اقتصاد چین، فیلی که پنهانکردنی نیست
گروه جهان|
روزنامه رسمی چین این ادعا که مواضع سختگیرانه پکن در اختلافات تجاری با ایالات متحده منجر به اقدامات تندتر واشنگتن شده را رد کرده و با تاکید بر بازگشت قدرتمندانه پکن به عرصه جهانی تاکید کرده که موفقیت و عظمت این کشور پنهانکردنی نیست. روزنامه «مردم» همچنین شایعات مبنی بر اختلاف در میان رهبران ارشد حزب کمونیست بر سر نحوه تقابل تجاری با امریکا و تضعیف جایگاه شی جینپینگ رییسجمهوری این کشور، را قویا رد کرده است.
به گزارش سیانبیسی، برخی منتقدان بر این باورند که رویکرد بیش از اندازه ناسیونالیستی چین باعث شده ایالات متحده رویکردش را در جنگ تجاری با پکن سختتر کند.
در ادامه جنگ تجاری چین و امریکا، پکن در تازهترین اقدام با اعمال تعرفه روی 330 محصول امریکایی، سیاست جدید واشنگتن علیه صادرات پکن به امریکا را تلافی کرد تا آتش جنگ تعرفهها همچنان روشن بماند. بر اساس تصمیم جدید دولت چین که قرار است از 22 اوت اجرایی شود 330 محصول امریکایی از جمله نفت خام، زغال سنگ، گازوئیل، خودرو و تجهیزات پزشکی و درمانی مشمول تعرفه خواهند شد پکن میگوید این اقدام در واکنش به اعمال مالیات 25 درصدی بر برخی کالاهای صادراتی از چین به امریکا است.
چین برای تلافی فشار واشنگتن روی صنایع امریکا تنها به اعمال تعرفه جدید بسنده نکرده بلکه تعداد زیادی از شرکتهای امریکایی را تحت فشار گذاشته است؛ بهطوری که این شرکتها به اتاق بازرگانی امریکا در چین اعلام کردهاند هزینههای فعالیتهایشان در چین بالاتر رفته و مقررات سختتری در نظر گرفته شده است.
این در حالی است که وزارت بازرگانی چین هشدار داده هنوز تدابیر مقابلهجویانه زیادی وجود دارد که چین به اجرا نگذاشته است. در همین حال شرکتهای امریکایی تصریح کردهاند گزندگی تعرفههای فزاینده را بهتدریج احساس میکنند و بهتدریج در اندیشه خروج از بازار چین هستند. گفته شده، دولت چین بهدنبال سوق دادن بخشهای نیمه هادی و کشاورزی به طرف شرکتهای داخلی و کاستن از اتکا به امریکاست که در این عرصه قدرت بالایی دارد و این به زیان شرکتهای امریکایی تمام خواهد شد.
نشریه چینی «مردم» نوشته: «چین بار دیگر به مرکز تحولات در عرصه بینالمللی بازگشته و به عنوان حریفی بیمانند در برابر ایالات متحده امریکا ظهور کرده است. این حجم از موفقیت، پیشرفت و بزرگی را نمیتوان پنهان کرد، درست مانند فیلی که نمیتواند خود را پشت نهال کوچکی پنهان کند. »
این نشریه در ادامه با اشاره به تقابل امریکا با اتحادیه جماهیر شوروی و ژاپن در گذشته، نوشته: «نباید فراموش کنیم که امریکا در تقابل با کشورهایی که هژمونی اقتصادیاش بر جهان را تهدید میکند سابقه طولانی دارد. پس فرقی نمیکند که پکن چه کار کند، در نگاه ایالات متحده توسعه چین در حال حاضر برتری ایالا ت متحده در جهان را خدشهدار کرده است.»
در فهرست اولیه امریکا برای اعمال تعرفه بر روی کالاهی چینی، 284 قلم از کالاها گنجانده شده بودند اما در فهرست نهایی، گمرکات امریکا از 279 قلم کالای چینی تعرفه 25 درصدی اخذ میکنند. نمایندگی تجاری امریکا کار بررسی تعرفه بر روی 200 میلیارد دلار از کالاهای دیگر از چین را نیز شروع کرده است. پیشبینی میشود از 5 سپتامبر امسال امریکا تعرفه 10درصدی روی 200میلیارد دلار کالاهای وارداتی از چین را به 25درصد افزایش دهد. هدف واشنگتن این است که کسری تجاری 375میلیارد دلاری خود با چین در سال را به صفر برساند و در همین راستا کارشناسان اقتصادی پیشبینی کردهاند منازعه تجاری بین امریکا و چین بدتر از این خواهد شد. جیمز مک کورمک از مدیران ارشد موسسه اعتبارسنجی فیچ میگوید: «دلایل زیادی وجود دارد که معتقد باشیم منازعه تجاری امریکا و چین به جای آنکه بهتر شود، بدتر خواهد شد؛ و کسری تجاری امریکا با چین نیز به جای آنکه کاهش یابد، با افزایش بیشتری روبهرو میشود.»
بهنظر میرسد چینیها هم به حل اختلافات تجاری با امریکا در آیندهای نزدیک امید ندارند. هوانگ سونگپینگ سخنگوی اداره ملی گمرک چین پیشبینی کرده با توجه به تازهترین تعرفههای امریکا و چین، ارزش تبادلات تجاری دو کشور همچنان روند نزولی داشته باشد.
هوانگ سونگپینگ گفته ارزش تجاری دو کشور در ماه گذشته میلادی رو به کاهش گذاشته است. به گفته وی، ماه گذشته میلادی صادرات چین به امریکا 2.5 درصد و وارداتش از آن کشور 1.5 درصد کمتر شده؛ با این حساب، مازاد تجاری چین در برابر امریکا در ماه جولای به نسبت یک ماه قبل از آن، 3 درصد کمتر شده و به 28 میلیارد دلار رسیده است. این مقام چینی گفته: «چین جولای نزدیک به 41 میلیارد و 500 میلیون دلار کالا به امریکا صادر کرده که در مقایسه با یک ماه قبل از آن 2.5 درصد کاهش یافته و وارداتش نیز 13 میلیارد و 400 میلیون دلار بوده و 1.5 درصد پایین آمده است.»
اختلافات تجاری دو طرف در شرایطی بالا گرفته که ناظران بر این باورند چین برنده جنگ تعرفهها نخواهد بود زیرا صادرات این کشور به امریکا چندین برابر وارداتش است. یکی از بخشهایی که بهتدریج تحت تاثیر تحریمها قرار میگیرد صادرات فلزات نادر از چین است که سال میلادی قبل، این کشور 234 میلیارد و 400میلیون دلار از این فلزات را به دنیا صادر کرد که 60 درصد آن به امریکا بوده است.