سود کلان ترانزیت نفت ایران به اروپا در جیب نفت‌کش‌‌ها

۱۳۹۷/۰۵/۱۶ - ۰۰:۵۶:۴۴
کد خبر: ۱۲۷۱۶۲
سود کلان ترانزیت نفت ایران به اروپا در جیب نفت‌کش‌‌ها

ایسنا| برخی از مالکان کشتی در شرایطی که تهدید نقض تحریم‌های امریکا، باعث شده است رقیبانشان پا پس بکشند از حمل نفت ایران به اروپا سود کلانی کسب کرده‌اند.

به گزارش خبرگزاری پلاتس، در دوران کسادی درآمدهای شرکتهای کشتیرانی، برخی از آنها از کرایه گرانتر از حد معمول مسیر ایران به اروپا سود می‌برند؛ حتی با وجود اینکه صادرات نفت ایران به اروپا رو به کاهش است.

طبق آمار پلاتس، نرخ حمل کشتی‌های سوئزماکس که بین ۱۴۰ هزار تن یا یک میلیون بشکه نفت را حمل می‌کنند در یک سفر خاورمیانه به اروپا اخیرا حدود ۶.۹۴ دلار در هر تن بوده است.

اما مالکان کشتی که نفت ایران را از پایانه صادراتی جزیره خارک به مقصد مدیترانه بارگیری می‌کنند، نرخ ۱۵ دلار در هر تن را دریافت می‌کنند. حمل محموله‌های نفت ایران به مدیترانه به دلیل شرایط اخیر بین‌المللی گرانتر شده است.

عمده صادرات نفت خام ایران با نفتکشهای متعلق به شرکت ملی نفتکش ایران انجام شده و باقی محموله صادراتی توسط شماری از شرکتهای کشتیرانی یونانی و ترکیه‌ای بارگیری می‌شود.

منابع آگاه اظهار کرده‌اند دست‌کم چهار مالک کشتی در اروپا هستند که همچنان سرگرم حمل نفت ایران هستند.

برخی از آنها به پلاتس گفته‌اند تا زمانی که موارد توافق شده در قراردادهای بیمه شان را نقض نکرده‌اند، مشکلی از بابت پوشش بیمه کشتی‌هایشان پیش نخواهد آمد.

 کاهش صادرات

صادرات ایران به اروپا در آستانه تحریم‌های امریکا کاهش یافته اما پالایشگاه‌های اروپایی همچنان به قراردادهایشان با ایران پایبند هستند. در نتیجه این قراردادها، مالکان کشتی‌ها گفته‌اند که دریافت بیمه کشتیرانی برای حمل نفت ایران آسان‌تر است و آنها نگرانی نسبت به نقض تحریم‌های امریکا ندارند.

اروپا مقصد مهمی برای نفت ایران است و حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار بشکه یا یک سوم از نفت ایران را خریداری کرده است.

خریداران مهم نفت ایران شامل ترکیه، فرانسه، ایتالیا، اسپانیا و یونان هستند. جریان صادرات ایران به ترکیه و ایتالیا بالا مانده اما تقاضا از سوی فرانسه، یونان و اسپانیا رو به کاهش است. بنا بر ارزیابی پلاتس، صادرات نفت ایران به اروپا در ژوئن و ژوییه به ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار بشکه در روز رسید. ایران سومین صادرکننده بزرگ عضو اوپک پس از عربستان سعودی و عراق است و حدود ۳.۷۰ تا ۳.۷۴ میلیون بشکه در روز نفت تولید می‌کند.