خانواده‌ها به دنبال «کارمند» شدن فرزندان هستند

۱۳۹۷/۰۶/۱۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۸۶۹۶
خانواده‌ها به دنبال «کارمند» شدن فرزندان هستند

گروه بنگاه‌ها|

«اکثر خانواده‌ها به دنبال کارمند شدن فرزندانشان هستند.»این عبارتی است که معاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره چشم‌انداز پیش روی اقتصادی ایران در زمینه نیروی انسانی مطرح کرده است و به نوعی زنگ خطر را در این زمینه به صدا درآورده است که حجم کلی ساختار اجرایی در ایران (دولت) نه تنها حرکتی در جهت کوچک‌تر شدن و چابک‌تر شدن نداشته است بلکه در برخی موارد به سمت و سوی حجیم‌تر شدن حرکت کرده است.

 واقعیت آن است یکی از مهم‌ترین ارکان توسعه پایدار بهره مندی از نیروی انسانی مولد و کاراست که در بخش‌های اصلی اقتصادی ایده‌پردازی کند و ارزش افزوده ایجاد کند؛ به عبارت روشن‌تر ساختارهای اقتصادی بدون بهره مندی از نیروی انسانی تاثیرگذار قادر نخواهند بود به اهدافی که پیش بینی کرده‌اند دست پیدا کنند. نیروی انسانی اثرگذاری که بعد از آموزش‌های لازم و کسب مهارت‌های مورد نیاز به بخش‌های مختلف اقتصادی تزریق می‌شوند و زمینه توسعه را در بنگاه‌های اقتصادی و خدماتی فراهم می‌کنند.

 اما با وجود این نقش اثرگذار، طی دهه‌های اخیر به جای استفاده از نیروی انسانی ماهر در بخش‌های مولد اقتصادی، نوع خاصی از فرهنگ کارمند پروری در کشورمان باب شده که به اعتقاد کارشناسان چنانچه هرچه سریعتر برای آن فکری نشود در ادامه آسیب‌های جدی به بخش‌های مختلف اقتصادی وارد می‌کنند.

در حال حاضر ایران 80 میلیونی، دو میلیون و 600 هزار نفر کارمند دارد که به لحاظ مدیریت کلان کشور آمار بسیار بالایی به حساب می‌آید که نه تنها موجب بهبود اوضاع امور اجرایی نشده، بلکه هزینه‌های فراوانی را نیز برای دولت به همراه داشته است. این در حالی است که مثلا ژاپن 150میلیونی کمتر از یک چهارم حجم کارمندی ایران را در دستگاه‌های اجرایی خود جا داده است. با بررسی وضعیت مصرف منابع درآمدی کشور در سال‌های گذشته مشخص می‌شود که هزینه‌های جاری دولت همواره بیشتر از هزینه‌های توسعه‌ای آن بوده است. اعداد و ارقامی که از منظر تحلیلی زنگ خطر را برای اقتصاد ایران در بلندمدت به صدا در آورده است.

معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی دیروز با اشاره به آسیب این نوع نگاه در فضای اقتصادی کشور گفت: مشکلات اقتصادی موجب شده تا خانواده‌ها تلاش کنند فرزندان کارمند داشته باشند زیرا براین باورند که کارمندان حتی دردوران رکود اقتصادی

«آب باریکه»‌ای برای گذران زندگی خواهند داشت.

سلیمان پاک سرشت دیروز در گفت‌وگو با ایرنا اظهارداشت: نظام و شیوه آموزشی کشور مهم‌ترین عامل برای تبدیل کردن نیروی انسانی به کارمندان ایرانی و افرادی پشت میزنشین محسوب می‌شود.

این مقام مسوول ادامه داد: نظام آموزشی درایران، منقطع و متمایز از فضای واقعی جامعه است به همین دلیل نیروی انسانی ما در سنین کودکی، جوانی و نوجوانی در فضایی متمایز از واقعیات جامعه آموزش‌هایی می‌بینند که نسبتی با فضای جامعه ندارد. دانش‌آموزان ما پس از پایان دوران تحصیل، فضای واقعی جامعه را از نزدیک لمس کرده و درمی یابند که از آموخته‌های خود نمی‌توانند استفاده کرده و بهره‌ای ببرند. رییس سازمان فنی حرفه‌ای کشور ادامه داد: در فضای دانشگاهی نیز افراد برای پشت میزنشینی تربیت می‌شوند بنابراین نمی‌توان انتظار داشت روحیه کارمندی در جامعه تقویت نشود. البته بخشی از تشدید میل کارمندی در میان جوانان جویای کار و خانواده‌های آنها ناشی از بی ثباتی‌هایی است که در مقاطع مختلف تجربه کرده ایم.

   درآمد کارمندی

نقطه امن اقتصادی برای خانواده ها

پاک سرشت ادامه داد: کارمندی در ذهن اقتصادی و معیشتی خانوارها به منزله یک نقطه امن برای کسب درآمد و امرار معاش تلقی می‌شود به همین دلیل خانواده‌ها و فرزندان آنها همواره تلاش دارند بتوانند به این نقطه دست یابند.

معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی خاطرنشان ساخت: کمبود فضا برای کسب و کار و تولید بطوری که این فضا را بتوان از دلالی متفاوت کرد نیز از دیگر دلایلی است که تمایل به کارمند بودن را در جامعه تقویت می‌کند.

رییس سازمان فنی حرفه‌ای کشور گفت: جذابیت کارمند بودن برای جوانان به حدی زیاد است که همیشه عده‌ای مترصد انتشار آگهی‌های استخدام هستند تا از این طریق بتوانند راهی برای ورود به ادارات دولتی و پشت میز نشینی پیدا کنند.

  راهکاری برای مقابله با روحیه کارمندی

معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره بهترین راهکار برای مقابله با تقویت روحیه پشت میزنشینی در جامعه، گفت: اگر دوره آموزشی را تا پایان دوره متوسطه الزامی کرده و ضرورت ورود به دانشگاه را حذف کنیم، همچنین آموزش مهارت‌های لازم را در دوران مدرسه الزامی کنیم بدون شک آنها تا پایان دوره متوسطه توانایی و علایق خود را شناخته و به مهارت کافی نیز مجهز می‌شوند و دیگر برای کارمند شدن تلاش نمی‌کنند.او افزود: اکنون مهم‌ترین ویژگی نظام آموزش و پرورش این است که فقط افراد منضبط تربیت می‌کند اما‌ای کاش آموزش و پرورش به برخوردهای خلاقانه کودکان توجه بیشتری کنند.

«البته افراد منضبط افرادی بهنجار هستند اما نظام آموزشی به جای تاکید و توجه به نمره انضباط، به نمره خلاقیت دانش‌آموزان توجه کند.»

 کاهش قدرت خرید

 جمشید انصاری رییس سازمان اداری و استخدامی کشور اخیرا اعلام کرد که مشکلات اقتصادی و کاهش ارزش پول ملی سبب کاهش 30 درصدی قدرت خرید مزد بگیران از جمله کارمندان

شده است.

او در دیدار با دبیرکل و اعضای هیات اجرایی خانه کارگر به مناسبت هفته دولت و روز کارمند افزود: اگر در این شرایط همدلی و همراهی کارکنان دولت نباشد، نمی‌توان امیدی به پیشبرد باورمندانه برنامه‌ها ی توسعه و حل مشکلات مردم داشت. دولت باید راه همدل و همراه کردن کارکنان خود را - به ویژه در راستای ارتقای قدرت خرید آنها - در پیش بگیرد و این کار را با همکاری نهادهای دیگر و شرکای اجتماعی خود برای کارگران و بازنشستگان نیز انجام دهد.