نسخههای بومی تلگرام در آستانه فیلتر شدن
گروه دانش و فن
براساس اعلام رسمی آخرین مهلت هاتگرام و طلاگرام برای اتصال به تلگرام تا ۱۵ شهریور است و این ۲ نسخه موقت غیررسمی و فارسی تلگرام از فردا دیگر به پایان راه فعلی خود میرسند.
هاتگرام و طلاگرام، دو نسخه موقت غیررسمی و فارسی تلگرام در ایران یک روز دیگر به پاپان راه فعلی خود میرسند. قرار است یا این دو نسخه فارسی تلگرام یا از تلگرام مستقل شوند یا فعالیت آنها با روش فعلی قطع شود.
ابتدا قرار بود این نسخههای غیررسمی تلگرام برای مدت محدودی که پیامرسانهای داخلی تقویت و قادر به پذیرش کاربران تلگرام میشوند، کمکحال داخلیها باشند، اما پس از مدتی اختلافنظر ایجاد شد و رفیق تلگرام و رقیب داخلیها شدند که اعتراض بر سر بلاتکلیفی وضعیت بازار پیام رسانهای داخلی و خارجی، به ضرب الاجلی برای تعیین تکلیف این نسخهها ختم شد.
اختلاف بر سر فعالیت یا توقف فعالیت نسخههای غیررسمی تلگرام، مدتی در سطح مسوولان بدون نتیجه مطرح بود که صدای اعتراض پیامرسانهای ایرانی هم بلند شد و ۴ پیامرسان داخلی اخیرا در بیانیه مشترکی با گلایه از بلاتکلیفی حضور یا عدم حضور هاتگرام و طلاگرام در بازار به بروز اختلال در روند مهاجرت کاربران به پیامرسانهای داخلی اعتراض کردند و از مرکز ملی فضای مجازی و سایر دستگاههای متولی خواستهاند که موضوع پیامرسانهای داخلی را در مناقشات سیاسی وجهالمصالحه قرار ندهند. این پیام رسانها که روزی کمتر از ۵ میلیون کاربر داشتند اکنون ۳۰ میلیون کاربر دارند.
حال با پایان یافتن مهلت فعالیت نسخههای فارسی تلگرام در کشور، پیام رسانهای هاتگرام و طلاگرام باید از روز ۱۵ شهریورماه به عنوان یک پیام رسان بومی فعالیت کنند و در غیراین صورت فیلتر میشوند.
به گفته علاالدین بروجردی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، تلگرام طلایی و هاتگرام به عنوان جایگزینی برای تلگرام ۲۰ میلیون عضو در ایران دارند و تا پیش از این مسوولان اعلام کرده بودند که فعالیت آنها بدون مانع است.
اما اوایل مردادماه ابوالحسن فیروزآبادی دبیر شورای عالی فضای مجازی در پاسخ به مهر، اعلام کرد: آخرین مهلتی که به فعالیت بدون فیلتر نسخههای فارسی تلگرام از جمله هاتگرام و تلگرام طلایی داده ایم ۱۵ شهریورماه است.
وی درباره حمایت صورت گرفته از فعالیت نسخههای فارسی تلگرام در کشور گفت: در حقیقت ما از ابتدا در سیاستهای خروج از انحصار تلگرام، دوران گذاری را برای فعالیت نسخههای فارسی این شبکه در کشور قائل شدیم و پذیرفتیم که شبکههای هاتگرام و تلگرام طلایی بدون فیلتر چندماهی در کشور فعال باشند؛ اما آخرین مهلتی که به اینها داده ایم، ۱۵ شهریورماه است و این شبکهها باید تا این تاریخ به پیام رسان صددرصد بومی تبدیل شوند.
در این زمینه امیرخوراکیان معاون مرکز ملی فضای مجازی نیز گفته است: با توجه به این مهلت داده شده بقای این نرم افزارها بستگی به فعالیت آنها دارد. اگر بتوانند ظرفیتی برای مستقل شدن فراهم کنند طبیعتا میتوانند ادامه فعالیت بدهند اما بطور یقین دیگر نمیتوانند به عنوان نرم افزارهای واسطهای برای استفاده از تلگرام ادامه فعالیت بدهند.
وی افزود: طی مهلت داده شده چنانچه نتوانند انتظارات را برآورده کنند قطعا تصمیمات لازم اتخاذ خواهد شد و امکان ادامه فعالیت آنها به این شکل میسر نخواهد بود .
بررسیها نشان میدهد که در فاصله یک روز باقی مانده تا پایان مهلت داده شده به نسخههای فارسی تلگرام، تکلیف فعالیت شبکههای هاتگرام و طلاگرام در کشور هنوز مشخص نیست و پیگیری از مرکز ملی فضای مجازی برای آخرین وضعیت این شبکهها راه به جایی نبرده است.
آمارهای ارایه شده نشان میدهد که قبل از فیلتر شبکه خارجی تلگرام در ایران، بیش از ۶۰ درصد کاربران ایرانی از این پیام رسان استفاده میکردند و پس از فیلتر شدن این شبکه در کشور، ۲۹ میلیون نفر به عضویت پیام رسانهای بومی درآمدهاند.
به گزارش فارس، بنابر شنیدههای غیررسمی، در نتیجه ضرورت و فشار برای تعیین تکلیف این اوضاع، به این دو برنامه که با تیم واحدی مدیریت میشوند ابتدا تا پایان خرداد برای تبدیل شدن به پیامرسان مستقل و بومی مهلت داده شده بود که اما با اتمام مهلت و انجام نشدن تعهدات، مهلت دوبارهای برای آنها در نظر گرفته شد و سپس با ارایه مهلت اضافه فقط تا شهریور موافقت شده است.
15 شهریور آخرین فرصت
دبیر شورای عالی فضای مجازی در پاسخ به این سوالی درباره حمایتهای پنهان از نسخههای فارسی تلگرام، گفت: طرح مرکز ملی فضای مجازی درباره خروج از انحصار تلگرام بود که برای برخی سازمانها تکالیفی تعیین شده بود. در رابطه با هاتگرام و تلگرام طلایی از ابتدا سیاستهای خروج از انحصار تلگرام برای دوره گذار روی این برنامهها حساب شده بود و پذیرفتیم که تلگرامهای فارسی چند ماهی فعال باشند اما آخرین مهلتی که به آقایان دادیم 15 شهریور است و باید به یک پیامرسان صد درصد بومی تبدیل شوند.
با پایان آخرین مهلت دسترسی هاتگرام و تلگرام طلایی به تلگرام و تحقق وعده مستقل شدن پیام رسانهای هاتگرام و طلاگرام، شرایط پیامرسانهای داخلی وارد مرحله حساسی خواهد شد و در صورت مستقل شدن این دو برنامه و قطع ارتباط تلگرام منطق مقداری ریزش کاربر در این دو برنامه را پیشبینی میکند و بار دیگر تقاضا و تمایل برای پیامرسانهای جایگزین نسبت به قبل افزایش مییابد. اگرچه این احتمال هم وجود دارد که وزارت ارتباطات باز هم تعهدات قبلی را نادیده بگیرد و درباره تعیین تکلیف این دو نسخه تعلل کند.