اخبار کشاورزی
زمان اعلام نرخ خرید تضمینی محصولات زراعی
معاون وزیر جهادکشاورزی اعلام کرد: نرخ خرید تضمینی محصولات زراعی تا پیش از نیمه نخست مهر ماه در شورای اقتصاد مطرح و مصوب میشود. به گزارش وزارت جهادکشاورزی، عبدالمهدی بخشنده گفت: در جلسه اخیر شورای اقتصاد که به ریاست معاون اول رییسجمهوری برگزار شد، محمود حجتی وزیر جهادکشاورزی، لزوم تصویب هرچه سریعتر قیمت خرید تضمینی محصولات زراعی برای سال جاری و ابلاغ آن به کشاورزان و تولیدکنندگان را مطرح کرد. وی افزود: در این جلسه وزیر جهادکشاورزی خواستار آن شد که قیمتهای پیشنهادی این وزارتخانه هر چه زودتر مصوب شود. به گفته بخشنده، معاون اول رییسجمهوری نیز در این نشست به سازمان برنامه و بودجه دستور داد تا در نخستین جلسه بعدی شورای اقتصاد که تا قبل از نیمه اول مهرماه سال جاری تشکیل خواهد شد، قیمتهای تضمینی محصولات زراعی مطرح و مصوب شود. طبق قانون دولت باید هر ساله نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی استراتژیک را در آغاز فصل زراعی (شهریور تا مهر ماه) و تا پیش از شروع فصل کشت برای حمایت و اطمینان بخشی کشاورزان اعلام کند؛ نرخ خرید تضمینی برحسب نرخ تورم هر سال از سوی وزارت جهادکشاورزی محاسبه و به شورای اقتصاد اعلام میشود و پس از تصویب این شورا قابلیت اجرا دارد. 28 محصول زراعی راهبردی مشمول قانون خرید تضمینی دولت هستند که مهمترین آن گندم است؛ گندم معمولی و دوروم، جو، ذرت دانهای، چغندرقند، پنبه (وش)، دانه سویا، دانه آفتابگردان، دانه کلزا، دانه گلرنگ، عدس، نخود، لوبیا چیتی، لوبیا سفید، لوبیا قرمز 2، برنج گروه یک (خزر، شیرودی، فجر و کشوری)، برنج گروه دو (سپیدرود و گوهر)، برنج گروه سه (ندا، کوهسار، دانیال)، سیبزمینی، پیاز، برگ سبز چای و پیله طرح کرم ابریشم 181اقلامی هستند که دولت خرید آن را از کشاورزان تضمین میکند. در سال زراعی جاری (97-96) نرخ خرید محصولات کشاورزی نسبت به سال گذشته افزایشی نداشت و ثابت بود اما به گفته «محمد شفیع ملک زاده» رییس نظام صنفی کشاورزی ایران انتظار میرود که نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی با توجه به رشد نرخ تورم، با افزایش روبرو شود.
راهکار رقابتپذیری در تجارت جهانی غذا
سازمان خوار و بار جهانی (فائو) اعلام کرد با استفاده از تکنولوژی هستهای میتوان از آفات و بیماری در کشاورزی جلوگیری کرد که سالانه 35 درصد محصولات کشاورزی به واسطه آفات از بین میرود. فارس با بیان این مطلب در گزارشی افزود: استفاده از تکنولوژی هستهای میتواند راهی برای تامین امنیت غذایی در جهان باشد و کشورها را قادر میسازد تا در تجارت جهانی غذا با دیگر کشورها رقابت کنند. استفاده از تکنولوژی هستهای علاوهبر آنکه باعث از بین بردن انواع آفات و حشرات مضر میشود هیچ باقیمانده و بقایایی هم از خود برجای نمیگذارد و به نوعی یک روش مقابله با آفات از نوع طبیعی است و در مقایسه با روشهای استفاده از سموم کاملا طبیعی و بی خطر است. در استفاده از انواع سموم شیمیایی برای مبارزه با آفات و بیماریها معمولا مقداری سموم در گیاهان مختلف میماند که بیماریهای مختلفی برای انسانها ایجاد میکند. در گزارش فائو آمده است که آفات نه تنها باعث بیماریهای مختلفی برای محصولات کشاورزی میشود بلکه باعث کاهش عملکرد محصول نیز میشود. از سوی دیگر این بیماریها به میلیونها دام و انسان هم میتواند منتقل شود. زمانی که از سموم شیمیایی برای مقابله با آفات استفاده میشود بسیاری از این حشرات به این سموم مقاوم میشوند بنابراین کشاورزان مجبور هستند سال به سال میزان سم بیشتری را برای از بین بردن آفات و حشرات استفاده کنند که باعث میشود باقیمانده سموم در محصولات کشاورزی افزایش یابد که این برای مصرفکنندگان بسیار خطرناک است و بیماریهای مختلفی را ایجاد میکند. ضمن اینکه استفاده از این سموم میکروارگانیسمهای مفید خاک و طبیعت را نیز از بین میبرد و از این نگاه نیز آسیب جدی به محیط زیست وارد میسازد. فائو در گزارش خود به روش مقابله با آفات از طریق تکنولوژی هستهای اشاره میکند و میگوید که در این روش حشرات استریلیزه و عقیمسازی میشوند و به نوعی با این عمل زاد و ولد حشرات دچار اختلال میشود. در این روش میلیونها حشره نر که آفت هستند در شرایط خاصی تولید میشوند. همه این حشرات به روش پرتو افشانی استریلیزه میشوند و اینها در مناطق خاصی آزادسازی میشوند. زمانی که این حشرات با نوع ماده جفتگیری میکنند دیگر هیچ زاد و ولدی انجام نمیشود بنابراین به مرور جمعیت حشرات آفت کمتر شده و از بین میرود و جمعیت آنها کاملا کنترل میشود. در این شرایط ایزوله سرانجام همه حشرات آفتنابود میشوند. زمانی که کشاورزان منطقه در این زمینه همگی همکاری داشته باشند میتوان آفات آن منطقه را کاملا از بین برد. در روش استفاده از تکنولوژی هستهای برای مقابله با آفات کشاورزی هیچ نوع اثرات زیست محیطی ندارد و مصرف کنندگان میتوانند به محصولات کشاورزی سالم و بدون هیچگونه باقیمانده سمی دسترسی داشته باشند. این روش کاملا برای کنترل مگس میوه و آفت تب برفکی اثبات شده است. از این روش در کنترل آفات دامی هم استفاده فراوانی میشود و روز به روز استفاده از این روش توسعه مییابد و نقش تکنولوژی هستهای در کنترل آفات و بیماریها میتواند عامل مهمی برای تامین امنیت غذایی در جهان باشد و همچنین هر کشوری را قادر میسازد تا در تجارت جهانی غذا با دیگر کشورها رقابت کند.