سراب خرید ملک در خارج
«اگر قصد سرمایهگذاری یا مهاجرت دارید بهترین فرصت را از دست ندهید»؛ به این متن، عکس ویلاهای باشکوه در کشورهای خارجی را بیفزایید که این روزها از قاب تلویزیون و تبلیغات سنتی ماهوارهای، به صفحه روزنامههای رسمی، بنگاههای املاک و تارنماها رسیده است. چندین سال است با تبلیغات ماهوارهای برای خرید ملک در خارج کشور با هدف سرمایهگذاری یا مهاجرت آشناییم.
بسیاری از مرکزهای مشاوره با همین هدف راهاندازی شده است و شاید شما نیز در اطرافیان خود فردی را سراغ داشته باشید که با وجود قرار گرفتن در سطوح متوسط اجتماعی، خانهای در خارج از کشور خریده باشد. از منظر حقوقی، بخشی از موضوع به حق مالکیت شخصی و اختیار افراد برای هزینه کرد درآمدهای خود برمیگردد اما ماجرا هنگامی مورد توجه قرار میگیرد که جنبههای این فعالیتها به اقتصاد کلان کشور آسیب بزند و گسترش روزافزون دامنه آن را رصد کنیم؛ امری که حساسیت مسوولان کشور را نیز با توجه به نوسانهای ارزی برانگیخت.
اول اردیبهشت ماه امسال رییسجمهوری در همایشی به تشریح برنامههای ارزی بانک مرکزی پرداخت و ساماندهی این بازار را به ضرر 2 گروه دانست: مشکلی که ما در این سیستم ارزی به وجود آوردیم برای قاچاقچیان است که به آنها سخت میگذرد.
«حسن روحانی» ادامه داد: یک گروه دیگر هم وجود دارد که با این سیستم ارزی دچار مشکل شده اند؛ آنهایی که میخواستند پول را خارج کنند و در کشوری، آپارتمانی بخرند. این هم به ما ربطی ندارد. ما میگوییم بهترین ویلاها در همین کشور است اما دلش میخواهد برود در فلان شهر در فلان کشور بخرد؛ ما متعهد نیستیم پول آن را تهیه کنیم.
سوم تیرماه نیز رییس سازمان برنامه و بودجه کشور مشکل کنونی را «افزایش اشتیاق و گرایش برای تبدیل موجودی ریال به ارز» دانست و گفت: ما میتوانیم به کالاها و خدمات ارز دهیم اما نمیتوانیم (هزینه) ویلا، خانه و سرمایه خارج کشور را تامین کنیم. چهاردهم مردادماه معاون اقتصادی رییسجمهوری در اهواز تاکید کرد «متاسفانه در بازار ارز کشور شرایطی پیش آمد که تقاضاهایی برای مصارف غیراقتصاد مولد پیش آمد؛ از آن جمله میتوان به خروج سرمایه یا خرید املاک در خارج از کشور اشاره کرد».
«محمد نهاوندیان» اضافه کرد: منابع ارزی از مصارف ارزی ما بیشتر است اما قرار نیست این منابع، صرف خرید ملک در خارج از کشور شود.
از فضای مجازی تا شرکتهای مشاوره ای
بررسی بازار مسکن نشان میدهد تبلیغات برای خرید ملک در خارج از کشور گرچه تا پیش از این در برنامه شبکههای ماهوارهای به وفور دیده میشد اما این روزها شکل رسمیتری به خود گرفته است. میتوان چنین تبلیغاتی را حتی در بیلبوردهای کنار جادههای منتهی به شمال تا صفحههای آگهی روزنامهها نیز مشاهده کرد.
رد پای این فعالیت اقتصادی مدتهاست به سایتهای مربوط به شرکتهای مشاورهای و حتی نرم افزارهای ارایه شده در زمینه معامله املاک رسیده که افزون بر فضای اینترنت، قابل بارگذاری روی تلفن همراه است.
انتشار برخی خبرها درباره ورود بنگاههای املاک به موضوع سبب شد رییس صنف مشاوران املاک تهران تاکید کند «خرید و فروش ملک در کشورهای خارجی در مشاوران املاک غیرقانونی است و هیچ مشاوره املاکی حق تبلیغ و خرید و فروش ملک خارجی را ندارد».
«مصطفی قلی خسروی» بیستم مردادماه در یک گفتوگوی رسانهای، ادامه داد: اگر مشاوره املاکی در این حوزه فعال است، چراغ خاموش فعالیت میکند و در صورت اطلاع اتحادیه، با این مشاوران املاک طبق قانون بر خورد میشود.
وی گفت: درباره سایتهایی که در این حوزه فعالیت دارند، مراجع مرتبط باید رسیدگیهای لازم را انجام دهند.
یک روز پس از سخنان قلی خسروی، یک عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با تارنمای خانه ملت، از اتحادیه مشاوران املاک، وزارت راه و شهرسازی و وزارت اطلاعات خواست با ورود برخی بنگاههای معاملاتی به حوزه خرید و فروش ملک در خارج از کشور برخورد کنند.
اقناع مخاطب با وعدههای بهشتی
در تبلیغات یکی از تارنماهای خرید و فروشهای برخط (آنلاین)، قیمت یک واحد آپارتمان 63 متری در یکی از شهرهای قبرس 200 هزار یورو تعیین شده است.
خبرنگار ایرنا به عنوان خریدار از فروشنده این ملک که خود را «حسنی» معرفی کرد، درباره مزایای خرید پرسید که وی پاسخ داد: «قبرس بهشت مهاجرت در چند سال آینده است؛ شما اگر قصد مهاجرت دارید با بهترین موقعیت روبرویید.» «این خانه را یک خانم دکتر هشت سال پیش برای اقامت فرزندانش خرید اما آنان ترجیح دادند همینجا (ایران) تحصیل کنند و الان قسطهای بانکی آن هم تمام شده و همه سندهای آن آماده است».
«این ملک به گونهای است که میتوانید در آنجا کسب و کار هم داشته باشید که معاف از مالیات است.»
حسنی که خود را یکی از بستگان مالک اصلی میخواند، وقتی با تردیدهای خریدار برای تضمین بازگشت سرمایه در صورت سرمایهگذاری روبرو میشود، ادامه میدهد: «در قبرس میدان گازی جدیدی کشف شده است که منافع آن مستقیم بین همه شهروندان تقسیم میشود و خود را در قالب افزایش ارزش سرمایههای افراد نشان میدهد؛ قیمت حاملهای انرژی پایین میآید و... شما نگران نباشید؛ قبرس یک کشور اروپایی است و با خرید این ملک میتوانید هم برای خودتان و هم برای خانواده تان اقامت بگیرید.»
وی در پاسخ به اینکه آیا با خرید خانه اقامت دایم میدهند، گفت: «هیچ کجا به سرعت به شما اقامت دایم نمیدهد؛ باید مدتی در آنجا زندگی کنید تا مقیم محسوب شوید؛ اما اینکه یک خانه با ارزش زیاد داشته باشید در تبدیل اقامت موقت به دایم بسیار مهم است.» از او درباره اجاره دادن ملک پرسیدم، گفت: مطابق قوانین اینجا مشکلی ندارد.
بررسی تبلیغات خرید املاک در خارج از کشور در رسانهها و سایتها نکات جالبی مشاهده میشود، «قابل معاوضه با ملک در تهران و کرج» و همچنین «امکان پرداخت بهصورت ریال در ایران»؛
از آقای حسنی درباره چگونگی تامین ارز مورد نیاز برای خرید خانه پرسیدم که ابتدا یورو را به نرخ بازار آزاد تبدیل کرد و گفت: «من نه دلالم و نه سودی میبرم؛ فقط چون مالک به پولش نیاز دارد میخواهیم این ملک را بفروشیم. برای همین اگر ملکی به ارزش یک میلیارد و 500 میلیون تومان در تهران یا کرج باشد و بقیه آن یعنی 500 میلیون تومان را هم جداگانه بدهید، آپارتمان مال شما میشود.»
«برای محکم کاری میتوانیم اینجا در دفترخانه سند تنظیم کنیم که این مبلغ برای فلان ملک پرداخت شده است و از طریق وکیل مرضی الطرفین وقتی سند نهایی در قبرس به نام شما ثبت شد، بقیه پول دریافت شود».
قوانین جذب سرمایه خارجی با راههای گریز
به دلیل نبود سازوکارهای اداری و ثبتی، درباره معامله املاک خارجی آمار چندان دقیقی وجود ندارد؛ با این همه، سوم مردادماه امسال مدیرعامل سازمان منطقه آزاد تجاری- صنعتی انزلی اعلام کرد که شمار املاک خریداری شده در کشورهای همسایه از سوی برخی هموطنان در سال 1396 نسبت به سال 1395 دو برابر شده است.
«رضا مسرور» ادامه داد: قیمت املاک در این کشورها حباب دارد که در چند سال آینده شکسته میشود و ارزش سرمایه افراد 30 تا 40 درصد کاهش مییابد.
به گفته وی، «بسیاری از سرمایهگذاران فریب تبلیغات مختلف از جمله شبکههای ماهوارهای را میخورند و بطور حتم در سالهای آتی دچار خسارت و ضرر و زیان میشوند». مرکز آمار ترکیه چند هفته پیش اعلام کرد، شهروندان ایران در سال جدید میلادی سه برابر مدت مشابه پارسال در این کشور خانه خریدهاند و پس از عراقیها و عربستانیها در رتبه سوم قرار گرفتهاند.
با این همه، باز هم ممکن است این وعدههای خوش آب و رنگ، چون طبل تهی، فقط صدا داشته باشد و با تغییر قوانین اقامتی یا حقوق مالکیت شخصی اموال غیرمنقول در آن کشور- همانگونه که در ترکیه بارها شاهد آن بودیم- سرمایههای خارجی به خطر بیفتد.
برای نمونه، در گرجستان پس از خرید ملک، امکان اخذ اقامت یک ساله میسر است و پس از پنج سال تمدید این اقامت، میتوان درخواست دایمی شدن را ارایه کرد اما هیچ تضمینی وجود ندارد که این درخواست پذیرفته شود.
یکی از موسسههای مشاور در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: «شما باید دستکم 35 هزار دلار بودجه برای خرید یک آپارتمان هزینه کنید تا به اخذ مجوز اقامت در این کشور منجر شود.»
سوم اردیبهشت ماه سفیر ایران در گرجستان هشدار داد که «خرید ملک در گرجستان به معنای تضمینی برای اخذ اقامت طولانی مدت این کشور نیست».
به گفته «سیدجواد قوام شهیدی»، در صورتی اقامت (روادید) یک ساله فرد در سالهای بعد تمدید میشود که کار مولد و مشخصی در گرجستان داشته باشد و بتواند ثابت کند میتواند یک شهروند مفید و مولد برای این کشور باشد. وی اعلام کرد بسیاری از شهروندان ایرانی که در گرجستان اقامت یک ساله گرفتهاند «موفق به تمدید آن نشدهاند».
هشدارهای کارشناسان
با توجه به پیامدها و تجربههای گذشته خرید املاک از جمله در دبی، کارشناسان بازار مسکن به خریداران هشدار میدهند پیش از هر اقدامی، پروندههایی را ببینند که در سیستم قضایی ایران درباره معامله املاک خریداری شده در خارج تشکیل شده و در حال پیمودن روند طولانی دادرسی است. مشاوره با وکیل، ثبت معامله در مراکز دارای مجوز، اخذ رسید در قبال پرداخت پول و غیره راههای ممکن برای کاهش ریسک اقتصادی خرید ملک در کشور خارجی است اما باید همواره این احتمال را داد که امکان هرگونه کلاهبرداری از سوی شرکتهای واسطه یا تغییر قوانین در کشور مقصد وجود دارد که به یقین نفع آن دولت و سود شهروندان اصلی آن سرزمین را تامین میکند.
معاون اول رییسجمهوری بیست و سوم فروردین ماه- فقط 2 روز پس از ارایه نخستین بسته ارزی دولت برای ساماندهی بازار- در نشست شورای عالی استانها گفت: بخشی از اتفاقات در زمینه ارز سیاسی است، نه اینکه کسی مداخله کرد تا قیمت افزایش یابد بلکه به این معنا که برخی، مردم را نگران آینده کردهاند. «اسحاق جهانگیری» ادامه داد: همین نگرانی در مردم باعث شده است با خرید ارز در خارج از کشور ملک خریداری کنند؛ در حالی که فقط با اجازه آن کشور میتوانند وارد ملک خود شوند اما همین امر برایشان اطمینان ایجاد میکند.
به گفته کارشناسان، کشور ما به تولید سالیانه یک میلیون واحد مسکونی نیاز دارد و با فعال کردن این بخش بسیاری از صنایع و بخشهای مرتبط با آن به حرکت و اشتغالآفرینی میرسند اما فقط یک سوم از این میزان در کشور تولید میشود. در چنین شرایطی، تدبیر راههایی برای جلبتوجه سرمایهگذاران خصوصی و فراهم سازی امکان مشارکت همه شهروندان با هر میزان بودجه اولیه میتواند نخستین گام برای کشاندن همه مردم به این بخش باشد.
البته لازمه این کار، جذاب کردن سرمایهگذاری در این بخش است تا صاحبان نقدینگی سرگردان و خُرد با اطمینان از سوددهی این بازار و تضمین اصل و سود آن، پا به میدان بگذارند و برای به حرکت درآوردن چرخه اقتصادی در این بخش، هم نانی به سفره شاغلان در صنایع مرتبط با مسکن بیفزایند، در تامین سرپناهی برای یک خانواده سهیم باشند و هم سود تثبیت شده خود را- بیش از دیگر بازارهای موازی- تامین کنند.