورت انجام اقدامات بنیادی برای ساماندهی بازار ارزی، گفت: هر چه توزیع ارز حاصل از صادرات در بازار ثانویه بیشتر شود قیمت دلار تثبیت خواهد شد.
محمدرضا تابش با اشاره به وضعیت بازار ارز، گفت: تنظیم بازار ارز نیازمند اقدامات بنیادی است و در این راستا باید تحولاتی در اقتصاد کشور در مقاطع کوتاهمدت، میان مدت و بلندمدت انجام شود. نماینده مردم اردکان در مجلس شورای اسلامی، با تاکید بر اینکه یک سری کارهای فوری و ضربتی برای ساماندهی ارزی نیاز است، تصریح کرد: باید در ارتباط با خنثیسازی آثار تحریمها گامهای مستحکمی برداشته شود. این نماینده مردم در مجلس دهم، با بیان اینکه مهار رشد نقدینگی و تثبیت قیمت دلار و ارز از جمله مسائلی است که باید بهطور جدی مورد توجه قرار گیرد، افزود: دولت باید با ساماندهی وضعیت بازار آرامش نسبی را به آن تزریق کند. وی با تاکید بر اینکه ساماندهی وضعیت کلی بازار نیازمند اتخاذ تمهیداتی مشخص است، گفت: به مرور هر چه توزیع ارز حاصل از صادرات در بازار ثانویه بیشتر شود قیمت دلار تثبیت خواهد شد.
تابش گفت: باید توزیع ارز به بازار به گونهیی باشد که به همه نیازها بتوانیم پاسخ دهیم در غیر این صورت تقاضا باز هم بازار را به هم میزند. عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی یادآور شد: دولت باید با جدیت در ایجاد بازار ثانویه به بهبود وضعیت ارزی اقدام کند.
تابش ادامه داد: هر چند که سامانه نیما نیز نواقصی داشته اما دولت تلاش خود را در راستای بهبود وضعیت انجام داده است.
سوءاستفاده تعدادی دلال و صراف
از ۱۰۲۸ کارت ملی
همچنین دادستان عمومی و انقلاب تهران خبر داد: تعدادی دلال و صراف با اجاره هزار و ۲۸ کارت ملی، ارز میگرفتند و به صورت آزاد در بازار میفروختند.
عباس جعفری دولتآبادی آخرین اقدامات دادستانی تهران در برخورد با جرایم اقتصادی اخیر را تشریح کرد و با اشاره به اینکه چهار پرونده مربوط به سکه، ارز، خودروهای وارداتی و ارز ۴۲۰۰ تومانی در شعب ویژه تحت رسیدگی است، اظهار داشت: این شعب با دستور ویژه ریاست قوه قضاییه برای رسیدگی خارج از نوبت، قاطع و توأم با دقتهای قضایی تشکیل شده است و بازپرسان ویژه زیرنظر مستقیم
دادستان انجام وظیفه میکنند. وی با اشاره به آخرین وضع پرونده سکهها از طرح دو سوال از بانک مرکزی و وزارت اقتصاد در مورد تمام کسانی که بیش از ۲ هزار سکه دریافت یا خریداری کردهاند، پرداخت و افزود: مقرر شده است بانک مرکزی و وزارت اقتصاد به دو سوال دادستانی مبنی بر اینکه آیا این اقدام سازمان یافته بوده و اینکه چگونه وجوه آن تامین شده است؟ پاسخ دهند.
وی با اشاره به برخورد قاطع با اخلالگران بازار ارز اظهار داشت: قبل از این ایام، دادسرای پولی و بانکی دادسرای تهران به پروندههای ارزی ورود میکرد، منتهی دادستانی در شعب ویژه به پروندههای اخیر که به نحوی به دستگاههای دولتی ارتباط دارد یا اقداماتشان به نحوی بوده که مرتبط با این پروندههای ویژه بوده است، رسیدگی میکند که نمونههایی به این شعب ویژه ارجاع شده است.
دادستان تهران به عنوان نمونه پرونده تعدادی دلال و صراف را که با استفاده و اجاره ۱۰۲۸ کارت ملی، ارز میگرفتند و به صورت آزاد در بازار میفروختند، مورد اشاره قرار داد و گفت: در این پرونده با تحقیقاتی که از برخی متهمان انجام گرفت، مشخص شد که به دلیل اینکه بانکها متوجه نشوند و سیستمهای پولشویی پولهای آنها را ردیابی نکند، به باز کردن حسابهای متعدد در بانکها اقدام میکردند.
جعفری دولتآبادی مهمترین تدبیر در پیشگیری از پولشویی در بستر بانکها را، اعلام گردشهای پولی کلان افراد از سوی مسوولان بانکها به دادستانی و مراجع نظارتی دانست و با بیان اینکه بانکها باید در مورد اینکه چگونه حساب بانکی یک زن خانهدار، یک تبعه خارجی از جمله افاغنه و یک فرد کارتنخواب، افراد متوفی و سایر افراد که گردش پولی زیادی دارند و فعالیت اقتصادی ندارند، حساس باشند؛ از بانک مرکزی، مدیران بانکها در سراسر کشور و اداره مبارزه با پولشویی با جدیت خواست که این موارد را بدون اغماض و تبعیض گزارش کنند.
دادستان تهران استنکاف مدیران بانکها از اعلام گردشهای پولی کلان افراد به دادستانی و مراجع نظارتی را موجب تعقیب قضایی دانست و افزود: در پروندههای قبلی و فعلی مشاهده میشود که بانکها برای جذب سرمایههای افراد، در این موارد با مسامحه رفتار میکنند، در حالی که باید گردش پولی در حسابهایی که هویتشان نامعلوم است یا فعالیتهای مشخص تجاری ندارند یا افرادی که فعالیت آنها محل تردید است، به دادستانی و نهادهای نظارتی گزارش شود.
وی پولشویی را مادر جرایم اقتصادی دانست و یادآور شد: امروز متهمان اقتصادی در حوره ارز، سکه و نظایر آن با اطمینان خاطر از اینکه ردیابی مالی نمیشوند، با تشکیل حسابهای گسترده به نام افراد دیگر از مسوولیت طفره میروند و بانکها نیز در این کار مساعدت میکنند.
بازار سوم ارزی تشکیل شده است
همچنین عزتالله یوسفیان ملا، با اشاره به نواقص سامانه نیما و بازار ثانویه، اظهار داشت: در حال حاضر شاهد هستیم با موضعگیریهای سیاسی نرخ ارز و سکه در بازار افزایش پیدا میکند و بر بازارهای دیگر تاثیر میگذارد.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه ومحاسبات مجلس با اشاره به مدیریت دولت در بازار ارز تاکید کرد که بازار سوم ارزی شکل گرفته است. عضو کمیسیون برنامه، بودجه ومحاسبات مجلس با اشاره به ایجاد بازار سوم ارزی، بیان داشت: اکنون شاهد نرخ ارز سامانه نیما هستیم، از سوی دیگر دولت برای برخی کالاها دلار با نرخ دیگر در نظر گرفته است و در بازار آزاد با نرخهای نجومی ارز دست به دست میشود. نماینده مردم آمل در مجلس دهم شورای اسلامی تاکید کرد: در واقع بازار سوم ارزی به دلیل مدیریت غلط دولت شکل گرفته است و ارز با سه نرخ و در سه بازار و فضای مختلف عرضه میشود.
وی در گفتوگو با خانه ملت در خصوص هشدار شورای پول اعتبار در خصوص ایجاد بازار سوم ارزی، گفت: اخباری دراین زمینه نشنیدهام و باید بررسی شود این شورا چه هشداری در این زمینه داده بود.